Cum iti anunti seful ca esti insarcinata

/ / Modificat: 2018-02-15
Cum iti anunti seful ca esti insarcinata

Ai aflat ca urmeaza sa devii mama, veste minunata pentru tine. Entuziasmul cu care le dai vestea membrilor familiei si prietenilor va fi unul pe masura, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre momentul in care va trebui sa iti anunti si seful. Multe femei au un sentiment de ezitare atunci cand se gandesc ca trebuie sa isi anunte superiorii ca sunt insarcinate.

Daca te regasesti intr-o astfel de situatie, iti oferim cateva sfaturi legate de cum si cand ar trebui sa iti anunti seful ca esti gravida!

Cum ii spui sefului ca esti insarcinata

Seful tau direct trebuie sa afle despre sarcina de la tine. Deci, tine departe de retelele de socializare si de colegi vestile despre sarcina, pana cand le poti impartasi cu seful tau. "Cum multi dintre noi suntem conectati cu colegii pe social media sau chiar socializam cu ei in afara muncii, vrei ca seful tau sa auda mai intai de la tine despre sarcina, inainte de a le spune altor colegi", spune Georgene Huang, CEO si cofondator al Fairygodboss, o comunitate de cariera in care femeile isi impartasesc experientele de la locul de munca, citata de parents.com. Cand ii spui sefului tau ca esti insarcinata, ideal este sa faci acest lucru printr-o discutie fata in fata.

In afara de discutia fata in fata, o femeie insarcinata trebuie sa isi anunte si in scris angajatorul, ca sa poata sa profite de beneficiile care i se acorda unei salariate gravide, potrivit OUG 96/2003: "Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare".

Ordinea in care ar trebui sa anunti echipa din care faci parte este, in opinia lui Lori Mihalich-Levin, fondator al unui program care ajuta parintii sa se acomodeze mai usor cu perioada de concediu de maternitate, urmatoarea: seful direct, apoi colegii, apoi clientii si colaboratorii.

Cand anunti ca esti gravida

In ceea ce priveste momentul ales pentru a face anuntul ca esti insarcinata, nu astepta sa inceapa sa ti se vada burtica. Ideal este sa faci anuntul la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina, insa in cazul in care te confrunti cu greturi severe, ameteli sau daca ai alte probleme in sarcina, este cazul sa anunti seful, ca sa nu se creeze confuzii legate de starea ta de sanatate.

Atunci cand ii dai vestea sefului tau, nu o face pe un ton vinovat si evita cuvintele "Imi pare rau", spune Mihalich-Levin, pentru parents.com. "A avea un copil este, de fapt, o parte fireasca a vietii, deci este important sa dai dovada de profesionalism atunci cand faci anuntul si, de asemenea, sa spui ca stii ca este posibil ca sosirea copilului sa vina intr-o perioada plina pentru companie, de aceea te angajezi sa lucrezi cat mai mult posibil in avans", mai spune specialista. De asemenea, te poti gandi si la un coleg care poate sa iti preia din atributii, cat timp vei fi in concediul de maternitate.

Un alt aspect la care trebuie sa te gandesti si sa ii anunti pe cei din companie este cel legat de concediul de crestere a copilului, pentru ca exista posibilitatea sa alegi sa te reintorci la serviciu la sfarsitul concediului de maternitate si fie sa intre partenerul tau in concediu de crestere copil, fie sa renunti la el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Moment potrivit anuntare sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre