Calatoria cu masina, un risc in sarcina?

/ / Modificat: 2013-11-18
Calatoria cu masina, un risc in sarcina?

Micile "curse" cu masina pe drumuri accidentate si cu multe denivelari par sa fi creat ingrijorari masive in randul gravidutelor. Spaima cea mai mare in aceasta privinta: avortul spontan sau provocarea nasterii din cauza zgaltaielilor de pe parcursul calatoriei! Exista sau nu un pericol real in privinta aceasta?

Calatoria pe drumuri accidentate induce avortul?

Oricat de accidentat ar fi drumul, nu exista riscul unui avort spontan din cauza acestor mici balansari mai puternice de care ai parte in calatoria cu masina. Uterul tau, precum si lichidul amniotic vor mentine fatul in siguranta si protejat de eventuale leziuni. De asemenea, organele tale, muschii si oasele din zona abdominala construiesc un soi de "carcasa" protectoare pentru bebelusul tau, aparandu-l de pericole.

Doar un impact puternic asupra abdomenului survenit in urma unui accident ar putea creste riscul de avort, in rest, pot exista doar mici contractii, provocate de efectele unui drum cu denivelari mari.

Exista riscul provocarii nasterii?

Mai exista o preconceptie conform careia femeile intr-o etapa avansata de sarcina ar prezenta un risc de nastere prematura, daca se aventureaza pe astfel de drumuri.

Daca in timpul acestei calatorii nu exista o coliziune puternica, cu lovituri asupra zonei abdominale, atunci nu este cazul sa fii ingrijorata. Fatul tau este bine protejat de traumele minore.

Doar in cazul unor accidente sau caderi adanci cu masina in diverse gropi se poate pune problema aparitiei unor complicatii ale sarcinii ce se pot finaliza prin provocarea sarcinii inainte de termen.

Ce poti face pentru siguranta ta si a bebelusului?

  • poarta intotdeauna centura de siguranta (protejeaza burtica impotriva coliziunilor provocate de diverse accidente);

  • nu pune niciodata centura de siguranta pe burtica sau imediat deasupra ei, ci incearca sa o plasezi cat mai jos sub abdomen;

  • pozitioneaza scaunul pe care stai la o distanta cat mai mare de bordul masinii si stai cu spatele lipit de spatarul scaunului (pieptul tau trebuie sa fie la o distanta de minim 25 de cm de bordul masinii).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre