Situatii jenante in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Situatii jenante in sarcina

Scaderea libidoului, scaparile de urina, hemoroizii, gazele si regurgitatiile sunt doar cateva dintre situatiile jenante cu care te vei confrunta pe toata perioada sarcinii. In general, acestea sunt adevarate probleme in sanatatea femeii si necesita tratament adecvat, insa atunci cand esti gravida, acestea avanseaza la rangul de normal.

Afla ce te mai asteapta pe perioada celor 9 luni!

Atunci cand esti insarcinata toata lumea iti admira stralucirea din ochi si frumusetea asociata unei astfel de stari. Rochitele frumoase de gravidute, burtica proeminenta si dragalasa, precum si mersul greoi, dar dragut al viitoarelor mame sunt intotdeauna o atractie pentru cei din jur. Insa numai tu stii cum este sa fii insarcinata, prin ce etape si situatii jenante treci.

Dar cel mai rau este ca te simti uneori frustrata si complexata, desi ele sunt absolut normale.

Gazele la stomac si regurgitatiile

Gazele isi vor face simtita prezenta pe tot parcursul sarcinii la gravidute. Odata cu cresterea bebelusului in burtica si intestinele tale au de suferit, iar digestia va deveni haotica. De asemenea, alimentele si bauturile pe care le consumi pot influenta cantitatea de gaze din stomac. Nu este placut cand esti inconjurata de oameni si incepi sa elimini gaze, dar nimeni nu cred ca te va judeca pentru aceasta.

Citeste mai multe despre cum poti trata aceasta afectiune in articolul Balonarea in sarcina.

Afectiunile pielii

In sarcina, modificarile la nivelul pielii sunt normale si te poti confrunta cu multe semne care-si vor face aparitia pe parcursul celor noua luni: linia neagra pe burtica, rozaceea, masca gravidei, acneaa, pete diverse pe fata, dar si mancarimi care se tranforma in mici eczeme pot fi doar cateva dintre situatiile in care te vei simti jenata in compania partenerului sau a altei persoane.

Nu trebuie sa-ti faci griji, pentru ca acestea apar doar pe perioada sarcinii si sunt o consecinta a furtunii hormonale care are loc in organism. Gandeste-te ca dupa ce vei naste, pielea ta va reveni la normal!

Constipatia sau "prea mult timp petrecut in baie"

Constipatia este o situatie frecventa la femeile gravide. Majoritatea femeilor trec prin aceasta etapa la un moment dat in timpul sarcinii, din cauza faptului ca procesul de digestie devine mai lent (o parte din ceea ce mananci este transportata catre fat) sau pentru ca bebelusul creste in burtica presand intestinele si ingreunand trecerea alimentelor si digestia lor.

Ceea ce poti face este sa fii atenta la alimentatie: sa consumi fibre si multe legume si fructe!

Mancarimea sfarcurilor si ochii curiosilor

Pe masura ce sarcina avanseaza, sanii se pregatesc pentru alaptare, iar pielea din zona devine extrem de sensibila. De aceea, te poti trezi in plina strada, la munca sau intr-o intalnire ca incep sa te manance sanii, ceea ce este jenant. Exista tot felul de creme si lotiuni care atenueaza acest disconfort si care te tin departe de astfel de situatii!

Stangacii in timpul sexului

Deoarece corpul tau se tranforma de la o zi la alta pot aparea o multime de probleme privind confortul in timpul actului sexual. Pana sa va obisnuiti si sa gasiti pozitiile cele mai bune pentru a va simti bine, va veti confrunta cu diverse stangacii, care va fac pe amandoi sa va simtiti jenati.

Scaderea libidoului - "nu vreau sa fac sex acum"

La unele femei are loc cresterea poftei de sex, la altele, dimpotriva. Intr-o anumita perioada a sarcinii, unele mamici se pot vedea nevoite sa-si refuze partenerul atunci cand acesta va dori sa faca sex. Este o situatie neplacuta, dar comunicand cu el despre acest aspect, vei rezolva problema.

Greturile, dar ce faci cand vomiti unde si cand nu trebuie?

Fara a exagera, greturile din prima parte a sarcinii sunt extrem de dese, iar de multe ori toaleta nu este foarte aproape pentru a vomita. Asadar te-ai putea trezi vomitand intr-un moment (si loc) total nepotrivit. Nu este deloc placut, dar nu uita ca aceste stari sunt normale! Explica-le despre ce este vorba si vei avea parte de incurajari!

Incontinenta urinara

Atunci cand bebelusul creste in greutate si capata proportii, unul dintre organele afectate este si vezica urinara pe care acesta pune presiune si care din cand in cand poate avea... mici scapari de urina.


Poti evita aceste situatii neplacute purtand un absorbant zilnic.


Curgerea sanilor

Stai linistita la o terasa, cu o rochita lejera, confortabila si deodata observi cum zonele din dreptul sfarcurilor incep sa se umezeasca si uneori chiar sa se albeasca. Nu te impacienta, aceasta situatie are loc doar in apropierea momentului nasterii, deci nu te vei confrunta cu ea timp de 9 luni!

Poti preveni aspectul neplacut prin purtarea tampoanelor pentru sani.

Hemoroizii

Tot din cauza presiunii pe care o exercita bebelusul, vasele de sange din jurul anusului se dilata dand nastere unei probleme extrem de jenanta: hemoroizii. Pe langa faptul ca ti-e rusine sa mergi si la medic, daramite sa ii spui partenerului, hemoroizii mai sunt si durerosi si nici nu te lasa sa stai prea mult in sezut.

Ruperea apei si momentul nasterii!

Si acesta este de multe ori un moment jenant pentru gravidute, din cauza locului in care poate avea loc ruperea apei. Nu e placut sa uzi parchetul abia pus al prietenilor tai sau sa se intample in supermarket. Insa in acele momente, nu prea te vei mai gandi la jena, contractiile acaparandu-ti intreaga atentie!

Si momentul nasterii te-ar putea face sa te simti stinghera, privirile medicilor si asistentelor in cea mai intima parte a corpului tau creandu-ti o senzatie de disconfort.

Gandeste-te totusi ca toate mamicile au trecut prin aceasta experienta si nimic nu va mai conta atunci cand iti vei tine bebelusul in brate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre