Saptamana 17 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-18
Saptamana 17 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Grijile din aceasta perioada pot deveni coplesitoare, ceea ce nu e de dorit. Pentru a evita acest lucru, cauta sa vorbesti cu mai multe persoane care au trecut prin experienta sarcinii, cere ajutor celor din familie, si straduieste-te sa fii cat mai ordonata, sa iti planifici din timp tot ce se poate planifica.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 17 de sarcina

Bebelusul tau este cat o rodie in saptamana a 17-a de sarcina. Cantareste in jur de 140 de grame si are cam 13 centimetri lungime.

bebelus-burtica-rodie

Sarcina la 17 saptamani: cum creste bebelusul tau

Isi poate misca manutele si picioarele, iar scheletul sau - pana acum cartilaginos - incepe sa se intareasca si sa se osifice. I se dezvolta si simtul auzului. In curand va putea distinge sunete puternice din afara burticii si va putea auzi curgerea sangelui prin vasele tale de sange, precum si bataile inimii tale.

Cordonul ombilical, legatura sa vitala cu placenta, creste mai puternic si devine mai gros. Prin cordonul ombilical ajung in organismul bebelusului substantele nutritive necesare pentru cresterea lui.

saptamana 17 de sarcina

In saptamana 17 incepe sa se acumuleze sub pielea fatului grasime. Ea ajuta la mentinerea temperaturii corpului bebelusului atunci cand se va naste si va trece brusc de la caldura din interiorul uterului, la atmosfera din exterior, care este foarte diferita. Acest proces va continua in saptamanile viitoare si va fi accelerat in trimestrul al III-lea. Pe masura ce se acumuleaza grasime sub piele, aceasta devine mai putin transparenta.

Tot in aceasta saptamana continua sa creasca sprancenele si firele de par de pe capul si corpul copilului. Ochii si sistemul nervos continua dezvoltarea.

Bebelusul continua sa aiba accese de sughit pe care, desi nu le auzi, le poti simti, in special daca esti la a doua sarcina.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 17 de sarcina?

Nu uita: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 17 saptamani de sarcina?

Saptamana 17 de sarcina este saptamana care incheie cea de-a 4-a luna de sarcina.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 17 de sarcina

Simti ca iei in greutate sau ca, cel putin, iti creste circumferinta abdominala. Burtica se vede acum si in saptamanile viitoare va creste tot mai mult. In luna a cincea, fundul uterului ajunge la nivelul ombilicului. Fiindca burtica creste, postura ta se schimba, coloana vertebrala si muschii din jurul ei fiind foarte solicitati. Se modifica curburile coloanei si pot aparea dureri lombare sau probleme cu echilibrul.

De acum incolo, din pacate, ar trebui sa renunti la pantofii cu tocuri inalte. Cei mai buni ar fi pantofii cu toc mic, si nu neaparat balerinii sau cei cu talpa plata. Incearca, pe cat posibil, sa stai dreapta si cand stai in picioare si cand stai jos. Daca ti s-a permis de catre medic sa faci sport, fa exercitii care sa intareasca muschii spatelui. Pe langa muschii abdominali, acestia sunt cei mai solicitati in sarcina.

Este important sa ai grija de burtica ta. Un traumatism la nivelul abdomenului ii poate dauna copilului si poate fi periculos pentru tine. Nu uita sa porti centura de siguranta atunci cand conduci. Pozitioneaza centura de siguranta pe sub burta si peste solduri pentru protectie maxima.

Simptome frecvente la 17 saptamani de sarcina

In saptamana cu numarul 17, poti observa o amplificare a anumitor fluide (transpiratie, secretii vaginale, chiar secretii nazale), care apar din pricina cresterii fluxului sangvin.

Pielea de pe sani si de pe burta poate incepe sa te manance pentru ca se intinde si, tot din aceasta cauza, s-ar putea sa apara vergeturi.

Totodata, daca inainte de a ramane insarcinata sufereai de vreo alergie sau de mai multe, este posibil ca in timpul sarcinii sa observi o intensificare a simptomelor acestora. In cazul in care se intampla acest lucru, este foarte important sa nu iei medicamente fara acordul medicului (unele sunt sigure pentru sarcina in timp ce altele nu sunt).

In plus, pentru multe femei aceasta perioada se remarca printr-o crestere semnificativa a poftei de mancare, mai ales daca pana acum au avut parte de greturi matinale. Incearca sa fii cumva rezonabila daca te numeri printre ele: nici sa iti refuzi orice pofta (sau pe cele mai multe), dar nici sa ti le faci pe toate. Regula de baza este ca hrana sa fie cat mai sanatoasa.

Vise neobisnuite in timpul sarcinii

S-au modificat visele tale, sunt mai ciudate, mai colorate, mai vii? Multe gravide povestesc ca au vise foarte diferite in sarcina. Cel mai probabil, gravidele viseaza mai mult in sarcina pentru ca se trezesc mai des in timpul noptii in timpul somnului REM, atunci cand se produc visele. Cand ne trezim din somnul REM ne aducem aminte ce visam. Gravidele se trezesc, fara sa isi dea seama, mult mai frecvent noaptea decat femeile care nu sunt gravide. O alta explicatie a viselor vii din sarcina este data de nivelul crescut de hormoni care actioneaza la nivelul anumitor zone din creier.

Unii experti considera ca visele din timpul sarcinii simbolizeaza incantarea, teama sau constientizarea schimbarilor fizice si emotionale ce au loc in corp.

Iata cateva vise care apar adesea in sarcina si ce inseamna ele:

Ai grija de pui de animale

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, multe femei insarcinate viseaza ca strang in brate pui de animale, cum ar fi catelusi, puisori de gaina sau pisicute. Creaturile prietenoase din visele tale simbolizeaza faptul ca instinctul tau matern incepe sa isi faca aparitia. Asadar, ingrijirea animalelor poate reprezenta formarea sentimentelor legate de bebelusul ce prinde forma inauntrul tau.

Vise erotice

Multe dintre viitoarele mame sunt ingrijorate in legatura cu modificarile de la nivelul corpului lor si cu efectele pe care acestea le pot avea asupra vietii lor sexuale, in timp ce multe altele se simt mai excitate ca niciodata. Ambele senzatii sunt reflectate in vise. Visele erotice nu ofera doar o reasigurare reconfortanta, ci pot reflecta si nevoia de romantism pe care o simti.

Partenerul te insala

Daca visezi ca partenerul tau se intalneste cu o fosta iubita sau cu o straina, aceasta semnifica un grad de insecuritate privind pastrarea dragostei si atentiei lui intr-o perioada caracterizata de mari schimbari. Acum esti dependenta de bunavointa si suportul celor apropiati, si in special de ale partenerului tau. Teama de a nu-l pierde este o reactie emotionala obisnuita atunci cand esti insarcinata.

Din moment ce nu este nimic ce ar putea opri aceste vise nebunesti, incearca sa te amuzi pe socoteala lor. Poti sa tii un carnetel si un pix langa pat pentru a le putea nota.

Recomandari pe aceeasi tema

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Nume unisex pentru copii

Nume de printese pentru fete

8 trucuri pentru mai multa odihna in sarcina

10 lucruri pe care nu le stiai despre sarcina

Analize si investigatii in saptamana 17 de sarcina

Cel mai probabil ai facut ecografia de trimestrul I (recomandata intre saptamanile 11 si 14, de regula), insa, daca medicul considera necesar, in aceasta saptamana poti face inca o ecografie. Aceasta nu doar ca permite o reverificare a dezvoltarii bebelusului, ci iti permite si sa auzi bataile inimioarei lui, care bate de circa doua ori mai repede decat a adultilor de 140-150 de ori pe minut.

Ce sa faci in saptamana 17 de sarcina

Alcatuieste o lista cu nume pentru copil. Fa o lista cu zece nume care iti plac, dupa care pune-l si pe partenerul tau sa faca acelasi lucru. Faceti apoi schimb de liste si taiati fiecare din lista celuilalt numele care nu va plac. Faceti acest lucru pana cand gasiti un set de nume cu care sunteti de acord amandoi.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 17 de sarcina

Vorbiti despre motivele care va fac sa va placa sau sa va displaca anumite nume. Unele cupluri au facut o serie de reguli, cum ar fi fara numele fostelor sau fostilor prieteni si fara nume care au fost folosite pentru animalele de companie ale familiei.

Saptamana 16 de sarcina | Saptamana 18 de sarcina

Taguri Somn sarcina Nume bebelusi Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre