Tuberculoza si sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Tuberculoza si sarcina
Intrebare:

- Am 26 ani, de 3 ani incercam sa devenim parinti, dar nu reusim. Mentionez ca eu am avut tuberculoza in 2000, testul dupa 2 luni a iesit negativ, dar am facut streptomicina -70 buc. e posibil din aceasta cauza sa nu fi ramas insarcinata pana acum?

Raspuns:

Streptomicina este un preparat antituberculos, cu multiple efecte secundare si cu o toxicitate apreciabila, dar nu s-a constatat afectarea fertilitatii pe termen lung dupa utilizarea acesteia. In schimb tuberculoza in antecedente poate constitui o posibila cauza de infertilitate.

Deoarece nu ati precizat localizarea infectiei tuberculoase, voi presupune ca e vorba de tuberculoza pulmonara, cea mai frecventa localizare a infectiei tuberculoase, dar din pacate nu singura. Exista si forme extrapulmonare de tuberculoza si dintre acestea o proportie de 7-10% din cazuri este tuberculoza genitala. Incidenta reala a tuberculozei genitale este greu de apreciat, deoarece formele cronice si latente ale acestei localizari a infectiei tuberculoase sunt din ce in ce mai frecvente.



Aproximativ ¾ din tuberculozele genitale sunt diagnosticate in prezent la femei supuse unor investigatii complexe, pentru stabilirea etiologiei sterilitatii. In formele acute, examenul clinic furnizeaza semne si simptome sugestive; in formele cronice si latente, examenul clinic are menirea de a selecta cazurile suspecte ce urmeaza sa fie supuse investigatiilor paraclinice specifice tuberculozei genitale. 

Vor fi investigate pentru tuberculoza genitala femeile cu antecedente tuberculoase pleuro-pulmonare personale sau familiale, care prezinta procese inflamatorii periuterine vag dureroase sau complet nedureroase, sterilitate, tulburari menstruale rebele la tratament, sindroame dureroase pelviene neexplicabile.
Concret, in cazul dumneavoastra, avand in vedere ca au trecut 3 ani in care ati incercat sa obtineti o sarcina (prin contacte sexuale neprotejate, regulate, in perioadele fertile) se impune investigarea infertilitatii cuplului; va recomand sa va adresati unei clinici specializate in probleme de infertilitate, unde vi se vor putea efectua investigatiile necesare determinarii si tratarii cauzelor care va impiedica momentan sa ramaneti insarcinata. Avand in vedere esecul reproducerii si antecedentele de TBC trebuie investigata si exclusa tuberculoza genitala ca si posibila cauza pentru sterilitate. 

Insa, numai o investigare si o evaluare completa, realizata de specialisti in infertilitatea cuplului va putea stabili un diagnostic precis si o conduita terapeutica de urmat. 

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre