Cum afecteaza varicela sanatatea viitoarei mame?

/ / Modificat: 2011-10-10
Cum afecteaza varicela sanatatea viitoarei mame?


 


Virusul varicelo-zosteriana este mai mai periculos la adulti decat la copiii sanatosi. Complicatiile bolii, precum pneumonia variceloasa apar mai frecvent la adulti si sunt de asemenea mai grave. Aproximativ 10% dintre adultii care fac varicela, dezvolta si penumonie variceloasa la cateva zile de la debutul bolii.

Femeile insarcinate prezinta aceleasi riscuri iar pe langa acestea asociind si un risc obstretical mai mare (nastere prematura).

Sfaturi pentru femeile insarcinate care au intrat in contact cu virusul varicelei



Este indicat ca inainte de a ramane insarcinata, fiecare viitoare mamica sa faca testele serologice necesare confirmarii prezentei anticorpilor protectori impotriva varicelei.



Acestia sunt dobanditi dup a o imunizare activa (trecerea prin boala) sau dupa vaccinare impotriva virusului varicelo-zosterian. Imunizarea prin boala confera o imunitate de lunga durata, pentru intreaga viata, in schimb, imunitatea dobandita dupa vaccinare este de scurta durata (cativa ani), facand necesara repetarea acestuia dupa un anumit interval.

Un titru suficinet de mare de anticorpi protectori, sunt suficienti pentru ca mama sa-si duca sarcinala bun sfarsit fara nici un motiv de ingrijorare.

Femeile care nu au facut boala si nu sunt nici vaccinate impotriva varicelei, trebuie sa se vaccineze cu 2-3 luni inainte de a ramane insarcinate.

Femeile insarcinate care nu au facut varicela si care nu sunt vaccinate impotriva bolii, trebuie sa evite sa nu contacteze virusul varicelo-zosterian pe tot parcursul sarcinii.

Daca acest lucru se intampla totusi, medicul specialist infectionist poate sa-i administreze gravidei o doza de imunoglobulina G specifica impotriva virusului varicelo-zosterian. 

Acest tratament profilactic creste rezistenta organismului si fereste gravida de forme grave, complicate de boala.

Efectul imunoprotector al imunoglobulinei specifice impotriva virusului varicelo-zosterian nu este indelungata si dureaza aproximativ 3 sapatamani. Daca gravida se expune dupa acest interval din nou, este necesara administrarea unei noi doze de imunoglobulina specifica de tip G (Ig Gs).

Riscul aparitiei varicelei la contactul cu virusul varicelo-zostreian este destul de mare, daca nu s-au luat nici una din masurile profilactice descrise mai sus. Varicela apare la peste 90% dintre gravidele expuse, complicatiile si evolutia bolii, precum si afectarea fatului depind de mai multi factori:

  • statusul imun al mamei
  • varsta gestationala
  • masuri profilactice si tratament specific


    Simptomele varicelei la femeia gravida


    Simptomele varicelei la femeia gravida sunt asemanatoare cu cele intalnite la varicela copilului.

    Dupa o perioada de incubatie medie de 21 de zile (mai frecvent 14-16 zile), necesara imultirii virusului la poarta de intrare (orofaringe), apar primele simptome, mai putin specifice (prodrom):

  • oboseala marcata
  • febra
  • rinoree (secretie nazala), hiperlacrimatie
  • cefalee

    Dupa inca 2-3 zile apare eruptia cutanata caracteristica, veziculara, pruriginoasa (care provoaca mancarime) si care dureaza in medie pana la 4-7 zile, disparand apoi progresiv.

    Nu trebuie sa uitam ca varicela este contagioasa cu 3-4 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si inca 4 zile dupa instalarea acesteia. Varicela nu mai este contagioasa in momentul in care veziculele se tansforma in cruste.

    Managementul gravidei cu varicela


    Orice gravida care suspicioneaza ca are varicela sau care dezvolta simptome tipice bolii, trebuie sa se prezinte cat mai repede pentru un consult medical de specialitate.

    Viitoarea mamica nu trebuie sa uite nici macar in aceste momente ca nu este bine sa fie egoista si sa declare asistentei medicale sau medicului suspiciunea pe care o are, putand evita astfel rapandirea bolii la celelalte gravide de pe sectie sau din sala ade asteptare.

    Tratamentul etiologic al varicelei la gravida consta in adiminstrarea acyclovirului, un medicament antiviral puternic si care este recomandat in primele 24-48 de ore de la debutul primelor simptome.

    Prezenta unor simptome precum febra inalta, dispneea (dificultate la respiratie), tusea, durerea toracica si tahipneea (cresterea frecventei respiratiilor), pot semnala apritia unor complicatii precum pneumonia variceloasa, deosebit de grava la adulti si mai ales la femeile insarcinate, deseori provocand nasterea prematura a fatului.

    Cat de sigur este vaccinul antivaricelo-zosterian la gravide?


    Ideal ar fi daca toate viitoarele mamici ar efectua vaccinul impotriva varicelei inainte de a ramane insarcinate. 

    Toate femeile care nu au facut boala sau care nu au fost vaccinate pana in mometul respectiv, trebuie sa se prezinte la medicul specialist infectionist pentru a-si administra vaccinul cu cel putin o luna inainte de conceptie (timp necesar pentru sintetizarea anticorpilor protectori).

    Vaccinul nu se poate efectua in nici un caz in timpul sarcinii, deoarece acesta contine un virus viu atenuat (cu virulenta scazuta), care paote traversa placenta si paote afecta dezvoltarea normla a produsului de conceptie.

    Pentru a evita contactarea virusului varicelo-zosterian in perioada post natala (si aici ne referim la mama), gravida poate sa efectueze vaccinul deoarece acesta nu are efecte adverse negative asupra copilului care este alaptat (nu se secreta in lapte). O a doua doza (rapel), se efectueaza de obicei dupa 8 saptamani, anticorpii protectori secretati protejand mama si fatul intr-o sarcina viitoare.<
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Varicela Sarcina Sanatate

    Articole recomandate

    Citeste si despre