Sarcina, bebe si animalul de companie

/ / Modificat: 2013-01-24
Sarcina, bebe si animalul de companie

Ingrijirea animalelor de companie in timpul sarcinii poate ridica o multime de riscuri asupra sanatatii gravidei si a fatului din burtica. Desi cel mai indicat este sa renunti la animal sau sa il "cazezi" in cele noua luni intr-o alta casa, nu poti intotdeauna sa te desparti de el, daca esti o mare iubitoare de animale si il consideri un membru important al familiei tale. In acest caz, este indicat sa fii informata cu privire la riscurile la care te expui si sa iti iei toate masurile de siguranta pentru a naste un bebe sanatos!

Riscuri in sarcina cand ai un animal de companie

Animalele de companie se pot dovedi un adevarat pericol pentru sanatatea ta atunci cand esti insarcinata. Sunt purtatoare de virusuri, ciuperci, paraziti, bacterii si alti microbi care pot determina aparitia unor infectii periculoase pentru fatul din burtica.

Printre principalele afectiuni si infectii pe care le transmit cainii si pisicile se numara:

  • infectia cu Campylobacter;
  • rabia sau turbarea;
  • toxocarioza.

Rozatoarele reprezinta si ele un pericol pentru gravide, in special din cauza riscului de infectie cu virusul Lymphocytic choriomeningitis care da nastere afectiunii coriomeningita limfocitica. A fost asociata cu risc crescut de malformatii congenitale la fat si pierderea sarcinii.

Si pasarile reprezinta un pericol pentru sarcina si pot transmite boli care pot afecta sanatatea gravidei - criptococoza si psitacoza.

De departe, cea mai periculoasa si frecvent intalnita boala la gravide, cauzata de intrarea in contact cu animale de companie, este toxoplasmoza. Aceasta se transmite in special prin contactul direct cu fecalele pisicii. Toxoplasmoza ridica o multime de riscuri asupra sarcinii, putand conduce la aparitia malformatiilor congenitale si avortului.

Infectiile cauzate de contactul cu animalele de companie ajung sa imbolnaveasca si sa afecteze sarcina, deoarece parazitul sau virusul trece din organismul gravidei la fat, prin placenta. Unele dintre ele se trateaza cu succes in sarcina, insa cu mari riscuri si precautii. In alte situatii, tratamentul insusi ar putea afecta sarcina, iar din aceasta cauza pot fi fatale pentru bebelusul din burtica.

Cel mai bun tratament ramane preventia. Este foarte important sa iti iei toate masurile de siguranta si sa eviti cat poti de mult riscul de a contracta vreuna dintre aceste infectii cat esti gravida. Pe de-o parte, ar trebui sa ai in vedere imunizarea impotriva unora dintre ele, pe de alta parte, este important sa tii cont de mai multe reguli in ingrijirea animalutelor.  

Ingrijirea animelor de companie cand esti gravida

Masurile de siguranta pe care trebuie sa le iei cand esti gravida si ai un animal de companie difera in functie de fiecare categorie de animale in parte. Catelusii si pisicile sunt cele mai populare animalute in randul iubitorilor de animale si sunt prezente in cele mai multe case si familii din lumea intreaga.

Insa exista si persoane care prefera reptilele, pasarile, hamsterii sau porcusorii de Guineea. Fiecare dintre ele ridica riscuri asupra sanatatii sarcinii si este important sa le ingrijesti responsabil.

Ingrijirea cainilor si pisicilor in sarcina

Ingrijirea catelusilor si pisicutelor presupune aproximativ aceleasi reguli si pasi. Nu este nevoie sa muti resedinta lor in momentul in care afli ca esti insarcinata.

Cainii reprezinta un pericol mai mare dupa nastere, cand vii cu bebe acasa, decat in timpul sarcinii, din cauza comportamentului.

Insa antrenamentul acestora incepe inca din perioada in care esti gravida. Iata cum poti avea grija de catel in timpul sarcinii, fara a pune in pericol bebelusul din burtica sau dupa nastere:

  • nu-l lasa sa sara cu labutele pe burtica ta; daca este obisnuit sa o faca adesea, dezvata-l de acest obicei;
  • pregateste-l pentru venirea pe lume a noului membru al familiei si pentru momentul in care vei veni acasa cu bebe;
    familiarizeaza-l cu hainutele, jucariile si obiectele pe care le va folosi bebe; dupa ce nasti, adu-i o hainuta pe care a purtat-o copilul, pentru a se obisnui cu mirosul inainte de a ajunge cu copilul acasa;
  • cand ajungi prima oara cu bebe acasa, ai grija sa lasi copilul in brate la tatic sau la altcineva si intampina catelul corespunzator, bagandu-l in seama si jucandu-te cu el, astfel incat sa nu devina gelos pe copil.

Atunci cand ai in adoptie o pisica, atentia ta trebuie sa fie si mai mare, deoarece exista riscul de toxoplasmoza, o infectie care se ia prin contactul cu fecalele pisicii si care poate pune in pericol sarcina. Iata de ce trebuie sa tii cont:

  • este indicat sa iti faci test de sange pentru a testa imunitatea impotriva toxoplasmozei;
  • evita, pe cat posibil, sa schimbi litiera pisicii, iar daca esti nevoita, poarta de fiecare data manusi si masca, pentru a te proteja;
  • si cand gradinaresti, este indicat sa porti manusi si masti, deoarece pisica isi poate face nevoile si prin curte si nu stii niciodata cand risti sa intri in contact cu fecalele ei.

Daca ai in grija rozatoare - hamsteri sau porcusori de Guineea - este important sa iei urmatoarele masuri de preacautie:

  • tine rozatoarele inchise in cusca lor si evita sa le lasi libere prin casa;
  • roaga alt membru al familiei sa curete cusca rozatoarelor;
  • spala-te intotdeauna bine pe maini, cu apa si sapun, dupa ce intri in contact cu animalutul;
  • nu atinge niciodata hamsterul sau porcusorul de Guineea cu fata si nu incerca sa ii pupi pe botic.

Si pasarile intra in categoria animalutelor de companie. Chiar si ingrijirea unui papagal, perus sau canar necesita ingrijiri speciale atunci cand esti insarcinata:

  • spala-te intotdeauna bine pe maini, cu apa si sapun, ori de cate ori pui mana pe pasare;
  • evita sa cureti colivia papagalului sau canarului, roaga pe cineva sa o faca, iar daca nu ai de ales, poarta manusi si masca.

Tu ai vreun animal de companie acasa? Ce ai facut cu el cand ai fost insarcinata - l-ai tinut in casa sau l-ai "mutat" la altcineva? Ce masuri de protectie ti-ai luat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre