Beneficiile sarcinii si ale maternitatii asupra sanatatii

/ / Modificat: 2014-08-05
Beneficiile sarcinii si ale maternitatii asupra sanatatii

Sarcina este o experienta unica si extraordinara in viata oricarei femei. Dincolo de implinirea emotionala si de satisfactia de a deveni parinte, experienta maternitatii atrage o multime de beneficii asupra sanatatii. Cresterea libidoului, diminuarea simptomelor neplacute ale sindromului premenstrual, scaderea riscului de cancer de san si un stil de viata mai sanatos sunt doar cateva dintre beneficiile sarcinii asupra organismului!

fericire_sarcina

Diminuarea simptomelor neplacute ale sindromului premenstrual

Inainte de a ramane insarcinata, aveai probleme cu ciclul menstrual, iar perioada menstruatiei era o corvoada pentru tine, din cauza crampelor dureroase si starilor de indispozitie? Sarcina te scapa de toate aceste neplaceri cauzate de sindromul premenstrual. Crampele se reduc in intensitate datorita scaderii productiei hormonului prostaglandin, responsabil pentru durerile menstruale.

Alimentatia sanatoasa si hranitoare

Sarcina iti ofera ocazia de a-ti schimba complet stilul alimentar si de a-ti dezvolta obiceiuri alimentare sanatoase, care se pot mentine pe termen lung, chiar si dupa nastere.

Din momentul in care afli ca esti insarcinata, esti nevoita sa fii foarte atenta la tot ce mananci. Fiecare aliment consumat are repercusiuni atat asupra siluetei tale, cat si a dezvoltarii fatului din burtica.

alimentatie-gravida

Daca alaptezi copilul dupa nastere, dieta ta trebuie sa respecte in continuare reguli stricte. Este important sa consumi alimente sanatoase si bogate in substante nutritive esentiale, pentru a-i furniza copilului un lapte de calitate.

Renuntarea la vicii

Sarcina atrage dupa sine si renuntarea la fumat, la consumul de alcool sau la administrarea iresponsabila a medicamentelor. Esti mai atenta cu absolut tot ce introduci in organism.

Daca alcoolul trebuie eliminat dintre tabieturile tale inca de la aflarea vestii ca astepti un bebe, sarcina se poate dovedi cea mai eficienta si rapida metoda de a renunta la fumat. De frica efectelor secundare extrem de grave la fat, multe gravide renunta rapid la tigari pe perioada sarcinii. Majoritatea dintre ele nu se mai reapuca de acest viciu nici dupa nastere.

Nici intoxicarea organismului cu tot soiul de medicamente administrate iresponsabil nu va mai fi o problema. Sarcina impune o multime de restrictii in ceea ce priveste administrarea de medicamente, de care esti obligata sa tii cont, iar corpul tau are numai de beneficiat.

Scaderea riscului de cancer de san

Unul dintre cele mai importante beneficii ale sarcinii asupra organismului este ca scade riscul de cancer de san. Specialistii au demonstrat ca daca ai peste 30 de ani cand ramai gravida si alaptezi mai mult de 3 luni bebelusul, sansele de a face in viitor cancer de san scad substantial.

Se pare ca beneficiile se rasfrang si asupra prevenirii altor tipuri de cancer, precum cel ovarian, endometrial si chiar pulmonar. Medicii sustin ca dupa o sarcina, organismul gravidei este mai puternic in fata bolilor. In plus, are o capacitarte mai crescuta de a se recupera dupa o boala sau o perioada de convalescenta.  

Cresterea libidoului

Sa fii gravida si mama este o experienta care contribuie din plin la imbunatatirea vietii sexuale si de cuplu. Se pare ca hormonii de sarcina care sunt responsabili pentru aparitia unora dintre cele mai neplacute simptome ale acestei perioade - balonare, arsuri gastrice, iritatii ale pielii, pilozitate - ar avea si un efect ceva mai satisfacator.

Testosteronul si estrogenul contribuie din plin la sporirea placerii sexuale. Este posibil ca in cel de-al doilea trimestru de sarcina de sarcina sa experimentezi cele mai interesante partide de sex de pana atunci. Acest lucru se intampla datorita faptului ca furtunile hormonale stimuleaza circulatia sanguina din zona pelviana si sporesc placerea in timpul contactel

Starea de bine

Sarcina isi pune amprenta si asupra starii tale emotionale. Dincolo de simptomele neplacute de sarcina, hormonii care iti invadeaza organismul in aceasta perioada iti ofera o stare emotionala unica. Experimentezi sentimente de euforie, implinire si satisfactii pe care niciun alt eveniment din viata ta nu ti le ofera. Chiar daca dupa nastere ai parte de oboseala, stres si multe nopti nedormite, maternitatea este una dintre experientele care te fac fericita si care te implinesc ca femeie.

Tu ai simtit ca sarcina ta ti-a imbunatatit in vreun fel sanatatea? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre