Cum faci fata sarcinii cand esti supraponderala? Sfaturi testate

/ / Modificat: 2014-03-17
Cum faci fata sarcinii cand esti supraponderala? Sfaturi testate

Supraponderalitatea si sarcina nu se impaca foarte bine. Atunci cand ramai insarcinata si ai exces de greutate iti expui atat sanatatea ta cat si a fatului unor riscuri foarte mari: pierdere a sarcinii, prematuritate, malformatii congenitale, obezitate la fat etc. Cum poti sa duci o sarcina la capat fara complicatii? Iata cateva trucuri pe care le-au folosit mamicile supraponderale in timpul sarcinii!

Vorbeste deschis cu medicul

Medicul iti va recomanda probabil cateva tehnici si metode prin care sa iti tii greutatea in frau. Insa nu ezita sa il intrebi absolut orice iti trece prin cap cu privire la starea in care te afli, pofte si alte alimente de la care nu te poti abtine si iti pot dauna. Medicul nu este acolo ca sa te critice, ci sa te ajute sa faci fata cat mai bine situatiei in care te afli. Multe mamici sustin ca au fost ajutate si sprijinite de medicul lor in lupta cu kilogramele in sarcina.

Este important sa ai deplina incredere in medicul tau. El iti va stabili o lista intreaga cu ce trebuie sa faci si sa mananci pentru a controla mai bine greutatea. Vor exista insa si situatii in care vei trisa si vei incalca regulile. Nu iti fie jena sa ii spui, este spre binele tau si al bebelusului din burtica sa il pui la curent cu tot ce intreprinzi in sarcina. Orice pas gresit pe care i-l ascunzi s-ar putea intoarce impotriva ta, creandu-ti probleme in sarcina!

Tine un jurnal de dieta

Este unul dintre secretele la care au apelat o multime de gravidute supraponderale. Atunci cand ramai insarcinata, apetitul creste considerabil. Iar cum tu probabil ai deja un apetit peste limite normale, va fi greu sa tii in frau valul de calorii si straturi adipoase din timpul sarcinii. Notarea tuturor alimentelor pe care le ingerezi te ajuta sa iti impui limite atunci cand ai tendinta sa le depasesti.

Mananca sanatos, dar nu tine o dieta

Sau cel putin nu una gandita si aleasa de tine, spun mamicile suporaponderale! Nu este indicat sa restrictionezi accesul fatului la anumite elemente nutritive doar pentru a te mentine in forma. Daca vrei cu adevarat sa faci asta, stabileste impreuna cu medicul o formula de dieta adecvata conditiei tale, astfel incat sa nu pui in pericol dezvoltarea fatului. Multe mamici s-au confruntat cu probleme de dezvoltare a fatului din cauza aceasta!

Ai grija la acidul folic din sarcina

Specialistii sustin ca doza zilnica recomandata de acid folic in sarcina in general, s-ar putea sa nu fie suficienta pentru gravidele supraponderale. Astfel ca, mai multe mamici sfatuiesc viitoarele gravide sa se intereseze, daca nu le spun medicii, de cantitatea corecta pe care trebuie sa o ia de acid folic. Acesta este esential in dezvoltarea fatului si in combaterea unor malformatii congenitale.

Evita capcanele calorice din bauturi

O mamica sustine ca atunci cand i-a expus medicului ceea ce mananca si ce bea in mod obisnuit, a constatat ca cele mai multe calorii le acumula nu din alimente, ci din ceea ce bea. Este posibil ca si tu sa fii in aceeasi situatie, de aceea cel mai bine este sa eviti sucurile si bauturile indulcite cu zahar (nici cu cele naturale nu trebuie sa exagerezi intr-o zi, pentru ca si ele au calorii) si sa te limitezi la multa apa, lapte degresat si bauturi neindulcite (ceai, compot etc.).

Fa miscare zilnic

Chiar si 15 minute pe zi de plimbare sau alergare zilnice fac diferenta in greutate. Sarcina nu este o boala si nu trebuie sa zaci in pat. Mamicile supraponderale care au facut miscare in timpul sarcinii sustin ca aceasta le-a ajutat sa fie si mai energice si sa isi tina sub control si greutatea. Chiar si nasterea a fost suportata mai usor!

Apeleaza la un specialist in nutritie

Daca simti ca situatia iti scapa de sub control si ca nu mai reusesti sa faci fata acumularii de kilograme in sarcina apeleaza la un specialist care sa iti realizeze un program personalizat de dieta, care sa te ajute sa te simti si satula si sa te ajute sa controlezi totodata si greutatea. De teama pierderii sarcinii, multe mamici au facut acest pas si s-au declarat multumite de modul in care a evoluat corpul lor atat in sarcina cat si dupa nastere. Unele dintre ele sustin ca au reusit sa slabeasca mai repede dupa nastere.

Bea intre 8 si 10 pahare de apa pe zi

Sau altfel spus, consuma cel putin 2 litri de apa zilnic! Apa nu numai ca nu adauga calorii organismului dar ajuta la amanarea senzatiei de foame, creandu-ti impresie de satietate. In plus, hidratarea este esentiala pentru sanatatea ta si a fatului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Femei supraponderale sarcina Gravide supraponderale

Articole recomandate

Citeste si despre