Trombofilia in sarcina - efectele bolii asupra mamei si a fatului

/ / Modificat: 2019-01-14
Trombofilia in sarcina - efectele bolii asupra mamei si a fatului

Trombofilia se refera la un grup de afectiuni in care sangele se coaguleaza mai usor decat in mod normal. Acest fapt poate duce la cheaguri anormale (numite tromboze) ce se formeaza in vasele de sange. Aceste cheaguri pot cauza probleme cum sunt tromboza venoasa profunda (TVP) sau tromboembolismul pulmonar (TEP).

Mai pe scurt, trombofilia este o afectiune in care sangele are o tendinta crescuta de a forma cheaguri, care pot afecta atat mama, cat si copilul in cazul unei sarcini.

Din pacate, in ultimii ani din ce in ce mai multe femei insarcinate par a se confrunta cu aceasta boala.

Ce cauzeaza trombofilia?

De fiecare data cand o suferim o rana, organismul va incepe un proces prin care ii permite sangelui sa se coaguleze si sa previna prin acest mod sangerarea. Acest lucru poarta denumirea de hemostaza, ceea ce implica diferite substante pentru a determina sangele sa se solidifice intr-un cheag, si sa ramana agatat de partea vatamata a vasului de sange.

In sange se gasesc, de asemenea, si niste substante naturale care actioneaza impotriva procesului de coagulare, pentru a opri sangele sa se coaguleze prea mult.

Atunci cand o persoana sufera de trombofilie, sistemul de coagulare nu functioneaza, ceea ce inseamna ca sangele are tendinta de a se coagula prea mult, provocand adeseori multe probleme in sarcina.

Unele cazuri de trombofilie sunt genetice - tendinta de a forma cheguri de sange sunt mostenite din familie si este transmisa de la parinti.

"In alte cazuri, trombofilia poate fi dobandita, daca se afla o problema cu sistemul imunitar, sau ca rezultat a unei probleme medicale care s-a dezvoltat in timp", spune Dr. Daghni Rajasingam, obstretician si purtator de cuvant al Colegiului Regal al obstreticienilor si ginecologilor.

Cum este diagnosticata trombofilia?

Aparent, trombofilia nu are niciun simptom evident. "Primul semn care ne-ar putea alarma ar fi formarea unui cheag de sange", spune Dr. Rajasingam. "Simptomele unui cheag de sange pot varia in functie de zona in care apare. Daca acesta se formeaza in plamani, ar putea cauza dificultati in respiratie, dar daca cheagul se formeaza la picioare, s-ar putea sa observi aparitia unei umflaturi."

Cel mai indicat test prin care poti depista trombofilia este un test de sange. "Analiza pentru trombofilie se va face in sarcina doar daca aceasta este supusa unor anumiti factori de risc, cum ar fi avorturi recente, daca aceasta a existat in istoricul familiei, sau daca ai nascut un copil mai mic decat normal sau prematur," mai precizeaza Dr. Rajasingam.

Daca stii ca suferi de aceasta afectiune, sau stii pe cineva din familie care a avut, ai grija sa iti instiintezi ginecologul chiar inainte de a concepe bebelusul, sau daca aceasta este depistata mai tarziu, la prima intanire cu medicul.

Acesta iti poate recomanda un set de analize, printre care:

  • testul de sindrom antifosfolipidic (anticoagulant lupic, anticorpi anticardiolipinici, anticorpi-beta2, glicoproteina)
  • timp de protrombina
  • activitate protrombinica
  • fibrinogen
  • homocisteina
  • proteina C
  • proteina S
  • antitrombina III

Ce probleme poate cauza trombofilia in sarcina?

Este foarte important ca, de indata ce trombofilia a fost depistata, sa se inceapa tratamentul necesar, mai ales in sarcina, fiind un real pericol nu doar pentru mama, cat si pentru bebelus.

"Trombofilia poate restrictiona cresterea fatului sau chiar afecta placenta prin diminuarea aportului de oxigen care trebuie transmis acestuia", spune Dr. Rajasingam.

"Poate contribui si la riscul aparitiei preeclamsiei, a nasterii premature, avort sau chiar pierderea sarcinii."

Care este tratamentul trombofiliei?

Daca va confruntati cu aceasta afectiune, tratamentul va depinde in functie de tipul de trombofilie pe care il aveti, chiar daca ati avut un cheag de sange in trecut sau in istoricul familial. Cel mai adesea, in tratamentul pentru trombofilie este prescrisa Aspirina, care are proprietatea de a subtia sangele si care actioneaza ca un anticoagulant.

Un alt tratament care este folosit in combaterea trombofiliei este heparina. Heparina este un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozei. Poate avea unele efecte nedorite, precum trombocitopenia sau aparitia unor hemoragii. Unele studii au sugerat faptul ca aceasta nu a fost eficienta in sarcina, si a cauzat chiar si unele dureri. Indiferent de acest lucru, tratamentul cu heparina inca se practica pentru tratarea trombofiliei in sarcina.

Ce se intampla daca dezvolti tromboza venoasa profunda?

Tromboza venoasa profunda este o afectiune in care un cheag de sange se formeaza in una dintre venele mari ale corpului, de regula la nivelul membrelor inferioare.

Aceasta afectiune este mai des intalnita la persoanele care sufera de trombofilie, dar poti dezvolta tromboza venoasa profunda chiar si fara aceasta. Femeile insarcinate sunt mai predispuse la tromboza venoasa profunda decat alte persoane. Asta pentru ca sangele este mai predispus la coagulare pentru a preveni ecxesul de sange pierdut in timpul nasterii.

Simptomele trombozei venoase pot include una sau mai multe din urmatoarele asupra picioarelor: umflaturi, durere, roseata, sensibilitate, in special in partea din spate a piciorului, langa genunchi.

Cum poti preveni aparitia cheagurilor de sange sau a trombozei venoase?

Persoanele supraponderale sau cele deshidratate sunt mai supuse riscului de a dezvolta formarea unor cheaguri de sange, dar si cele care sunt imobilizate la pat.

Ce poti face pentru a preveni trobofilia in sarcina:

  • hidratare intensa, peste 2 l de apa pe zi
  • purtarea unor sosete compresive
  • re
  • evitarea stresului, pe cat posibil
  • consumul unor alimente bogate in vitaminele B, C, E, magneziu si alti acizi grasi esentiali, care reduc riscul de coagulare a sangelui
  • miscare usoara si evitarea statului mai mult de o ora pe scaun.

Pentru alte simptome pe care le-ati putea experimenta, ca durerea in piept, dificultati in respiratie, sau durere, mancarime, si umflaturi in zona piciorului, trebuie sa consultati de urgenta medicul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trombofilie Tromboza venoasa

Articole recomandate

Citeste si despre