Acid folic sau Metafolin? Care este diferenta?

/ / Modificat: 2019-10-22
Acid folic sau Metafolin? Care este diferenta?

Acidul folic este recomandat in perioadele de preconceptie, sarcina si alaptare datorita rolului decisiv pe care il joaca in multiplicarea celulelor, formarea lanturilor de ADN si ARN care compun materialul genetic si productia substantelor ce sprijina dezvoltarea creierului si a sistemului nervos.

Acidul folic este recomandat in perioadele de preconceptie, sarcina si alaptare datorita rolului decisiv pe care il joaca in multiplicarea celulelor, formarea lanturilor de ADN si ARN care compun materialul genetic si productia substantelor ce sprijina dezvoltarea creierului si a sistemului nervos.  In perioada de preconceptie doza recomandata de acid folic este de 400 de micrograme, in sarcina necesarul de aport suplimentar este situat intre 600 si 1000 de micrograme, iar in alaptare se situeaza in jurul valorii de 500 de micrograme1

Cum iti poti asigura aportul optim de acid folic si care este cea mai eficienta forma a acestei substante?

Ce este Acidul folic?

Acidul folic este una dintre vitaminele din complexul B, de aceea mai este cunoscut si ca vitamina B9 sau folat – in forma sa biologic activa. Vitaminele din complexul B sunt hidrosolubile (organismal le dizolva in apa), ceea ce inseamna ca sunt obtinute din exterior si organismal nu le poate stoca, ci le elimina continuu prin urina. De aceea este important un aport optim constant de acid folic.

Stiai ca… denumirea de “folat” vine de la cuvantul latin “folium” – care inseamna “frunza”? Folatul se gaseste in mod natural in frunzele verzi ale legumelor. 

acid-folic

Cum si cat utilizeaza organismul acidul folic?

Organismul nu poate utiliza acidul folic ca atare, ci are nevoie sa il transforme in forma sa biologic activa (folat). Exista mai multe tipuri de folati, dar cel mai important este 5-MTHF sau 5-Metil Tetra Hidro Folatul. Acesta reprezinta 98% din folatii prezenti in organism.

Pentru a transforma acidul folic in folat, organismul implica in procesul de sinteza o serie de alte substante. Dintre acestea, o componenta esentiala este MTHF-R, enzima cu rol catabolic (de descompunere in substante mai simple). 

Pana la 50% din indivizi prezinta inca de la nastere o mutatie genetica ce scade activitatea enzimei MTHFR cu un procent intre 30-65%2.

Ce poti face pentru o mai buna utilizare a acidului folic in organism?

In cazul in care medicul recomanda administrarea suplimentara de acid folic, ai la dispozitie formule complexe, cu ingrediente atent studiate, care contin chiar 5-MTHF, forma biologic activa a folatului. 

Metafolin® este prima forma stabila de 5-MTHF, patentata in anul 1998 de Merck. Metafolinul® este acceptat de FDA - Food and Drug Administration, agentia americana responsabila cu asigurarea eficientei si sigurantei produselor in relatie cu sanatatea umana. De asemenea, Metafolinul® este recunoscut ca fiind sigur pentru administrare de EFSA – European Food Safety Authority, agentia europeana care comunica posibilele riscuri asociate diverselor alimente sau suplimente alimentare. 

Studii stiintifice riguroase3 au demonstrat capacitatea superioara de asimilare a Metafolinului® in globulele rosii ale sangelui comparativ cu a acidului folic.

Metafolinul® este de asemenea principalul ingredient din Femibion® Sarcina Sanatoasa 1 si Femibion® Sarcina Sanatoasa 2. Cele doua produse contin doza optima de Metafolin® si un complex de alți nutrienti esentiali in sarcina. 

  1. Pitkin RM. Folate and neural tube defects. Am J Clin Nutr. 2007;85(1):285S–288S. Vitamin and mineral supplementation in pregnancy: evidence to practice Rebecca L. Wilson, PhD1,2, Jason A. Gummow, PhD1 , Dale McAninch, PhD1,2, Tina Bianco-Miotto, PhD1,3, Claire T. Roberts, PhD1,2,*
  2. Guéant-Rodriguez R-M, Guéant J-L, Debard R, Thirion S, Hong LX, Bronowicki J-P, Namour F, Chabi NW, Sani A, Anello G, Bosco P, Romano C, Amouzou E, Arrieta HR, Sànchez BE, Romano A, Herbeth B, Guilland J/C, Mutchinick OM. Prevalence of methylenetetrahydrofolate reductase 677T and 1298C alleles and folate status: a comparative study in Mexican, West African, and European populations. Am J Clin Nutr. 2006;83:701–707.
  3. Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):156-61. Lamers Y1, Prinz-Langenohl R, Brämswig S, Pietrzik K.- Department of Nutrition and Food Sciences, Pathophysiology of Nutrition, University of Bonn, Bonn, Germany.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre