Infectia urinara cu bacilul E-coli

/ / Modificat: 2013-04-10
Infectia urinara cu bacilul E-coli
Intrebare:

- Am o infectie urinara cu bacilul E-coli de mai bine de 1 an; am tratat-o, dar mereu recidiveaza. Acum, ca am ramas insarcinata, imi poate afecta copilul acest lucru? Adesea simt asa ca ma mai ustura cate un pic, dar nu f tare si nu tot timpul. Ati putea sa mi recomandati un ginecolog bun care sa ma monitorizeze pe perioada sarcinii? Va multumesc!

Raspuns:

Infectia urinara reprezinta inflamatia bacteriana a unei portiuni a tractului urinar, cel mai frecvent a vezicii urinare (cistita). La femeile active sexual, datorita raporturilor de vecinatate dintre vagin si uretra si datorita faptului ca la sexul feminin uretra are un traiect scurt, germenii antrenati de la nivelul vaginului in timpul actului sexual, pot ascensiona cu usurinta prin uretra, determinand infectii ale tractului urinar.

De aceea infectiile urinare, si in special cistitele (manifestate prin urinari dese si usturimi la urinat) sunt destul de frecvente la femei, uneori recidivele fiind intretinute de prezenta unei infectii vaginale netratate. In cazul unei infectii urinare recidivante, pe langa urocultura cu antibiograma, este indicat si un consult ginecologic urmat de un examen al secretiei vaginale, pentru a depista o eventuala infectie genitala, care poate intretine infectiile urinare.

Cea mai frecventa cauza a infectiilor urinare este Escherichia coli. Acest germen este un bacil care se gaseste de obicei la nivelul tractului digestiv (intestin) de unde in anumite conditii (constipatie, greseli de igiena a actului defecatiei etc.) poate ajunge la nivelul tractului urinar producand infectia.

Sarcina reprezinta un factor favorizant suplimentar pentru infectiile urinare, prin modificarile hormonale (progesteronul determina relaxarea musculaturii ureterelor) si prin cresterea volumului uterin care exercitand o presiune la nivelul vezicii urinare, impiedica golirea acesteia, favorizeaza staza urinara si astfel stimuleaza inmultirea locala a bacteriilor.

In acelasi timp, prezenta sarcinii, poate face ca tratamentul infectiei urinare sa fie mai dificil, deoarece sunt putine antibiotice care pot fi administrate fara risc in sarcina. In cazul dumneavoastra, urocultura cu antibiograma, ar trebui sa indice antibioticele la care raspunde germenul implicat si in functie de efectele pe care aceste antibiotice le pot avea asupra dezvoltarii fatului, medicul curant poate alege un preparat care sa nu interfere cu o dezvoltare normala a fatului.

Daca nici unul din antibioticele la care raspunde infectia, nu poate fi administrat in timpul sarcinii, atunci este recomandata doar cura hidrica (care este si una dintre primele mãsuri terapeutice în caz de infectie urinara) cu consumarea a minim 2 litri de lichid pe zi.

Deoarece unele infectii urinare se pot transmite la fat in timpul nasterii si pot determina infectii perinatale grave la nou-nascut, este important sa incercati sa tratati infectia, iar daca acest lucru nu este posibil sa acordati o atenþie deosebita controalelor periodice de monitorizare a sarcinii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme sarcina Escherichia coli Escherichia coli

Articole recomandate

Citeste si despre