Schimbarile care se pot produce la nivelul tenului, in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2024-02-13
Schimbarile care se pot produce la nivelul tenului, in timpul sarcinii

 

Sarcina este o perioada fascinanta, in care corpul unei femei se schimba in moduri uimitoare. Dintre toate schimbarile care au loc, cele care au loc la nivelul pielii sunt poate cele mai vizibile, mai ales daca au loc pe fata. Astazi iti spunem ce schimbari pot aparea, atat la nivelul pielii, cat si la nivelul fetei femeilor insarcinate si daca este adevarat ceea ce se spune ca sarcina aduce mai multa luminozitate si stralucire.

Par mai stralucitor sau unsuros si fragil

Sa incepem prin a vedea cum afecteaza sarcina parul: devine mai puternic si mai stralucitor sau, asa cum se intampla adesea dupa nastere, devine mai fragil? In timpul sarcinii, intregul organism este revolutionat de actiunea hormonilor, iar parul nu face exceptie. Parul femeii sufera modificari deoarece hormonii placentari determina o crestere a secretiei sebacee a scalpului.

Prin urmare, in functie de tipul de par pe care il are o femeie inainte de a ramane insarcinata, schimbarile o vor afecta intr-un fel sau altul. Parul unor femei arata mai bine ca niciodata, in timp ce parul altora devine gras sau tern. Daca ti se intampla acest din urma caz, spala-l frecvent si aplica o crema regeneratoare.

Chloasma, temutele pete de sarcina

Cloasma gestationala sau melasma, cunoscuta si sub numele de "pata de sarcina", sunt pete de culoarea cafelei cu lapte care apar pe fata, in special in zona buzei superioare, a pometilor si a fruntii. Aceasta problema estetica faciala este tipica femeilor insarcinate din cauza nivelului crescut de estrogen si progesteron. Aceasta activitate hormonala neobisnuita determina o crestere a secretiei de melanina de catre melanocite, celulele responsabile de producerea acestui pigment natural al pielii care ne da culoarea bronzului.

Ten luminos... sau ten cu tendinte acneice

Cand vine vorba de pielea fetei, tenul poate parea mai luminos datorita cresterii fluxului sanguin, care imbunatateste irigarea pielii si ii confera o stralucire mai puternica. Acesta este motivul pentru care multe persoane spun ca "fata unei femei are o stralucire speciala" si nu se inseala.Dar poate aparea si fenomenul opus si, din cauza cresterii cantitatii de ulei din glandele sebacee, pot aparea cosuri sau se poate agrava acneea pe care o femeie o avea deja inainte de a ramane insarcinata.

Eruptii cutanate cu mancarimi

O alta consecinta a modificarilor hormonale este aparitia eruptiilor cutanate, desi, din fericire, aceasta afectiune apare doar la una din zece femei insarcinate. De obicei, apare spre sfarsitul sarcinii, mai ales in cazul proaspetelor mame. Eruptiile cutanate, care poarta denumirea de "eruptii polimorfe de sarcina", sunt pruriginoase, enervante si pot aparea intr-o varietate de moduri, atat pe fata, cat si pe alte parti ale corpului. In cazul in care apar, este important sa consultati un medic, care va va indica tratamentul de urmat pentru a elimina disconfortul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijirea tenului Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre