10 ingrediente ale cremelor de corp interzise in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2023-01-04
10 ingrediente ale cremelor de corp interzise in timpul sarcinii

Cremele pentru ten, maini sau corp contin numeroase ingrediente. Unele dintre acestea insa sunt total interzise in timpul sarcinii. Acestea deoarece pielea este foarte sensibila in aceasta perioada si pot aparea iritatii si chiar hiperpigmentare. De aseemenea, unele substante sunt toxice, iar odata intinse pe piele sunt absorbite in organism si pot ajunge la copil.  

De ce unele ingrediente sunt interzise in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, pielea sufera modificari cauzate de cresterea nivelului de hormoni din organism. Unele dintre ele, potrivit Colegiului American de Obstetricieni si Ginecologi, sunt urmatoarele:

  • Acnee.
  • Melasma (hiperpigmentare localizata).
  • Xerosis.
  • Telangiectazii.

Pe langa modificarile provocate la nivelul pielii, unghiile si parul sunt, de asemenea, influentate in diferite grade de modificarile hormonale.

Ce ingrediente ale cremelor trebuie sa eviti in timpul sarcinii

Exista ingrediente in unele produse de ingrijire a pielii care nu sunt recomandate, deoarece sunt usor de absorbit si pot provoca efecte adverse. Iata care sunt acestea:

1. Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale pot patrunde rapid in piele prin structurile lipidice si pot interactiona cu proteinele membranei celulare pentru a induce anumite modificari.

2. Retinol sau vitamina A

Unele dintre produsele folosite in rutina de ingrijire si igiena a pielii contin o varianta de retinol numita retinoizi. Produsele eliberate fara prescriptie medicala contin niveluri scazute, in timp ce cele prescrise de un specialist contin concentratii mai mari.

Rolul retinoizilor topici este inca controversat in cazurile publicate de embriopatie, astfel incat utilizarea lor este descurajata in timpul sarcinii.

3. Cofeina

Cremele concepute pentru a reduce aspectul celulitei au o concentratie mare de cofeina in ingredientele lor. De fapt, este unul dintre cele mai frecvent utilizate ingrediente active datorita actiunii sale lipolitice de ardere a grasimilor.

Cu toate acestea, este contraindicat in timpul sarcinii din cauza capacitatii sale de a traversa placenta si de a trece in laptele matern in timpul alaptarii. In mod ideal, evitati ingredientul activ in toate formele sale, precum si plasturii pentru piele.

4. Acid salicilic

Acest tip de acid este foarte util in cazurile de acnee datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Cu toate acestea, produsele care contin acid salicilic in concentratii mari trebuie evitate in timpul sarcinii.

5. Acid glicolic

Acidul glicolic este unul dintre cei mai frecvent utilizati alfa-hidroxi-acizi in produsele cosmetice si in peelinguri pentru tratarea acneei. Utilizarea sa nu este recomandata in timpul sarcinii din cauza sensibilitatii pielii si a predispozitiei la leziuni hiperpigmentate.

6. Hidrochinona

Hidrochinona este utilizata ca agent depigmentant topic pentru afectiuni precum melasma. Desi nu exista dovezi de malformatii sau efecte adverse asupra fatului, se recomanda reducerea la minimum a expunerii la acest produs datorita puterii sale mari de absorbtie.

7. Parabeni

Parabenii sunt folositi pe post de conservanti artificiali in produsele cosmetice si in produsele de ingrijire a pielii si a corpului. Adica, sunt adaugate pentru a preveni si diminua dezvoltarea mucegaiului sau a bacteriilor daunatoare. Acestia insa duc la perturbarea sistemului endocrin si de afectarea reproducerii masculine si feminine. In plus, pielea poate deveni sensibila la produsele care contin parabeni, ceea ce duce la iritatii.

8. Ftalati

Ftalatii sunt substante chimice prezente in unele produse de infrumusetare care provoaca tulburari endocrine. Acesti perturbatori joaca un rol important in alterarea negativa a sanatatii reproductive congenitale.

9. Filtre chimice

Cremele de protectie solara sunt utilizate pentru a proteja pielea de razele ultraviolete si pentru a trata sau preveni melasma. Cu toate acestea, oxibenzona si derivatii sai, care sunt filtrele cele mai frecvent utilizate in aceste produse, ar putea fi daunatoare si pot provoca daune.

10. Acid tricloroacetic

Acidul tricloroacetic (TCA) indeparteaza celulele moarte ale pielii si stimuleaza cresterea de noi celule la suprafata pielii. Prin urmare, peelingurile se efectueaza folosind diferite combinatii si concentratii de acizi.

Peelingurile profunde trebuie evitate la femeile insarcinate din cauza sensibilitatii pielii si a vulnerabilitatii la aparitia hiperpigmentarii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre