Testul Torch in sarcina

/ / Modificat: 2014-12-04
Testul Torch in sarcina

test_torch_sarcina

Testul Torch face parte dintre testele prenatale recomandate in primul trimestru de sarcina. Este o analiza de sange realizata cu scopul de a depista sindromul Torch - un grup de de infectii comune si grave in sarcina (varicela, rubeola, citomegalovirus, toxoplasmoza, herpes etc.). Testul poate determina si daca gravida respectiva a avut o astfel de infectie in trecut, recenta sau nu a fost niciodata expusa.

Ce infectii identifica testul Torch?

Sindromul Torch este un acronim medical pentru o serie de boli infectioase care se pot contracta in sarcina si se pot dovedi periculoase pentru fat:

  • toxoplasmoza;
  • alte infectii (sifilis, hepatita B, virusul coxsachial, virusul Epstein-Barr, virusul varicelei, si parvovirusul uman);
  • rubeola;
  • citomegalovirus;

Multe dintre testele pentru depistarea acestor infectii sunt facute separat, inainte de sarcina sau la inceputul ei. Astfel de infectii sunt extrem de periculoase daca apar in sarcina pentru ca ele pot trece prin placenta la fat si pot determina aparitia unor malformatii congenitale grave.

Cand se recomanda testul Torch in sarcina?

Testul pentru identificarea setului complet de boli este cerut din ce in ce mai rar, din moment ce exista alte teste specifice si rapide de depistare a fiecarei boli in parte, in cazul in care esti suspecta.

In cazul in care medicul suspecteaza o infectie cu unul dintre acesti virusi, dar nu stie exact care ar putea fi, ar putea solicita realizarea testului Torch. Fiecare dintre bolile aparute in urma infectiei are seturi de simptome specifice, dar si comune cu alte tipuri de infectii. De aceea, medicilor le este foarte greu sa isi dea seama care este virusul vinovat pentru declansarea afectiunii si apeleaza la testul Torch, care are rolul de a identifica boala exacta dintr-un sir lung de infectii comune si periculoase.

art_ginecologSimptomele sindromului Torch care pot face medicul sa recomande testul cu acelasi nume sunt:

  • febra;
  • alimentatia dificila;
  • echimoze (la tegumente sau mucoase);
  • splina sau ficat marit;
  • niveluri scazute de trombocite;
  • icter.

Totusi, simptomele sunt relativ minore la gravide, cel mai frecvent dintre ele fiind febra. Infectia se dovedeste a fi severa in cazul fatului. Sindromul poate afecta grav sarcina, putand conduce la nastere prematura, avort spontan, probleme de dezvoltare intrauterina, malformatii congenitale grave, alte boli cronice.

Testul mai poate fi solicitat in cazul in care fatul prezinta o crestere mica in raport cu varsta gestationala. Totusi, cele mai multe simptome ale sindromului Torch apar la bebelusi, imediat dupa nastere. Acesta poate suferi malformatii congenitale grave si probleme de dezvoltare, chiar retard mental. Exista situatii in sarcina in care in urma infectiei cu unul dintre agentii infectiosi care apartin sindromului survine moartea fetala.

Cum se interpreteaza rezultatele testului Torch?

probleme_sarcinaDe obicei rezultate sunt prezentate ca fiind pozitive sau negative. In urma analizei sangelui in laborator, se poate indica prezenta sau absenta unor anticorpi IgG si IgM pentru fiecare dintre infectiile testate prin acest test.

Un rezultat normal al testului Torch presupune absenta anticorpilor IgM in sangele testat. Asadar, daca medicul iti spune ca testul a iesit negativ, poti sta linistita pentru ca nu suferi de una dintre infectii. Prezenta anticorpilor IgM in sange indica fie o infectie recenta sau una curenta cu virus sau alt parazit. Totusi, medicii sunt nevoiti sa recurga si la alte teste suplimentare pentru confirmarea infectiei, din moment ce anticorpii IgM pot fi prezenti in sange si din alte motive.

Prezenta anticorpilor IgG in sange indica faptul ca ai suferit de o infectie in trecut cu unul dintre acestei agenti infectiosi. In acest caz, medicii recomanda de obicei retestarea sangelui la o distanta de 2 saptamani. In acest fel pot compara rezultatele si daca si dupa aceasta perioada apar anticorpii IgG in sange, ei iau in considerare posibilitatea unei infectii curente.

Depistarea anticorpilor IgG si absenta celor IgM poate insemna transferul pasiv de anticorpi materni la copil si nu indica o infectie activa.

Foto: thepregnancyzone.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Test torch sarcina Malformatii congenitale Teste prenatale Infectii sarcina Analize sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre