Cu cine va semana copilul tau?

/ / Modificat: 2018-05-30
Cu cine va semana copilul tau?

Te gandesti des cu cine va semana viitorul tau bebelus? Te uiti la partenerul tau si iti analizezi propriile trasaturi, dorindu-ti sa mosteneasca gropitele din obrajii lui, buzele tale si ochii albastri ai tatalui tau? Ei bine, stiinta moderna poate determina caracteristicile fizice pe care un copil le va mosteni de la parintii sai, prin procesul de transmitere a genelor.

Genele unei persoane pot fi clasificate in doua subcategorii: cele mai slabe si cele puternice; caracteristicile fizice puternice cum sunt ochii inchisi la culoare, tenul masliniu, parul negru si cret, buzele groase, nasul mare, barbia lata sunt considerate gene dominante, in timp ce parul deschis la culoare, parul roscat, parul drept, tenul alb, ochii albastri sau gri, reprezinta genele slabe.

Factorii care decid felul in care va arata copilul tau

Genele pot fi clasificate si ca gene dominante (cele puternice) si gene recesive (cele mai slabe), ceea ce prezice modul de transmitere a anumitor caracteristici fizice; ele determina probabilitatea ca o anumita gena sa se transmita sau nu la copil.

Culoarea ochilor

Variatiile genelor unei persoane determina culoarea ochilor; culoarea este direct proportionala cu cantitatea de melatonina existenta in straturile frontale ale irisului, astfel mai multa melatonina va produce ochi caprui, in timp ce un continut mai mic de melatonina va rezulta in ochi albastri.

Daca atat tu, cat si partenerul tau aveti ochii caprui, atunci cel mai probabil si copilul vostru va avea ochi caprui; daca in schimb unul din parinti are ochi albastri, iar celalalt are ochii caprui, atunci viitorul vostru copil are sanse egale de a mosteni fie culoarea ochilor tai, fie pe cea a tatalui. Daca ambii parinti au ochii albastri, probabilitatea ca si copilul sa aiba ochi albastri este de 99%.

Care gena este mai puternica?

Sa spunem ca mama are parul saten si cret si ochi albastri, in timp ce tatal are parul drept si blond si ochi caprui, sansele ca viitorul copil sa aiba parul saten si cret si ochi caprui sunt foarte mari, deoarece acestea sunt genele mai puternice.

Daca mama are parul roscat si ochi verzi, iar tatal are parul de culoare satena, ochi caprui si un nas proeminent, sansele ca cel mic sa mosteneasca caracteristicile tatalui sunt mai mari pentru ca acestea sunt genele dominante si intotdeauna bebelusii se nasc cu gena cea mai puternica.

Asemanarea ramane in familie

Caracteristicile fizice ale unei persoane sunt determinate de genele parintilor sai; uneori insa, genele pot sa sara o generatie sau doua pentru ca mai apoi sa reapara, de aceea unii copii de exemplu, au caracteristici comune cu bunicii, sau chiar cu strabunicii lor.

Parintii isi petrec mult timp gandindu-se la cum va arata copilul lor, iar entuziasmul este nu doar normal, ci si de inteles, atunci cand astepti cu nerabdare un mostenitor in familie.

Poate ca nu poti prezice cu exactitate modul in care va arata cel mic, daca va scrie cu stanga ca tine, sau daca va avea zambetul partenerului tau, dar cu ajutorul cercetarilor in domeniu si al Teoriei Genelor, stim astazi mult mai multe despre modalitatea in care caracteristicile fizce sunt transmise de la parinti la copii, ceea ce face mai usor sa ghicesti cum va arata copilul vostru, in viitor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Parinti Mostenire genetica bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre