Mituri despre gravide

/ / Modificat: 2014-02-04
Mituri despre gravide

Mituri despre gravide, le-ati auzit pe toate. Or fi doar povesti spuse de sotii? Afla ce este si ce nu este adevarat, citind aceste mituri.

Sexul copilului poate fi prezis in functie de cum decurge sarcina sau dupa bataile inimii fatului

In afara de ultrasunete si alte metode cunoscute, nu exista nici un alt mod de a afla sexul fatului, inainte de nastere.

O sarcina difera de o alta daca tinem cont de pozitia fatului (anterior, posterior), de varsta si greutatea fatului, de varsta si statura mamei si de paritatea acesteia (daca acest copil este primul sau al optulea).

Bataia inimii fatului nu ne este de nici un ajutor in aflareasexului copilului. Bataile inimii pot fi auzite cand sarcina are intre opt si zece saptamani, folosind tehnologia Doppler.

Pana la varsta de douazeci de saptamani, nu este neobisnuit ca bataile inimii sa oscileze intre 150 si 160. Odata cu dezvoltarea inimii copilului si a sistemelor neurologice, cifrele pot oscila intre 130 si 140. Normalul este intre 60 si 120 de batai pe minut.

Unii spun ca o rata mare a batailor inimii inseamna ca pruncul este fata, bazat pe faptul ca rata batailor inimii este mai mare la femei decat la barbati. Dar in cazul unui copil nenascut, toti incep ca fetele si termina precum baietii (bataile inimii sunt mai rapide in prima parte a sarcinii si apoi rata descreste)!

Daca dormi pe spate ii poti face rau copilului

Multe femei cred ca alimentarea cu sange a placentei nu este foarte buna daca dorm pe spate. Originile acestui mit pot fi gasite in cateva cercetari foarte serioase facute intre anii 1960 si 1970, care au demostrat ca presiunea sangelui este mai mica la femeia insarcinata ce sta pe spate.

Compresia venei cave, o vena puternica care se afla sub uter, se poate intampla atunci cand femeia este insarcinata. De aceea, femeile sunt incurajate sa stea intr-o parte, in picioare, sau sa mearga atunci cand sunt insarcinate.

gravida-sarcina

Contractiile reduc cantitatea de sange care se indreapta spre placenta. Un copil foarte sanatos poate suporta acest lucru fara probleme. Pozitia pe spate a mamei poate dauna foarte mult fatului, mai ales daca acesta este stresat, predispus la infectii, sau este o sarcina foarte lunga.

Asa cum exista posibilitatea ca placenta sa nu fie alimentata cu suficient sange daca mama sta in pozitia culcat pe spate, asa este posibil ca mama sa experimenteze lipsa de oxigen, si in acest fel ne putem da seama ca o anumita sarcina are un risc mai mare. Si daca acest flux al sangelui a fost intr-adevar compromis, mama va suferi de ameteli si isi va schimba pozitia imediat, fara a o face intentionat, ci inconstient. Si acest lucru ar fi neobisnuit.

Daca sarcina are risc mare si apar si problemele la rinichi, hipertensiune sau deshidratari, este recomandata odihna stand pe partea stanga, dar, in timpul unei sarcini normale, o femeie poate adopta orice pozitie i se pare confortabila.

Cordonul ombilical se incurca usor daca iti tii mainile deasupra capului

Aproximativ 20–25% din copii se nasc cu cordonul ombilical in jurul gatului, iar foarte multi se nasc cu el in jurul picioarelor. Unele fac si noduri. Nimic din ce face o mama nu poate cauza asa ceva. Aceste incurcaturi sunt datorate activitatii fatului din prima parte a sarcinii. Cordoanele ombilicale lungi, si anume cele mai mari de 100 de cm (majoritatea au intre 32 si 80 de cm), sunt cele care de obicei se incurca. Cordoanele ombilicale foarte lungi se datoreaza miscarilor excesive ale fetusului.

In cazul acestui mit, se poate sa fi existat cateva beneficii pentru mama insarcinata. Daca femeile gravide sunt sfatuite sa nu ridice mainile deasupra capului, este foarte posibil sa li se dea munci mai usoare. Asta inseamna ca mama va fi mai odihnita, iar copilul mai sanatos.

Sexul in timpul sarcinii dauneaza copilului

Desi exista cateva motive, demonstrate medical, pentru care nu ai voie sa faci dragoste in timpul sarcinii, in majoritatea cazurilor sexul nu face deloc rau copilului si poate fi chiar foarte placut pentru femeie, care acum poate descoperi ca are capacitatea de a ajunge mai usor la orgasm, datorita cresterii volumului de sange ce se indreapta spre zona pelvisului.

Pierzi un dinte pentru fiecare copil pe care il faci

In zilele noastre, avand posibilitatea alimentelor si suplimentelor fortifiante, nici o femeie nu ar trebui sa piarda cate un dinte ori de cate ori ramane insarcinata si naste!

Nutritia este foarte importanta pentru pastrarea sanatatii in timpul sarcinii. In anii pre-adolescentei si ai adolescentei femeia acumuleaza foarte mari rezerve de fier si calciu, care o fortifica si o pregatesc pentru o eventuala sarcina. Daca alimentatia unei femei nu contine aceste alimente cheie, cererile copilului in dezvoltare vor fi foarte mari si vor dauna atat mamei, cat si lui.

In timpul sarcinii se poate pierde calciu din oase si dinti. Femeile ar trebui sa-si administreze 1500 mg de calciu in fiecare zi, indiferent ca aceasta cantitate provine din alimente sau din suplimente. Dintii pot fi pierduti daca aceste rezerve ale femeii nu exista sau se pierd din cauza proastei alimentatii sau in perioada de inceput a sarcinii.

Nu face alt exercitiu in afara de cele recomandate in timpul sarcinii

Ca majoritatea miturilor, incearca sa previna accidentele sau situatiile nefericite in care se poate afla o femeie insarcinata. Sarcina schimba fizicul unei femei mai mult decat ii schimba centrul de greutate.

Inca din primele zile ale sarcinii, hormonii adapteaza ligamentele si muschii pentru a se putea intinde mai bine si pentru a putea creste in volum. Acest lucru ii face mai predispusi la raniri.

Este foarte important sa incepi un program de pregatire in timpul sarcinii, dar sa o faci cu atentie si sa cauti sfatul consilierului tau in materie de sarcina. Sarcina si chinurile ei reprezinta cea mai importanta munca pe care o face o femeie, si bineinteles ca este rasplatita pe masura.

Este foarte importanta pregatirea fizica in timpul unei sarcini. Daca nu obisnuiai sa participi in cadrul unui program de pregatire obisnuit, este foarte bine sa incepi prin a merge. Trebuie sa incepi cu o incalzire de circa cinci minute, in care sa-ti intinzi si sa-ti relaxezi toti muschii.

Gaseste apoi o alee frumoasa si niste insotitori, sau ceva muzica, si mergi la pas in jur de 30-40 de minute pe zi. Incheie acest exercitiu cu cinci minute de mers foarte usor, sau cu cinci minute de gimnastica, in care sa-ti relaxezi muschii. O alta metoda este aceea de a te inscrie la un curs prenatal sau la yoga. Asa ca ignora acest mit si gandeste-te sa incepi sa lucrezi daca planuiesti o sarcina, sau chiar daca esti deja insarcinata.

Sunt foarte putine femeile care nu au voie sa faca exercitii in timpul sarcinii, dar intotdeauna trebuie sa consulti un specialist in asemenea programe.

Nasterea: Este mai bine sa tai decat sa rupi!

Acest mit face referire la nasterea prin cezariana. Termenul de "rupere" reprezinta o imagine la care femeile incearca sa nu se gandeasca. De fapt, rupturile sunt mici si nu se extind la muschi. Cand se face cezariana, cateva invelisuri si tesuturi sunt taiate. Totusi, aceste rupturi se vindeca mai repede decatcezariana. Asta poate si pentru ca pielea s-a separat in mod natural si tesutul nu a fost zdrobit, ca atunci cand este folosita o foarfeca.

Pentru a preveni aceste sfasieri, este bine sa asculti moasa sau medicul si sa impingi usor si controlat. Ocazional, mama poate fi rugata sa impinga intre contractii pentru a nu impinge exact in timpul contractiei, pentru ca asa forta ar fi mai mare si ar putea cauza aceasta "rupere".

Daca exista semne de neliniste ale copilului, sau daca medicul crede ca o ruptura este inevitabila, se face imediat cezariana. Dar cercetarile arata ca posibilitatea aparitiei unei rupturi la nivelul sfincterului sau rectului este mai probabila in momentul in care se face cezariana.

Multe variabile trebuie introduse in ecuatia ce urmareste efectuarea sau nu a unei cezariene. Cea mai buna solutie este sa ai un medic cu care sa colaborezi tot timpul, care sa te asculte, si care sa nu foloseasca aceleasi procedee in toate cazurile.

Mamicile din comunitatea Copilul.ro au dezbatut subiectul si au mai identificat cateva mituri care s-au creat in jurul gravidelor

Greturile de la inceputul sarcinii iti spun care e sexul copilului

Gabitzza: se spune ca daca ai greturi intense in primul trimestru de sarcina atunci vei avea o fetita, iar daca sunt mai slabe si mai reduse ca intensitate, vei avea un baietel. Toate stim ca greturile matinale fac parte din "viata" gravidutei si ca sunt acolo indiferent ca vom avea baiatel sau fetita si se pare ca procentul pentru baiatei si fetite este egal atat la gravidutele cu greturi profunde, cat si la cele cu greturi ceva mai usoare.

Arsurile la stomac in timpul sarcinii sunt semn ca se va naste cu mult par

Gabitzza: pornind de la arsurile la stomac, atat de comune in timpul sarcinii, mai ales in ultima parte a sarcinii, a aparut mitul conform caruia, daca ai arsuri la stomac, bebelusul se va naste cu mult par pe cap.

Daca ai burta tuguiata si mica este baiat

Shtregnaritza: la mine faza cu miturile nu prea se potriveste... toata lumea imi spune ca fac baiat (toate babele) ca am burta mica si tuguiata, ca nu se vede din spate ca sunt gravida etc... si bunica zice ca sigur e baiat ca asa avea burta si cumnata mea si la primul si la al doilea baiat... chiar acum mi-a mai zis o tanti ca sigur e baiat... dar eu o stiu pe a mea ca la eco mi-a zis ca e sigur fetita.

Daca ai pofta de acrituri toata sarcina inseamna ca este fetita

Gabitzza: La mine a fost exact invers, am mancat numai si numai acrituri toata sarcina, adica struguri verzi din vie (nefacuti) si cocoduse asa la kilogram si am baiatel.

Fetitele sunt mai grabite sa se nasca decat baieteii

Cristina Elena: Alt mit pe care-l rastorn este acela ca fetele sunt mai grabite si baietii mai lenesi; pe fetita am nascut-o la 41 de saptamani si baiatul la 39.

Daca ai burta mare si rotunda inseamna ca e fetita

Caludiadinu: Eu am avut burta foarte mare si rotunda, deci, dupa cum ar spune 'lumea' ar fi fost fetita, dar nu, am un baietel.

Alte mituri vehiculate de mamici:

  • apetit sexual ridicat in sarcina - fetita;
  • lipsa de pofte - baiat;
  • burta foarte mare - baiat;
  • pofta de chipsuri, cartofi prajiti, suc acidulat - fetita;
  • tenul este curat - baiat;
  • areolele mamare sunt inchise la culoare si cu ridicaturi de forma bobitelor de piper - baiat;
  • buze ingrosate - fata;
  • nas latit - baiat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Sex copil sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre