Cum sa te pregatesti pentru o sarcina sanatoasa

/ / Modificat: 2021-10-04
Cum sa te pregatesti pentru o sarcina sanatoasa

Din momentul in care este luata in considerare posibilitatea unei sarcini, este important sa incepi sa ai grija de tine. Pe langa psihic, este important sa ai si un corp sanatos, care sa poata crea o noua viata.

Specialistii in domeniu considera ca o femeie sanatoasa, care acorda atentie alimentatiei, stilului de viata si sanatatii proprii, va avea o sarcina sanatoasa. Iata cum trebuie sa te pregatesti pentru o sarcina sanatoasa.

1. Consultatie medicala inainte de a concepe copilul

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand iti doresti un copil este sa mergi la un consult medical pre-conceptie. Desi nu este un obicei inradacinat la noi, este important sa faci un astfel de consult, pentru a despista eventuale probleme de care nu stii si care, netratate, pot duce la complicatii in timpul sarcinii.

Acest lucru este cu atat mai necesar in cazul femeilor care se stiu deja cu probleme de sanatate: greutate in plus, varsta inaintata, interventii anterioare, sarcini pierdute, etc. In acest caz, medicul va recomanda anumite tratamente sau suplimente necesare pentru ca femeia sa poata ramana insarcinata si care sa o ajute sa aiba o sarcina sanatoasa.

2. Incepe sa iei acid folic

Acidul folic este o vitamina esentiala pentru a preveni defectele tubului neural la copil. Este esential sa iei aceasta vitamina inainte de a concepe copilul. De multe ori, daca o gravida incepe administrarea de acid folic dupa ce afla ca este insarcinata, poate fi prea tarziu pentru a preveni un defect congenital precum  anencefalia sau spina bifida, deoarece formarea tubului neural are loc in primele saptamani de gestatie cand, de cele mai multe ori, femeia inca nu stie ca este isnarcinata. 

3. Controlarea greutatii

Atat obezitatea, cat si o dieta extrema pot afecta sarcina. Potrivit expertilor specializati in fertilitate, celulele adipoase produc hormoni si alte molecule care influenteaza negativ diferite procese organice, cum ar fi functia endocrina a adipocitelor.

Cu alte cuvinte, obezitatea este o stare organica a inflamatiei cronice care duce la hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare si tulburari de coagulare. Toate aceste boli influenteaza negativ dezvoltarea sarcinii.

De asemenea, la polul opus se afla femeile care urmeaza diete extreme, precum dietele proteice sau disociate, care produc o stare de inflamatie generalizata, cu producerea de acidoza (existenta a prea mult acid in fluidele corpului), care ajunge sa afecteze rinichii.

Pe langa rinichi, in dieta disociata, care nu amesteca anumite grupe de alimente, ficatul este deteriorat. Aceasta dieta este, de asemenea, responsabila pentru deficientele nutritionale si produce un efect de recuperare foarte important.

4. Evitarea medicamentelor

O femeie care intentioneaza sa ramana insarcinata nu trebuie sa ia niciun medicament, cu cu exceptia celor prescrise de medic, in dozele indicate.

Tocmai de aceea, este important ca femeile care urmeaza diferite tratamente, sa consulte medicul inainte de planificarea unei sarcini.

5. Oprirea obiceiurilor daunatoare

Tutunul si alcoolul au consecinte grave asupra dezvoltarii fatului. Acestea trebuie oprite inainte de a ramane insarcinata, daca vrei sa ai un copil sanatos. 

Atat fumatul, cat si consumul de alcool, duc la dezvoltarea de boli grave, intarzierea cresterii intrauterine, riscuri coronariene pentru intarzierea mintala, probleme la nastere, etc. 

6. Adoptarea unei diete complete si variate

Alimentatia este un capitol special in planificarea sarcinii. Nu este necesar sa mancati mai mult, ci sa mancati mai bine. Dieta trebuie sa fie completa si variata, crescand moderat consumul de fructe, legume, cereale, leguminoase si peste. 

Trebuie eliminate din dieta prajelile, grasimile in exces, bauturile carbogazoase, energizantele, cafeaua si alimentele cu zahar adaugat. 

7. Exercitii fizice, zilnic

Exercitiile fizice sunt esentiale pentru a fi in forma si pentru a controla greutatea, dar si pentru o viata sanatoasa. Daca esti genul de persoana sedentara, 30 de minute de plimbari, zilnice, sunt suficiente.

Persoanele care fac deja sport, pot continua in acelasi ritm pana in momentul in care raman insarcinate, apoi se poate diminua intensitatea exercitiilor pentru a nu afecta sarcina.

Si tatal trebuie sa acorde atentie sanatatii

In ciuda conceptiei ca doar mama este cea care trebuie sa adopte un stil de viata sanatos pentru copil, si tatal trebuie sa faca acelasi lucru pentru conceperea viitorului copil. Consumul de alcool si fumatul, in cazul tatalui, influenteaza sanatatea viitorului bebelus. La fel se intampla si in cazul tatilor care au deficiente de vitamine sau minerale, din cauza unei alimentatii nesanatoase.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Secrete sarcina sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre