Magneziul in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Magneziul in sarcina

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale pentru asigurarea unei sarcini sanatoase. Acesta ajuta la crearea si regenerarea tesuturilor corporale.

Deficienta de magneziu din organism poate duce la preeclampsie, intarzieri in cresterea fetala sau chiar la mortalitate infantila.

Care este rolul magneziului in sarcina?

Magneziul si calciul functioneaza impreuna in organism, asa cum calciul are nevoie de vitamina D pentru a-si duce la indeplinire scopul. Magneziul relaxeaza muschii, in timp ce calciul stimuleaza muschii sa se contracte. Specialistii sustin ca nivelurile normale de magneziu in sarcina ajuta la evitarea contractiilor uterine premature.

Magneziul ajuta la constructia testurilor corporale, intareste oasele si dintii, dar ajuta si la reglarea nivelului de insulina sau a celui glicemic si la functionarea anumitor enzime. Pe langa acestea, magneziul controleaza colesterolul nociv din sange si echilibreaza bataile neregulate ale inimii. Are un efect util si in combaterea crampelor picioarelor din timpul sarcinii.

Care este doza recomandata de magneziu in sarcina?

Cantitatea de magneziu de care ai nevoie depinde de varsta la care esti insarcinata, precum si de faptul daca alaptezi sau nu:

18 ani sau mai putin - 400 mg/zi;

• 19-30 de ani - 350 mg/zi;

• 31 de ani si peste - 360 mg/zi;

• 18 ani sau mai putin + alaptare - 360 mg/zi;

• 19-30 de ani + alaptare - 310 mg/zi;

• 31 de ani si peste + alaptare - 320 mg/zi.

Aceste doze sunt orientative! Nu poti fruniza organismului in fiecare zi aceeasi doza de magneziu, cu atat mai putin doza ideala. Important este sa te pastrezi in jurul acestor valori si nu care cumva sa cazi in extrema deficientei, pentru ca este periculoasa pentru sarcina.

Care sunt alimentele cu magneziu pe care le poti manca in sarcina?

Vestea buna este ca exista o multime de alimente care contin acest mineral si care sunt recomandate in sarcina. Magneziul este continut din plin de alimente precum:

• seminte de dovleac;

• seminte crude de floarea soarelui;

• mei gatit;

• somon gatit la cuptor, aburi sau fiert;

• tarate din cereale;

• grau germinat;

• halibut;

• quinoa;

• spaghete din spanac;

• orez brun gatit;

• fasole verde chinzeasca;

• migdale prajite;

• spanac;

• alune caju;

• soia;

• ovaz fortifiat;

• cartofi copti (cu tot cu coaja);

• iaurt cu continut scazut de grasimi;

• unt de arahide.

Cand este cazul sa apelezi la suplimente pe baza de magneziu in sarcina?

In linii mari, numai atunci cand iti recomanda medicul. In timpul consultatiilor prenatale, medicul iti face mai multe analize de sange si depisteaza deficientele de care suferi. In plus, acest mineral se regaseste si in vitaminele prenatale pe care gravidele trebuie sa le ia si s-ar putea sa fie suficient pentru a compensa pierderile.

Nu este foarte greu sa acumulezi doza zilnica necesara de magneziu daca ai o dieta sanatoasa si variata si daca ai magneziul inclus in vitaminele prenatale. Dar daca dieta ta este deficitara in astfel de alimente sau ai probleme alimentare in timp ce esti gravida, este posibil sa ai nevoie de suplimente separate de magneziu.

Semnele deficientei de magneziu sunt:

• greata;

• varsaturi;

• lipsa poftei de mancare;

• oboseala;

• insomnie;

• probleme de memorie;

• puls neregulat;

• stare de slabiciune.

Deficienta de magneziu iti poate pune in pericol sarcina, de aceea trebuie sa ai mare grija sa iei doza recomandata pentru functionarea optima a organismului, pe cale alimentara sau artificiala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente magneziu

Articole recomandate

Citeste si despre