Cefuroximul si sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Cefuroximul si sarcina
Intrebare:

- Sotia mea in luna a sasea a facut o infectie urinara. Medicul care a urmarit sarcina i-a prescris un medicament pe baza de cefuroxim, dar acest medicament dupa buletinul de analize prezinta rezistenta la acel microb si in plus cefuroxim este contraindicat in sarcina. A procedat bine? Bebelusul s-a nascut prematur la 32 saptamani si prezinta unele complicatii. Este posibil ca acest cefuroxim sa il fi afectat?

Raspuns:




 

Intr-adevar daca rezultatul antibiogramei releva rezistenta in fata acestui antibiotic, nu se explica alegerea sa pentru a completa conduita terapeutica in privinta infectiei urinare, situatie in care prima conduita terapeutica o constituie cura hidrica.

Totusi, cefuroximul fiind o cefalosporina de generatia a doua, nu prezinta risc teratogen cunoscut; studiile deja efectuate (desi putine la numar – fapt care a determinat recomandarea prudentei in administrarea acestui produs pe perioada sarcinii si alaptarii) neevidentiind modificari in dezvoltarea fetala.

O infectie cu E. Colli poate fi raspunzatoare pentru o nastere prematura insa Cefuroximul nu are astfel de efecte.

Nu precizati ce fel de complicatii prezinta copilul dumneavoastra astfel ca imi este imposibil sa-mi pronunt parerea asupra lor.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre