10 lucruri uimitoare care se produc in sarcina

/ / Modificat: 2019-01-28
10 lucruri uimitoare care se produc in sarcina

Venirea pe lume a bebelusului tau este un miracol care aduce schimbari in viata voastra de zi cu zi, dar te-ai gandit ce lucruri uimitoare se intampla atat cu corpul tau cat si cu cel al lui bebe atunci cand il porti inca in pantec?

Iata cateva dintre ele:

1.Uterul tau creste in marime de 14 ori

Ei bine da, uterul tau se transforma din marimea unei pere in cea a unui pepene verde (si dupa nastere revine la forma initiala). Uterul sustine aproape 3 litri de de lichid, mucus si lichid amniotic, pentru a-ti proteja bebelusul.

2.Inima ta pompeaza cu 50% mai mult sange acum decat inainte de a fi insarcinata

Si bate cu pana la 20 de batai mai mult pe minut decat o facea inainte, cu scopul de a alimenta cordonul ombilical si placenta si a se pregati pentru evenimentul principal-nasterea bebelusului. Poate acum intelegi mai bine de ce obosesti mai repede decat inainte sa ramai gravida.

3.Bebelusul te poate auzi, asa ca ai grija ce spui!

Dupa 18 saptamani de sarcina, urechile bebelusului tau s-au dezvoltat complet, asa ca este foarte posibil ca bebe sa iti auda vocea, zgomotul aspiratorului si latratul catelului. Daca ii canti micutului tau atunci cand se afla la tine in pantec, el te va auzi si ar putea sa recunoasca melodiile ca fiind linistitoare pentru el, dupa ce vine pe lume.

4.Daca ai un baietel, este posibil sa aiba erectii

Chiar si inainte de nastere, sistemul reproducator al bebelusului incepe sa se pregateasca; in jurul saptamanilor 20-23, baietelul tau a inceput deja sa produca sperma. Si tot in aceasta perioada, ovarul si uterul fetitelor sunt complet formate.

5.Placenta lucreaza cat pentru patru organe

Uneori denumita si pomul vietii, acest organ functioneaza foarte elaborat pentru ca iti ajuta bebelusul sa elimine ce este nefolositor, filtreaza ceea ce i-ar putea dauna, ii furnizeaza sangele de care are nevoie si il hraneste.

6.Bebelusul simte gustul mesei

Iti vine sa crezi sau nu, in cea de a 20 a saptamana de sarcina bebelusul are deja papile gustative si invata ce preferinte alimentare are in functie de ceea ce mananci tu. Unii experti cred ca poti sa modelezi paleta gustativa a bebelusului tau mancand o varietate (sanatoasa) de mancaruri in sarcina.

Probabil ca deja esti atenta cu dieta, dar faptul ca cel mic este influentat de ceea ce mananci ar putea sa fie motivatia de care ai nevoie pentru a comanda o portie de broccoli in loc de cartofii prajiti la care visai.

7.Sanii tai produc lapte

Nu, laptele matern nu este ceva care apare dupa nastere copilului; hormonii sunt responsabili pentru activarea productiei de lapte destul de repede dupa ce ramai insarcinata, iar in saptamana 20, primul lapte, colostru, este deja produs. Este posibil chiar sa iti curga sanii in cel de-al treilea trimestru de sarcina, asa ca tine niste tampoane la indemana.

8.Bebelusul se pregateste pentru primul sau scaun

Pe masura ce te apropii de jumatatea sarcinii, bebelusul incepe sa produca meconiu, substanta neagra pe care o va elimina in primul scutec, imediat dupa nastere.

9.Bebelusul poate sa vada lumina

In jurul saptamanii 30 de gestatie, irisul bebelusului este complet format, ceea ce inseamna ca micutul tau poate sa vada si chiar sa reactioneze la lumina. Si in mod surprinzator, nu este chiar intuneric bezna la tine in pantec. Daca stai intinsa la soare este posibil sa iti simti bebelusul miscand incercand sa isi protejeze ochii de lumina.

10.Bebelusul face repetitii pentru primul sau planset

Abia astepti sa ii auzi primul planset? Ei bine si bebe este nerabdator sa se auda pentru prima data. Imaginile surprinse de ecograf arata bebelusi care au expresii faciale ce sugereaza ca plang in pantec.

Asta nu inseamna ca bebelusul tau este trist; plansul este o abilitate importanta ce trebuie invatata de cel mic pentru ca va fi singura metoda de comunicare cu tine in primele saptamani de dupa nasterea sa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Despre sarcina Schimbari sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre