Listeria si sarcina

/ / Modificat: 2017-07-07
Listeria si sarcina

Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita "Listeria monocytogenes", care se transmite de obicei prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza sau in carnea gatita insuficient. Listerioza afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, persoanele in varsta, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut.

Listerioza este periculoasa pentru bebelusul meu?

Listerioza este o infectie severa, provocata de consumul alimentelor contaminate cu germenul "Listeria monocytogenes". In ciuda faptului ca oricine se poate infecta, in cazul anumitor persoane, de exemplu a femeilor insarcinate, riscul este mai mare.

Listerioza in preconceptie este tratabila. Listerioza poate reprezenta un pericol foarte mare pentru femeile insarcinate si pentru fat. Aceasta boala poate avea ca si consecinte nasterea prematura, avortul sau nasterea unui copil mort. De asemenea, nou-nascutul poate fi grav bolnav daca el a fost infectat cu Listeria inainte de nasterea sa.

Multi bebelusi care au fost infectati intrauterin se vor naste foarte bolnavi sau se vor imbolnavi la scurt timp dupa nastere. Printre problemele pe care le pot avea sunt: infectii sangvine, probleme de respiratie, febra, probleme la nivelul pielii, leziuni ale organelor interne, infectii ale sistemului nervos central ca meningita. Din pacate, multi bebelusi infectati    vor muri sau vor suferi consecinte pe termen lung.

Cum stiu daca am fost infectata cu listeria?

Unele persoane nu au simptome. Alte gravide pot face o forma de boala asemanatoare gripei, prezentand simptome de tip: 

- febra;
- dureri musculare;
- greata si voma;
- dureri gastrice.

Cu toate acestea, daca germenul reuseste sa patrunda la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severa. In acest caz printre simptome se numara:

- cefaleea si rigiditatea cervicala;
- convulsii;
- pierderea echilibrului;
- o stare confuzionala.

Suna-ti medicul imediat daca ai astfel de simptome ale listeriozei. Simptomele stomacale, daca apar, se manifesta in 48 de ore, dar alte simptome pot aparea intre doua si sase saptamani sau chiar mai mult dupa infectia cu listerioza. Va trebui sa faci un test de sange pentru a afla daca simptomele tale sunt cauzate de listerioza.

Investigatii medicale pentru a descoperi infectia cu listeria

Medicul iti va efectua examenul fizic obiectiv si anamneza (istoricul bolii). Pentru a pune diagnosticul de certitudine vor fi efectuate anumite investigatii. Unul dintre teste este reprezentat de hemocultura. Prin aceasta se intelege prelevarea unei mostre de sange de la nivel venos si trimiterea ei la laborator pentru analiza.

Mostra va fi astfel investigata pentru detectarea eventualei prezente a germenului Listeria in sangele tau. Vei face apoi ecografii pentru a verifica daca exista probleme si pentru a monitoriza felul in care bebelusul tau se dezvolta.

Cum se trateaza listerioza?

Listerioza se trateaza cu antibiotice care sa trateze infectia si care sa iti protejeze bebelusul. Datorita gravitatii bolii, medicul s-ar putea sa prefere sa te interneze in spital pe timpul efectuarii tratamentului, pentru o monitorizare mai buna. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungand astfel direct in sange. Aceasta reprezinta cea mai rapida si mai eficienta cale de a administra un antibiotic.

Perioada de recuperare dupa tratament

Tratamentul antibiotic dureaza de obicei doua saptamani. Persoanele cu sistemul imunitar slabit pot necesita tratament pe o perioada mai lunga pentru prevenirea recurentei bolii.

Cum pot sa evit infectia cu listeria?

- Toate produsele animale inclusiv ouale, carnea si produsele de pasare, trebuie gatite cu mare grija.

- De asemenea, trebuie sa eviti consumul laptelui nepasteurizat (prin pasteurizare are loc un proces de fierbere a laptelui in care bacteriile sunt distruse).

- Toate fructele si legumele trebuie bine spalate inainte de a fi consumate.

- Atat mainile cat si ustensilele de gatit, trebuie spalate cu apa fierbinte si cu sapun dupa contactul cu alimentele, in special cu delicatesele din carne si cu carnea cruda. Nu folosi acelasi cutit pentru carnea cruda si pentru alimente gata preparate.

- Reincalzeste mancarea foarte bine si amesteca in ea pentru a o omogeniza, pana cand scoate aburi.

- Evita varza cruda pe perioada sarcinii.

- Inlocuieste regulat buretii de spalat vase si prosoapele de bucatarie pentru ca pot pastra bacterii.

- Nu lasa mancarea afara pentru prea mult timp si arunc-o pe cea pe care ai desfacut-o si lasat-o asa mai mult timp, chiar daca nu a trecut termenul de valabilitate.

Ce alimente sa eviti in sarcina

- Branza de tip Brie si Camembert, cu mucegai sau crusta din lapte de oaie sau capra.

- Ouale crude sau negatite suficient.

- Sosurile de salata din comert, ca maioneza, sunt facute cu oua pasteurizate, asa ca nu prezinta un risc pentru sanatate. Ai grija insa la produsele pe baza de oua facute in casa, ca spuma de ciocolata sau maioneza proaspata, ce pot contine urme de oua crude. Gateste ouale pana cand albusul si galbenusul nu mai sunt lichide.

- Alte produse lactate pe baza de lapte nepasteurizat (exista posibilitatea sa contina bacterii si sa provoace intoxicatii alimentare).

- Pateul - de toate felurile (carne de porc, pui, peste sau vegetal).

- Carnea si produsele din carne – este ok sa mananci carne dar ai grija sa fie gatita bine, nu "in sange", sa nu contina parti crude (de culoare roz sau rosie). Ai grija mai ales la carnea gatita la gratare. Si produsele din carne, gen salam, prezinta un anumit risc si este recomandat sa fie evitate pe cat posibil.

La ce temperatura trebuie gatite alimentele pentru a fi sigure?

- Puiul la 74-82 °C
- Mancarurile cu oua 70 °C
- Mancarurile pe baza de carne 70-74 °C
- Carnea de vita, intre 70 °C - 77 °C in functie de gustul fiecaruia
- Porcul la 70-74 °C
- Sunca (cruda) la 70 °C
- Sunca (semipreparata) la 60 °C

Pentru mai multe informatiii citeste si articolele Alimente interzise in sarcina si Alimentatia corecta in timpul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectie bacteriana Infectii sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre