10 raspunsuri la problemele gravidelor

/ / Modificat: 2011-10-04
10 raspunsuri la problemele gravidelor

Odata cu vestea coplesitoare ca vei fi mama pentru prima data, te vei simti si cuprinsa de anxietatea necunoscutului, sentiment pe care il poti controla cu ajutorul unei informari temeinice asupra lucrurilor care te asteapta inainte si dupa nasterea bebelusului.

Iata de ce este important sa afli cele mai utile raspunsuri la problemele uzuale ale gravidelor, pentru a fi mereu pregatita pentru misiunea solicitanta a maternitatii.

Urmatoarele curiozitati frecvente ale gravidutelor iti ofera tocmai acele raspunsuri dupa care vei tanji pe tot parcursul sarcinii, precum si dupa momentul miraculos al nasterii.

Trebuie sa incep sa mananc mai mult?

Alimentatia femeilor insarcinate trebuie sa creasca in calitate, si nu in cantitate. In timp ce aportul caloric zilnic ar fi necesar sa se imbogateasca in proportie de 30%, mancarea pe care o alegi va fi cat mai sanatoasa. Regimul recomandat este unul echilibrat, fara excese.

Care sunt investigatiile medicale pe care trebuie sa le urmez?

Medicul ginecolog este cel care decide setul de analize necesar in cazul tau. Totusi, exista anumite investigatii obligatorii pentru viitoarele mamici de la care nu trebuie sa faci rabat: examinarea sangelui (uree, grupa sanguina, RH, glicemie, hemoleucograma), cultura secretiei vaginale, testul Papanicolau (pentru depistarea eventualelor afectiuni ale colului uterin), ecografia, testul RBW (pentru depistarea sifilisului) si testarea rubeolei.

Am voie sa depun efort fizic?

Cantareata Elena Gheorghe este insarcinata in sase luni si s-a ingrasat doar patru kilograme pana in prezent. Secretul ei? Miscarea moderata, permisa si chiar recomandata gravidutelor care vor sa se mentina in forma si sa aiba o nastere mai usoara.
Plimbarile lungi, cursurile speciale de gimnastica pentru femeile insarcinate sau inotul sunt variantele cele mai sigure. Sportul este interzis doar daca sarcina este una dificila, cu risc.

Cat de frecvent trebuie sa merg la ginecolog?

In primele 28 de saptamani, vizitele la ginecolog se petrec de regula lunar, urmand ca pana in saptamana a 36-a sa devina bilunare. In ultima luna de sarcina, medicul iti va cere sa efectuezi un control saptamanal, pentru a intampina cu bine nasterea.

Sa nasc natural sau prin cezariana?

Daca starea de sanatate iti permite, nasterea naturala este, fara doar si poate, varianta ideala pentru tine si bebelusul tau. In cazul in care lucrurile nu evolueaza normal, cezariana va deveni o necesitate.

Una din situatiile care te impiedica sa nasti natural este "placenta previa", adica implantarea placentei la nivelul colului uterin, care blocheaza iesirea bebelusului daca nu se indeparteaza de col pana in saptamana a 34-a.

Ce presupune epiziotomia?

Epiziotomia este de fapt incizia perineului sub anestezie locala efectuata in momentul nasterii pentru a preveni ruptura peretilor vaginali si a perineului, insa nu se impune decat in cazuri specifice, la decizia medicului.

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o afectiune prin care o femeie insarcinata poate pierde proteinele prin urina. Simptomul specific este cresterea exagerata a tensiunii arteriale si se manifesta de regula dupa a 20-a saptamana de sarcina. Tratamentul imediat este absolut necesar pentru sanatatea ta si a fatului.

Ce este diabetul de sarcina?

Diabetul de sarcina (gestional) apare atunci cand organismul gravidei nu mai secreta insulina, iar nivelul glucozei din sange creste in mod constant. Analizele pentru depistarea bolii se efectueaza intre saptamana a 24-a si a 28-a. Din fericire, exista tratament pentru diabetul gestional, iar acesta dispare dupa nastere, spre deosebire de celelalte tipuri ale afectiunii in cauza.

Cat de puternice sunt durerile nasterii?

Nicio femeie nu isi aminteste cu adevarat intensitatea durerilor din timpul nasterii, intrucat organismul secreta o serie de endorfine ale fericirii care o fac sa uite de senzatiile traite pe parcursul procesului.

Pe langa factorii psihologici care pot contribui la perceptie exagerata a durerii (fobie, autosugestie), varsta frageda a mamei sau folosirea oxtiocinei pentru accelerarea travaliului sunt considerate a fi elemente intensificatoare ale durerii.

Ce anestezie sa aleg pentru nastere?

Anestezia locala este recomandata in cele mai multe cazuri, pentru ca iti permite sa ramai constienta in timpul operatiunii, nu iti atenueaza contractiile, iar efectul de calmare a durerii persista si dupa nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre