Medicamente permise in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Medicamente permise in sarcina

Medicamentele permise in sarcina trebuie luate cu precautie si numai la recomandarea medicului. Pe parcursul celor 9 luni de sarcina se poate intampla sa ai nevoie de tratament medicamentos. Si cum nimic nu este 100 % sigur in aceasta perioada, numai medicul obstetrician care-ti urmareste sarcina este in masura sa evalueze raportul riscuri/beneficii si sa-ti prescrie medicamentul si dozele potrivite.

Nu se recomanda automedicatia, iar daca totusi decizi sa iei medicamente din proprie initiativa, cere sfatul farmacistului sau citeste cu atentie prospectul. Oricum, este bine sa stii ca, in functie de gradul de risc pe care il pot genera in sarcina, medicamentele se impart in 4 grupe:

  • medicamente sigure, care nu implica risc pentru sarcina;

  • medicamente cu risc teratogen dovedit pentru fat (pericol de malformatii).

    Acestea sunt evitate in sarcina sau se iau numai in cazuri de extrema urgenta;
  • medicamente cu risc pentru mama; si acestea se iau numai sub stricta supraveghere medicala si numai in cazuri speciale;

  • medicamente total contraindicate in sarcina si chiar inainte ca femeia sa ramana insarcinata.

Medicamente sigure in sarcina

  • paracetamolul, solutiile saline, antitusivele (Metoxifenoxil), siropul pe baza de eucalipt pentru raceli si gripe

  • saruri de magneziu si laxative pe baza de fibre si metilceluloza pentru constipatie

  • ficat de rechin, drojdie de bere, extract din planta Hamamelis pentru hemoroizi in sarcina

  • vitamina B6, fructoza, dextroza, banda antiemetica pentru greturi si varsaturi

  • Maalox pentru arsuri

  • antihistaminice pentru alergii (tablete pe baza de Chlor-Trimeton)

  • unguente cu clotrimazol, miconazol, tioconazol, butenafin pentru infectii micotice

  • calmante pe baza de difenhidramina pentru insomnii

  • suplimentele de vitamine si minerale special concepute pentru femeile insarcinate. Atentie la excesul de vitamina A! Acesta poate afecta dezvoltarea fatului.

Toate aceste medicamente pot fi luate in siguranta in sarcina dar in cantitatile prescrise si dupa o citire atenta a prospectului. Daca simptomele persista sau se inrautatesc, prezinta-te de urgenta la medic.

Daca nu vrei sa urmezi un tratament clasic in sarcina, poti apela si la terapii alternative. Exista la plafar multe remedii naturiste pentru cefalee, greata, dureri de gat, insa si in administrarea acestora este nevoie de parerea unui specialist. Evita sa folosesti ceaiuri interzise sau uleiuri aromatice trecute pe "lista neagra" pentru femeile insarcinate (coada soricelului, pelin, levantica, roiba, rostopasca, chinina, busuioc, Mentha pulegium, Salvia officinalis, Gaultheria procumbens, Ocimum basilicum).

In schimb, poti sa apelezi la acupunctura, acupresiune (combinatie intre acupunctura si presopunctura) sau chiropractica pentru a scapa de chinuitoarele dureri de spate sau de greturile asociate cu primul trimestru de sarcina.

Foarte riscanta este administrarea de medicamente interzise in primul trimestru de sarcina, un moment foarte important in dezvoltarea fatului. Daca ai luat medicamente pana sa-ti dai seama ca esti insarcinata, consulta medicul inainte de a decide ce trebuie sa faci in continuare pentru a avea un copil sanatos. De asemenea, medicamentele luate in alaptare pot influenta negativ starea de sanatate a copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicamente in sarcina Afectiuni sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre