Ce se intampla daca in timpul sarcinii te ingrasi mai mult de 12 kilograme

/ / Modificat: 2018-11-29
Ce se intampla daca in timpul sarcinii te ingrasi mai mult de 12 kilograme

Cresterea in greutate in timpul sarcinii este, de obicei, controlata atent de catre moasa sau ginecolog, generand o mare anxietate viitoarei mame, atat prin exces, cat si prin cresterea in greutate.

O femeie insarcinata, in conditii normale, trebuie sa acumuleze intre 9 si 12 kg. Dar ce se intampla daca in timpul sarcinii te ingrasi mai mult de 12 kg?

Cate kilograme este recomandat sa te ingrasi in sarcina

Conform recomandarilor actuale, femeile gravide ar trebui sa se ingrase intre 9 si 12 kg in timpul sarcinii, desi, nu este ceva strict. Fiecare caz trebuie evaluat in mod individual, deoarece fiecare femeie porneste de la o greutate diferita inainte de sarcina, iar activitatea fizica zilnica este de obicei foarte variabila.

Cresterea in greutate in timpul sarcinii este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea copilului in functie de urmatoarele valori aproximative:

Greutatea copilului: 3-3,5 kg.

Greutatea placentei: 0,5-0,8 kg.

Greutatea lichidului amniotic: 0,7-0,9 kg.

Ingrsarea peretilor uterului: 0,8-1 kg.

Cresterea volumului sanguin: 1-1,2 kg.

Marirea sanilor: 0,3-0,4 kg.

Depozitare suplimentara de grasimi corporale pentru lactatie: 2,5-3,5 kg.

In mod obisnuit, cresterea in greutate incepe sa fie evidenta atunci cand se apropie a doua jumatate a sarcinii, in special in cazurile in care primul trimestru este problematic, cu greata si varsaturi constante, crescand exponential atunci cand se apropie de ultimele saptamani.

In mod obisnuit, cresterea in greutate incepe sa fie evidentiata pe de alta parte, si avand in vedere modul in care aceasta greutate este distribuita. Mai multe kilograme in plus la femeile cu indicele de masa corporala (IMC) mai mic de 18, pot fi problematice. Spre deosebire de cele care au un IMC ridicat.

Daca ne uitam la cresterea in greutate in timpul sarcinii, trebuie sa luam in considerare situatia femeilor. In cazul in care incepe sarcina cu excesul de greutate, orice kilogram suplimentar poate reprezenta o problema serioasa de sanatate atat pentru ea, cat si pentru bebelusul care este pe drum.

Unele dintre complicatiile care rezulta din cresterea in greutate excesiva in timpul sarcinii sunt:

Tensiunea arteriala crescuta: din cauza volumului ridicat de sange care circula prin corpul femeii gravide, cresterea tensiunii arteriale este un fenomen nedorit, ceea ce se intampla de obicei atunci cand cresterea in greutate este excesiva, in plus fata de alte situatii. Aceasta crestere poate provoca preeclampsia, o afectiune care, desi in cele mai multe cazuri este usoara, poate fi extrem de periculoasa atat pentru mama, cat si pentru copil si poate provoca moartea.

Diabet zaharat gestational (de sarcina): Cresterea mare in greutate poate duce la lipsa controlului nivelului de zahar din sange, crescand riscul de diabet gestational. Diabetul gestational, pe langa cresterea riscului de aparitie a diabetului zaharat in viitor (inclusiv a revenirii la o stare normala de sanatate dupa nastere), creste sansele de a avea un copil gras, crescand si complicatiile in timpul nasterii.

Taguri Sarcina Probleme sarcina Ingrasare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre