Poti consuma cafea in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2013-11-09
Poti consuma cafea in timpul sarcinii

In timpul sarcinii multor mame nu le surade ideea de a renunta la cafeaua de dimineata. Este cu adevarat necesar sa renunti la cafea in timpul sarcinii?

Multi cercetatori afirma ca un consum moderat de cofeina nu ar dauna sarcinii. Problema este unde se opreste acest consum "moderat" si care sunt efectele unui consum exagerat.


 In anul 1980 autoritatile medicale sfatuiau femeile insarcinate sa evite sau sa limiteze consumul de mancare si de medicamente ce contineau cofeina. Acest val de noi sfaturi a pornit de la un studiu facut asupra unor femele gestante de sobolan carora li s-au administrat alimente ce contineau cofeina. Rezultatul a fost devastator: majoritatea pierdeau sarcina sau fetusii sufereau de malformatii.


Totusi, rozatoarele sunt mult mai susceptibile la influentele cofeinei decat oamenii. Un om de 60 de kilograme ar trebui sa consume aproximativ 50/60 de cani de cafea pentru ca efectul sa fie similar cu cel pe care doza administrata sobolanilor a avut-o asupra acestora.

Un studiu similar a fost facut si asupra a 5.378 de mame care au fost expuse la consumul de cofeina in primele trei luni ale sarcinii. Rezultatele: nu a fost gasita nici o legatura intre consumul de cofeina si malformatiile congenitale.



Alte investigatii de acest fel au dus la aceeasi concluzie: nu exista nici o legatura intre consumul de cofeina in timpul sarcinii si anomaliile congenitale.

Totusi, studii mai vechi asociau consumul de cofeina in timpul sarcinii cu avorturile spontane si mortile premature ale bebelusilor. Trabuie amintit ca mamele ce au constituit subiectul cercetarii obisnuiau sa consume echivalentul a sase cesti de cafea pe zi.



Cel mai concludent argument impotriva consumului de cofeina in timpul sarcinii a fost descoperirea conform careia copiii supusi consumului de cofeina se nasteau cu un deficit de greutate. Femeile care consumau de la 4 la 7 cani de cafea pe zi erau predispuse acestui fenomen.

S-a observat de asemenea ca mamele ce exagerau, consumand pana la 18 cani de cafea pe zi (1.800 de miligrame), dadeau nastere unor bebelusi ce aveau probleme cu adaptarea la mediul extrauterin. Acestia tremurau, erau iritati si prezentau senzatii de voma. Aceste efecte dispareau in primele sapte zile de la nastere.

Nu uita: poti continua sa iti bei cafeaua de dimineata, totusi e bine sa nu consumi mai mult de 300 de miligrame de cofeina pe zi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre