Anticonceptionalele si sarcina

/ / Modificat: 2011-11-03
Anticonceptionalele si sarcina
Intrebare:

- Sunt insarcinata de 3 saptamani si 6 zile. Urmeaza sa merg si la doctor saptamana viitoare. E prima sarcina si am 25 de ani. Inainte sa raman insarcinata am folosit anticonceptionale(Rigevidon). Am ramas insarcinata la 4 luni(aproximativ) dupa ce nu am mai luat anticonceptionale. E vreo problema? Corpul meu si-a revenit incat sa poata fi un mediu propice pentru dezvoltarea copilului meu? Nu am luat anticonceptinale ani la rand. Luam cate 2- 3 luni si mai faceam cate o pauza, aceasta de vreo 6 ani. Ne dorim f.f. mult acest copil. In rest ma simt foarte bine. Nu mi-a fost rau inca si mananc foarte multe fructe, iaurt, lapte, miere si peste. Cam pe la ce varsta incepe sa se vada burtica?

Raspuns:

Anticonceptionalele, dupa cum le spune si numele, au ca principala indicatie, realizarea unei "protectii" impotriva unei sarcinii nedorite. Aceste produse sunt niste preparate hormonale, care realizeaza o concentratie, ciclica, a hormonilor sexuali specifici, feminini, asemanatoare cu cea realizata in mod normal de functia endocrina a ovarului (in principal, in lipsa administrarii de anticonceptionale, ovarul este in cea mai mare masura responsabil de secretia hormonilor sexuali feminini, tot in sarcina sa revenind si procesul de ovulatie = eliminarea celulei sexuale feminine, apta de a fi fecundata de spermatozoid).

Prin aportul exogen (din afara) de hormoni sexuali, functia de secretie hormonala a ovarului nu-si mai gaseste utilitatea, rezulta punerea in repaus a ovarului, lucru care implica si inhibarea ovulatiei, astfel realizandu-se contraceptia (nu se elimina ovocitul, nu are loc fecundatia deci nu se pune problema unei sarcinii).

Este bine ca ati efectuat pauze in administrarea anticonceptionalelor pentru ca ovarul pus in repaus o perioada indelungata "uita" sa mai secrete hormoni dupa incetarea administrarii anticonceptionalelor (se produce o atrofie de diverse grade a tesutului raspunzator de secretia hormonala).

Acest lucru reprezinta si motivul pentru care, uneori, dupa incetarea administrarii de anticonceptionale, trebuie sa treaca o perioada de 4-6 luni pana la reluarea completa a functiilor ovarului. insa, din moment ce dumneavoastra ati ramas deja insarcinata, folosirea anterioara a anticonceptionalelor nu reprezinta un pericol pentru evolutia ulterioara a sarcinii. Numai administrarea pe perioada sarcinii a anticonceptionalelor poate produce o concentratie hormonala incompatibila cu dezvoltarea ulterioara a acesteia (efect abortiv), ceea ce nu este cazul dumneavoastra.

Este bine ca ati adoptat o alimentatie sanatoasa preponderent bazata pe produse naturale, acest lucru ne avand decat efecte benefice asupra dezvoltarii ulterioare a sarcinii.

Cat despre momentul in care incepe sa se vada burtica, acest lucru depinde in mare masura nu numai de marimea uterului ci si de ritmul in care luati in greutate, ca urmare a alimentatiei sporite in vederea asigurarii nevoilor sporite de energie din sarcina. in mare, fundul uterin la sfarsitul lunii a treia ajunge la nivelul simfizei pubiene, deci numai dupa aceasta perioada, observarea burticii se datoreaza sarcinii si nu excesului ponderal. Multa sanatate! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anticonceptionale sarcina Insarcinata anticonceptionale

Articole recomandate

Citeste si despre