Cum sa te pregatesti pentru alaptare

/ / Modificat: 2017-02-07
Cum sa te pregatesti pentru alaptare

O femeie insarcinata are in fata o multime de provocari, dar si o multime de temeri legate de sarcina, nastere si mai apoi cresterea micutului sau. Multe viitoare mamici se ingrijoreaza in legatura cu alaptarea si au o multime de intrebari legate de ea, incepand cu alimentatia proprie in perioada alaptarii si terminand cu pregatirea corpului si a sanilor pentru hranirea bebelusului.

Ca si in cazul nasterii si multe alte aspecte ale sarcini, alaptarea a nascut de-a lungul timpului o multime de mituri care in loc sa le ajute pe mame, le deruteaza sau le ofera solutii gresite la problemele cu care se confrunta.

Iata cateva principii pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand te pregatesti de alaptare.

Invata ce inseamna alaptarea

Odata ce ai aflat ca esti insarcinata poti sa incepi sa aduni informatii despre alaptare: o apucare corecta a sanului de catre bebelus, de ce este laptele matern alimentul esential pentru dezvoltarea unui bebelus, ce consecinte are alaptarea asupra corpului tau.

Hranirea bebelusului cu lapte matern tine de o alegere personala a mamei. Unele mamici prefera sa-si alapteze bebelusul o perioada indelungata, in timp ce altele apeleaza de la bun inceput la formulele de lapte. Specialistii sunt de parere ca laptele matern este alimentul care ii va da cel mai bun start bebelusului din toate punctele de vedere, atat in ceea ce priveste dezvoltarea intelectuala, cat si cea fizica.

Vorbeste si cu alte mame si pune-le toate intrebarile care iti trec prin minte in legatura cu asta. In cadrul cursurilor Lamaze, spre exemplu, exista cateva ore dedicate alaptarii, astfel incat cuplurile sa afle mai multe despre asta. Nicio informatie nu este de prisos!

Intereseaza-te la medicul tau despre ce inseamna alaptare, care sunt reactiile normale ale corpului tau in timpul alaptarii si in ce moment ar trebui sa te impacientezi. Incearca sa aduni toate informatiile necesare inainte ca bebelusul sa vina pe lume, pentru ca apoi nu vei mai avea timp sa citesti despre asta, ci va trebui sa o faci.

pregatire_alaptare

Cunoaste-ti organismul

In timpul sarcinii trebuie sa iti monitorizezi cu atentie starea de sanatate. Exista afectiuni care ar putea sa ingreuneze alaptarea si tocmai de aceea ar trebui sa stii exact care sunt problemele de sanatate care pot ingreuna acest proces. Totusi, ai in vedere faptul ca doar 2% dintre femei nu pot alapta deloc, astfel incat chiar si avand anumite afectiuni, daca sunt tratabile si atent monitorizate, vei putea sa-ti hranesti la san bebelusul.

Sindromul Ovarului Polichistic, problemele cu tiroida sau diabetul afectiunile care pot impiedica alaptarea sau pot cauza dificultati unei mamici la hranirea bebelusului sau. Daca stii ca starea de sanatate ar putea sa te impiedice sa alaptezi, ia legatura cu un consultant in lactatie care ar putea sa-ti dea sfaturi aplicate pe organismul tau, astfel incat sa depasesti aceste probleme.

Nu fi prea exigenta cu tine insati

Multe mame care au probleme de lactatie evita sa ceara ajutor deoarece considera ca ar trebui sa stie sa-si hraneasca bebelusul si ca, daca apar probleme, acestea sunt cauzate de ele insele. Nimeni nu s-a nascut invatat, odata cu venirea pe lume a unui bebelus vin si o multime de nesigurante si nelinisti si este normal ca uneori sa te simti depasita de situatie.

Faptul ca ai devenit mama nu inseamna ca trebuie sa stii in mod automat absolut tot ce tine de maternitate. Acorda-ti timp sa inveti si nu te sfii sa pui intrebari atunci cand ai nelamuriri sau cand te confrunti cu probleme de orice natura.

Perioada de dupa nastere este una grea pentru ambii parinti, dar mai ales pentru mame, care se confrunta si cu o multime de modificari la nivel hormonal. Aceste modificari au un impact puternic asupra starilor tale emotionale, insa nu trebuie sa te simti rusinata sa ceri ajutorul persoanelor din jur sau specialistilor.

pregatirea_pentru_alaptare

Pregateste-ti sanii pentru alaptare

Cu ani in urma, femeile insarcinate erau sfatuite sa-si "intareasca" sfarcurile pentru alaptare prin masaj cu un prosop abraziv sau alte metode de acest fel. Multe mamici se feresc sa consulte un medic in legatura cu alaptarea considerand ca este o abilitate a lor care ar trebui sa vina de la sine odata ce devin mame.

Durerea in zona sfarcurilor, spre exemplu, este de multe ori ignorata sau suportata cu stoicism de mame care considera ca este normala in aceasta perioada. Sanii vor fi mai sensibili, insa exista o multime de unguente farmaceutice sau naturiste care te pot ajuta in acest sens. Alaptatul nu este dureros daca micutul apuca in mod corect sanul, iar lotiunile de hidratare dedicate mamicilor sunt foarte eficiente pentru ca mamele sa nu faca iritatii la nivelul mameloanelor.

Poarta sutiene din materiale naturale, fine, care sa nu-ti provoace iritatii si pe cat este posibil evita sa porti sutiene inainte de nastere. Foloseste geluri de dus si sapunuri pentru pielea sensibila; in zona aureolara se secreta substante menite sa hidrateze zona, asa ca nu folosi produse dezinfectate sau sapunuri care usuca pielea.

Fii perseverenta

Daca esti convinsa ca vrei sa-ti alaptezi bebelusul nu trebuie sa renunti la idee la prima dificultate aparuta. Ai incredere in tine si in corpul tau, intreaba medicul ori de cate ori consideri ca ceva nu este in regula si aminteste-ti ca laptele tau este cel mai bun aliment pentru copilul tau.

Daca starea de sanatate iti permite sa alaptezi, celelalte probleme care vor aparea pot fi depasite. Trebuie sa stii ca organismul unei mame produce lapte suficient pentru copil, astfel incat nu ar trebui sa dai crezare unor mituri precum "am sanii prea mici pentru alaptare", "nu produc lapte bun" sau "nu produc suficient lapte".

Producerea de lapte este un proces continuu si atata vreme cat alaptezi, glandele tale mamare ii vor pune al dispozitie micutului tau tot laptele de care are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa.

Te-ai confruntat cu probleme la alaptare? Cum ai depasit aceste momente? Scrie-ne despre experientele tale cu alaptarea in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Pregatire alaptare Lactatie

Articole recomandate

Citeste si despre