Eczema de sarcina: de ce apare si ce trebuie sa faci

/ / Modificat: 2022-02-04
Eczema de sarcina: de ce apare si ce trebuie sa faci

Eruptiile rosii si mancarimile nu sunt de dorit in nicio periaoda a vietii, dar cu atat mai mult cand esti insarcinata. O criza de eczeme de sarcina poate fi exasperanta pentru gravide.

Insa, inainte de a te agita din cauza eruptiilor de pe corp, este indicat sa afli daca sunt sau nu eczeme. Eczema este termenul generic care se refera, in general, la toate dermatitele atopice, un grup de afectiuni care fac ca pielea sa fie rosie, inflamata si produce mancarimi.

Care sunt simptomele eczemei de sarcina?

Eczema apare pe piele ca o pata rosie. De cele mai multe ori, anumite persoane sunt predispuse la eczeme inca din copilarie. Insa, in timpul sarcinii, aceasta poate aparea brusc (fara sa fi suferit in trecut de eczeme) sau sau poate maifesta diferit. Prin urmare, in cazul gravidelor, eczema poate aparea pentru prima data, fara sa fie necesar ca dupa sarcina sa reapara. 

Eczema este o inflamatie (o reactie) la un iritant sau alergen care intra in contact cu pielea.

Gravitatea eczemei poate varia de la usoara la severa. Printre principalele simptome pe care le produce se numara:

  • mancarime
  • piele uscata si sensibila
  • piele inflamata, decolorata
  • pete de piele aspra, cu aspect de piele sau solzisori
  • Supuratie sau cruste
  • zone de umflaturi

Care sunt cauzele eczemei de sarcina?

Vestea proasta? Oamenii de stiinta nu au identificat inca o cauza exacta a eczemelor, insa unii cred ca este provocata de un sistem imunitar hiperactiv.

O descoperire recenta este ca persoanele care sufera de eczeme au o "mutatie a genei responsabile de crearea filagrinei". Filaggrinul este o proteina speciala care actioneaza ca bariera superioara a pielii. Lipsa filaggrinei reprezinta "cel mai puternic factor de risc genetic pentru dermatita atopica", potrivit unui articol publicat in Current Problems in Dermatology.

Vestea buna este ca, chiar si cu aceasta mutatie genetica, exista o multime de masuri care pot nu numai sa calmeze, ci chiar sa reduca crizele, inclusiv in timpul sarcinii.

Cum pot fi tratata eczema de sarcina?

"Femeile insarcinate se tem de riscuri si nu vor sa faca nimic care ar putea dauna copilului lor", explica Dr. Deirdre O'Boyle Hooper, medic dermatolog, pentru romper.com. Acest lucru le poate face uneori sa fie reticente in a cauta tratament pentru eczeme. Insa, Dr. Hooper sustine ca este o decizie gresita. Cu ajutorul medicului ginecolog si al dermatologului se poate alege un tratament adecvat in timpul sarcinii, care sa nu afecteze copilul.

Multe femei prefera sa aleaga alternative naturale, sustine Dr. Ronda Farah, dermatolog si profesor la Scoala de Medicina a Universitatii din Minnesota. Aceasta explica ca, pe eticheta produselor poate scrie natural sau organic, insa de cele mai multe ori aceste produse contin parfumuri care constituie un factor declansator pentru eczeme. Prin urmare, in loc sa faca bine, aceste parfumuri le fac mai mult rau.

Prin urmare, daca esti espusa la exeme, sau daca esti insarcinata, alege produse de ingrijire fara parfumuri. "Nu ne plac lucrurile cu o multime de parfumuri si ingrediente suplimentare, deoarece pielea poate fi sensibilizata si iritata de acestea.", explica Dr. Farah.

Prin urmare, in timpul sarcinii inlocuieste cremele clasice cu uleiuri naturale si aplica-le imediat dupa dus, cand pielea este inca umeda. Chiar daca pielea ramane mai unsuroasa, este important sa fie bine hidratata cu produse cat mai naturale. Poti folosi orice ultei, de la ulei de masline, la ulei de avocado sau cocos. Important este sa nu fii alergica la produsul respectiv si sa te asiguri ca este un ulei extravirgin, presat la rece.

De asemenea, un alt factor care poate preveni eczemele in timpul sarcinii este reducerea aplicarii de parfum pe piele. Il poti aplica, in schimb, pe haine, daca nu poti renunta deloc la acesta.

Balsamul si detergentul de rufe care contine cantitati mari de parfum poate duce, de asemenea, la aparitia eczemelor in timpul sarcinii. Prin urmare este mai bine sa le eviti pe cele normale si sa folosesti in schib, formule pentru copii.

Acestea fiind spuse, daca eczema de sarcina devine severa, cel mai bine este sa apelezi la medic, penru a preveni o infectie care poate afecta sarcina.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre