Momente cheie in dezvoltarea intrauterina a bebelusului – cand incepe sa miste si cum puteti comunica

/ / Modificat: 2019-09-06
Momente cheie in dezvoltarea intrauterina a bebelusului – cand incepe sa miste si cum puteti comunica

Din momentul in care sarcina este confirmata, ca viitoare mama incepi una dintre cele mai fascinante perioade ale vietii tale. Zi dupa zi, evolutia fatului este incredibila, progresand rapid de la o celula microscopica la un organism complet dezvoltat… totul in doar 40 de saptamani, pare incredibil, nu?

ecografie

Ce se intampla in primul trimestru?

In aceasta etapa a sarcinii, pornind de la celula ou, evolutia este fantastic de rapida. Pana in saptamana a 12-a micutul tau are aproape toate partile corpului dezvoltate complet.

Stiai ca inima embrionului incepe sa bata la 22 zile dupa conceptie si este posibil ca medicul sa auda bataile inimii copilului inca din saptamana 10 de sarcina?

Tu cum te simti?

In primul trimestru al sarcinii copilul este mic, are doar cativa centimetri si sub 50 g astfel ca nu ii poti percepe miscarile. Dincolo de greturi si starea de oboseala pe care este posibil sa le experimentezi, schimbarile hormonale din corpul tau isi pun amprenta si asupra starii tale psihice – incepe perioada aceea de asteptare si griji pe care doar o viitoare mama le va putea intelege.

Evolutia fatului in trimestrul al doilea

gravidaecografie

Incepand cu al doilea trimestru de sarcina (saptamana 12 de dezvoltare fetala sau luna a 4-a), fatul are aproximativ 15 cm si cantareste peste 100 g. Incepe sa capete alura unui copilas cu piele transparenta prin care se vad organele in formare. Apare par fin pe cap (lanugo) si se formeaza amprentele la nivelul degetelor. Acum se intensifica si miscarile fetale, inca discrete dar continue. Fatul incepe sa exerseze si primele reflexe precum respiratia, suptul si inghititul. Practic el incepe sa te imite si, desi inca nu seamana cu tine, sigur simti ca l-ai putea recunoaste.

Stiai ca apropiindu-te de jumatatea sarcinii (saptamanile 15-18) deja fatul se misca mai viguros, astfel ca acum vei simti mai bine miscarile bebelusului tau? - sunt inconfundabile, iti vor da o senzatie minunata si legatura cu pruncul tau intra intr-o noua etapa! Poti vedea in lunile care urmeaza cum starea lui de agitatie va rezona perfect cu ritmul vietii tale

In perioada urmatoare (saptamanile 19-21) evolutia fatului este spectaculoasa. Pielea se acopera cu un strat numit vernix care o protejeaza de actiunea lichidului amniotic, genele, sprancenele si unghiile cresc, ochii sunt deja formati – este deci un bebelus in miniatura, avand acum aproximativ 30 de cm si in jur de 450 -550 de grame.

Tu cum te simti?

Practic aceste saptamani reprezinta pentru multe femei, deci probabil si pentru tine, cea mai frumoasa perioada a sarcinii, deoarece greturile au trecut si burtica inca nu a crescut, dar schimbarile hormonale si bucuria sarcinii pe care incepi sa o simti se vad pe fata ta si iti dau o stare de bine de-a dreptul speciala.

Cum evolueaza sarcina in trimestrul trei?

Al treilea trimestru este perioada in care fatul ia cel mai mult in greutate.

Stiai ca in ultimele 3 luni de sarcina el practic isi dubleaza greutatea?

La inceputul acestei perioade va avea aproximativ 1-1.5 kg si 30-35 cm. Il vei simti din ce in ce mai activ pentru ca in aceasta perioada i se dezvolta spectaculos musculatura, are perioade regulate de veghe si de somn, tresare si se agita, dovada ca nivelul de dezvoltare al creierul a devenit suficient de ridicat pentru a coordona atat funcțiile vitale cat si reflexele.

Tu cum te simti?

Miscarile lui zglobii, departe de a te deranja, sunt tonice si iti aduc o stare de siguranta si liniste – sunt dovada pe care o astepti constant ca bebe este bine.

Dezvoltarea continua in ritm sustinut in perioada urmatoare. In saptamana 25, el are oasele moi, dar formate, isi incepe timid miscarile de respiratie, inghite lichid amniotic, deschide ochii si clipeste.

Se spune ca …bebelusul viseaza si chiar poate zambi dinainte sa se nasca! Cert este ca se stramba, isi suge degetele si chiar se joaca cu cordonul ombilical – ai sansa sa vezi chiar tu asta la ecografia din trimestrul 3.

Stiai ca inca din luna a 7-a auzul lui este format asa ca deja iti recunoaste vocea? Continua sa vorbesti cu el, canta-i, tine-ti mana peste burta – el te va auzi si te va simti iar in momentul nasterii va veti recunoaste imediat unul pe altul!

Fiecare saptamana aduce cu ea noi semne ale evolutiei sale; de exemplu, incepand cu saptamanile 31-32 fatul se orienteaza in pozitia pentru nastere (cu capul in jos, in cele mai multe cazuri) – cu siguranta vei sesiza asta Plamanii nu sunt complet dezvoltati, ei continua sa se dezvolte, dar restul organelor sunt deja formate si copilul se poate naste oricand.

Pielea lui incepe sa capete aspectul final (se estompeaza roseata si pliurile, dispar lanugo si stratul protector de vernix, fatul creste mult in greutate si lungime, ajungand la aproximativ 3 kg si 48 cm pana in saptamana 34.

Tu cum te simti? Sigur te vei misca mai greu si vei merge mai des la baie, dar… nimic nu-ti poate afecta starea de bucurie si sentimentul de satisfactie pe care le incerci!

Luna a 9-a

Incet-incet am ajuns in ultimele 3 saptamani de sarcina - copilul este complet dezvoltat, desi continua sa creasca astfel incat la nastere poate cantari intre 3 – 4.5 kg si va masura aproximativ 48-53 cm.

Stiai ca odata cu hrana, el continua sa primeasca de la tine prin cordonul ombilical si anticorpii care il vor apara de boli si acest transfer esential se va mentine si pe perioada alaptarii?

Inchide ochii cand doarme si ii tine deschisi cand este treaz; deja se misca mai greu pentru ca nu mai are loc, dar miscarile lui sunt mai puternice dand de veste ca este gata sa vina pe lume.

Tu cum te simti? Aceste momente in care pare ca “face tumbe” pot fi in contratimp cu programul tau de somn – dar nu te ingrijora, este doar antrenamentul pentru perioada agitata care va urma dupa nastere.

Cele 9 luni trec foarte repede si daca ai avut grija de tine, ai fost constant la medic pentru control si ti-ai pastrat un stil de viata sanatos si echilibrat stii ca esti pregatita sa iti iei puiul in brate!

Una dintre conditii este ca pe tot parcursul sarcinii si apoi al alaptarii sa iti asiguri necesarul de substante nutritive care contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a copilului tau. O parte importanta din acestea o constituie acizii grasi esentiali Omega-3 (DHA). Acestia au un rol crucial in dezvoltarea creierului si ochilor, precum si in dezvoltarea functiilor cognitiva si motorie. DHA sau acidul docosahexaenoic reprezinta o componenta de baza a membranei celulare si nu poate fi sintetizat de organismul uman, astfel ca alimentatia ta in timpul sarcinii si alaptarii, este important sa contina cantitati suplimentare de DHA.

DHA reprezinta 40% din acizii grasi nesaturati care intra in compozitia creierului si 60% din compozitia retinei, deci prezenta lui in cantitate suficienta este esentiala bebelusului tau. Daca un adult are in mod normal nevoie zilnic de 250 de mg de Omega-3, in perioadele de sarcina si alaptare doza zilnica trebuie suplimentata cu inca 200 de mg DHA*.

Intreaba si tu medicul specialist care este cea mai buna modalitate prin care iti poti asigura cantitatea optima de DHA. O optiune pe care o poti valida cu medicul tau ginecolog este Femibion® 2 Sarcina si Alaptare.

Femibion® Sarcina Sanatoasa 2 iti ofera substanţe nutritive cum sunt folatii (sub forma de Metafolin® - forma biologic activa, care se absoarbe mai usor in organism, si acid folic) precum si DHA, pe care ti le recomandam incepand cu a 13-a saptamana de sarcina si pana la sfarsitul perioadei de alaptare.

* B.Koletzko, “Consensus Statement Dietary fat intakes for pregnant and lactating women”, publicat in British Journal of Nutrition, August 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea intrauterina Comunicare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre