Sindromul antifosfolipidic

/ / Modificat: 2017-06-13
Sindromul antifosfolipidic

Sindromul antifosfolipidic este o anomalie a sistemului imunitar care produce in mod gresit anticorpi impotriva unor proteine normale din sange. Acesta poate cauza formarea unor cheaguri in arterele si venele de sange care pot duce la afectiuni grave. La gravide sindromul antifosfolipidic provoaca complicatii ca avortul spontan sau nasterea unui copil mort.

Asadar, in sindromul antifosfolipidic sistemul imunitar produce gresit anticorpi impotriva unor proteine cu rol esential in coagularea sangelui. Anticorpii sunt niste proteine speciale care in mod normal au rolul de a ataca virusurile si bacteriile nocive din corp. Cand acestia ataca proteinele esentiale in modularea coagularii, apar probleme de coagulare a sangelui in corp (tromboza venoasa).

Care sunt cauzele sindromului?

Cauzele depind de tipul de sindrom pe care il ai. Exista 2 tipuri de sindrom antifosfolipidic:

- primar – apare atunci cand nu suferi de o boala autoimuna (ca lupus sistemic eritematos);
- secundar – apare atunci cand ai o boala autoimuna.

In cazul sindromului de tip secundar cauza este considerata o boala autoimuna. Cauzele pentru aparitia sindromului primar sunt necunoscute. Totusi, medicii sustin ca exista cativa factori de risc care favorizeaza sindromul, dar nu il declanseaza neaparat:

- infectii (sifilis, HIV, hepatita C sau malaria);

- medicamente (cele pentru hipertensiunea arteriala - hidralazine, cele pentru reglarea ristmului cardiac – quinidina; cele anti-convulsii – fenitoina si antiobiotice – amoxicilina);

- predispozitii genetice – nu este considerata si demonstrata ca fiind o boala ereditara, dar specialistii sustin ca exista un risc ca acesta sa fie transmis de la parinti la copii.

Care sunt simptomele?

Manifestarile sindromului sunt asociate cu boli si probleme care sunt considerate si complicatii ale anomaliei. Acestea sunt localizate la nivel pulmonar, renal sau cardiovascular. De asemenea, sarcina poate fi pusa in pericol in urma declansarii sindromului.

Printre simptomele si semnele sindromului antifosfolipidic se numara:

- cheaguri de sange in picioare (tromboza venoasa aprofunda) care pot traversa plamanii (embolism pulmonar) – durere, amorteli, parestezii ale mainilor si picioarelor, ulcere de gamba etc.;
- avorturi spontane recurente;
- nasterea unui copil mort;
nastere prematura;
- tensiune arteriala mare in sarcina (preeclampsie);
- infarct.

Mai exista o serie de simptome de ordin neurologic, la nivelul inimii, prin iritatii pe piele sau prin sangerari. Printre acestea se numara durerile cronice de cap, angina pectorala sau infarctul miocardic. Echimozele dureroase localizate la nivelul tegumentelor pot fi un semn al sindromului.

Cum se pune diagnosticul?

Simptomatologia sindromului antifosfolipidic poate fi confundata cu cea a altor boli. Nu exista manifestari specifice sau unice.

De aceea, daca manifesti episoade repetate de tromboza medicul ti-ar putea recomanda mai multe analize. De asemenea, in cazul in care suferi de avort spontan recurent si medicul nu reuseste sa identifice cauza te va testa si pentru sindromul antifosfolipidic.

Sindromul este depistat in urma unei analize de sange. Se examineaza in laborator si se cauta prezenta anticorpilor care ataca proteinele cu rol in coagulare.

Care este tratamentul sindromului antifosfolipidic?

Medicii se axeaza in tratarea sindromului pe administrarea de medicamente care sa reduca tendinta de formare a cheagurilor. Recomandarile terapeutice se fac si pe baza simptomatologiei pe care o prezinti la momentul diagnosticarii.

Daca prezinti tromboza, medicul iti va prescrie o serie de medicamente anticoagulante (heparina, warfarina, aspirina). Terapia anticoagulanta este diferita si complexa in cazul in care esti insarcinata. Tratamentele sunt destul de costisitoare, presupun injectii regulate si prezinta si risc de efecte secundare nocive.

Doar heparina si aspirina sunt recomandate in sarcina. Warfarina prezinta un risc crescut de efecte teratologice (malformatii congenitale) si de aceea este evitata. Chiar daca terapia anticoagulanta este destul de complicata si delicata in sarcina ea reuseste sa previna pierderea sarcinii cauzate de sindrom.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tromboza venoasa Complicatii sarcina Avort spontan recurent

Articole recomandate

Citeste si despre