Sarcina si radiografiile dentare

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si radiografiile dentare
Intrebare:

- In data de 31/12/2007 am avut prima zi de menstruatie, de atunci nu mi-am m-ai venit ciclul (azi suntem in 16/02/2008), in data de 20/01/2008 mi-am facut un test de sarcina care mi-a iesit negativ. M-am dus la dentist, unde mi s-a facut o radiografie cu vesta de protectie pe mine si dupa aceea o anestezie si mi s-a plombat o masea. In data de 08.02/2008 mi-am facut un alt test care a reiesit pozitiv, In data de 11/02/2008 am fost la ginecolog, care mi-a confirmat sarcina, dar mi-a pus diagnostic de amenintare de avort si mi-a dat duphastone, elevit, si magne b6, urmeaza ca peste o saptamana sa ma duc din nou la el. I-am spus ca am fost la dentist dar a spus ca nu influenteaza cu nimic. Anestezia si radiografia pot influenta cu ceva sarcina sau chiar dezvoltarea copiilului? Acum un an am mai pierdut o sarcina din cauza unui tratament pentru otita (multe antibiotice) si nu as mai vrea sa mai pierd una, dar nici nu asa vrea sa aduc pe lume un copil malformat.

Raspuns:




 

Controalele periodice la medicul stomatolog nu sunt contraindicate in sarcina ba chiar sunt recomandate, fiind studii care au observat o legatura directa intre carentele privind igiena orala si carentele de dezvoltare ale sarcinii.

Este adevarat ca este utila informarea medicului stomatolog asupra sarcinii, si ca nu sunt recomandate radiografiile pe aceasta perioada, insa efectuare unei radiografii nu constituie motiv de intrerupere a sarcinii, mai ales daca mentineti o buna colaborare cu medicul obstetrician in vederea monitorizarii adecvate a dezvoltarii fetale.

Analgezia folosita in stomatologie nu este contraindicata in sarcina mai ales daca s-au folosit preparate pe baza de xilina.

Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre