Masajul in timpul sarcinii: argumente pro si contra

/ / Modificat: 2014-11-14
Masajul in timpul sarcinii: argumente pro si contra

Masajul in timpul sarcinii poate constitui o metoda eficienta prin care graviduta se relaxeaza si se elibereaza de disconfort. Pe langa beneficiile multiple ale acestei practici, exista si un anumit grad de risc semnalat de medicii specialisti. Iata argumentele pro si contra efectuarii masajului prenatal.

Din pricina schimbarilor majore de ordin structural, fiziologic si psihologic in perioada sarcinii, masajul poate fi o adevarata binecuvantare. Totusi, acest tip de terapie nu este in totalitate sigur pentru toate femeile insarcinate si nu poate fi efectuat de oricine.

Stimularea centrilor nervosi nu are intotdeauna un efect pozitiv asupra organismului, de aceea tehnica nu este recomandata niciodata in primul trimestru de sarcina.

Argumentele pro masajului in sarcina

Inainte de a merge la masaj sau de a urma o sedinta de masaj chiar si acasa, daca esti insarcinata trebuie sa iti consulti in primul rand obstreticianul. Medicii specialisti sunt de parere ca, in general, masajul in sarcina presupune o serie de beneficii.

  • imbunatateste reglarea hormonala legata de stres si anxietate;
  • reduce umflarea incheieturilor;
  • imbunatateste circulatia sanguina si limfatica;
  • reduce crampele si durerile musculare;
  • imbunatateste calitatea somnului;

Masajul prenatal suedez este de preferat in sarcina deoarece ajuta la destinderea muschilor, este asociat cu calmarea durerilor de oase si a fluctuatiilor sanguine provocate de tulburarile hormonale. Specialistii spun ca favorizeaza un travaliu mai scurt, mai putin dureros si imbunatateste starea de sanatate a nou-nascutului.

Argumentele contra masajului in sarcina

Desi s-au constatat de-a lungul timpului o bogata actiune terapeutica in combaterea simptomelor neplacute ale sarcinii, masajul prenatal implica totodata o serie de riscuri pentru anumite situatii particulare.

In prima instanta, este absolut necesar sa te asiguri ca primesti serviciul de la un profesionist in masajul prenatal, care este un bun cunoscator al nevoilor femeii insarcinate. Acesta va fi atent sa ocoleasca punctele de presare de la glezne si incheietura mainilor care pot activa contractia muschilor pelvieni, inclusiv cei ai uterului.

O grija particulara este pozitia corpului in timpul masajului, aceasta trebuie discutata in prealabil cu medicul specialist si cu terapeutul.

Femeile insarcinate care prezinta o sarcina cu risc sau o serie de afectiuni medicale (preeclampsia, de pilda) vor fi sfatuite sa evite acest tip de terapie.

Lista precautiilor cu privire la efectuarea masajului prenatal nu este deloc de neglijat:

  • intrucat cheagurile de sange sunt mai probabil sa se formeze in timpul sarcinii, presiunea puternica si frictiunea exercitate la nivelul membrelor inferioare pot fi periculoase; de asemenea, miscarile apasate pot ingreuna circulatia sangelui prin vene catre inima;
  • masajul prenatal poate fi o cauza declansatoare a avortului in cazul sarcinilor cu risc (chiar si in trimestrele 2 si 3);
  • gravidutele cu sarcina dificila risca reactii fiziologice nefaste in urma stimularii puternice a punctelor-cheie ale trupului

In ciuda efortului pe care l-ar depune pana si cel mai priceput kinetoterapeut, masajul prenatal va favoriza producerea unei pierderi de sarcina daca gravida prezinta urmatoarele simptome si afectiuni:

  • urinare frecventa cu senzatia de arsura, dureri in zona lombara, febra si frisoane (semne ale infectiei de tract urinar);
  • dureri de cap severe, dureri de spate acute care nu cedeaza la schimbarea posturii, greata si varsaturi, hipertensiune arteriala si tulburari de vedere (simptomele pre-eclampsiei si eclampsiei);

Masajul prenatal: o optiune sau nu?

In acest context derutant de avantaje si dezavantaje, masajul prenatal poate fi o optiune dificil de evaluat. Singura modalitate care iti certifica faptul ca alegerea ta este corecta ramane consultarea cu medicul obstretician. Acesta iti cunoaste cel mai bine cazul particular, starea de sanatate si evolutia sarcinii. In plus, este singura opinie avizata cand vine vorba despre adoptarea unei forme alternative de terapie in ceea ce te priveste.

Odata ce obtii permisiunea medicului personal, poti cauta un specialist bine instruit in ingrijirea prenatala a viitoarelor mamici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masaj sarcina Beneficii masaj sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre