Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

/ / Modificat: 2013-09-24
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului era pana nu demult un mister; chiar si astazi, cu toate descoperirile stiintifice si tehnice, exista multe necunoscute in ceea ce priveste dezvoltarea intrauterina a fatului. Este fascinant cum o simpla celula microscopica evolueaza timp de noua luni pana la stadiul de fat complet dezvoltat, cu o greutate medie de 3 kg si o lungime de 50 cm.

Prima luna de sarcina (stadiul germinal)

In momentul cand ovulul este fecundat de spermatozoid putem vorbi de conceptie sau fecundatie. Celula care se formeaza din aceasta contopire se numeste celula ou sau zigot (cu 46 de cromozomi, 23 de la mama, 23 de la tata). In stadiul germinal (0-2 saptamani de la conceptie) are loc diviziunea celulara si implantarea zigotului (transformat intr-o sfera cu lichid numita blastocist) in peretele uterin.

A doua luna de sarcina (stadiul embrionar)

In saptamanile 2-8 de sarcina, micul organism se dezvolta foarte rapid. Din aceasta perioada incepe diviziunea celulara care favorizeaza formarea organelor. Aceasta este perioada de maxima vulnerabilitate pentru sarcina. Pentru ca riscul de avort spontan este crescut, se recomanda precautie in ceea ce priveste exercitiile fizice, alimentele, medicamentele, bauturile ingerate.

La 4 saptamani, inima incepe sa bata cu 65 batai/minut. Tot acum se formeaza organele fetei (gura, nasul, ochii, mugurii dintilor, limba), ficatul, rinichii, tubul digestiv, mugurii membrelor superioare si inferioare. Tot acum incep sa se dezvolte organele sexuale. La 8 saptamani embrionul are aproximativ 2-3 centimetri si cantareste in jur de 2 grame.

Incepand din acesta luna, este bine sa te prezinti la controlalele ginecologice regulate si sa faci ecografiile fetale recomandate. Suplimentele de acid folic si calciu sunt foarte importante pentru o buna dezvoltare a fatului si sanatatea mamei.

A treia luna de sarcina

De la 8 saptamani pana la nastere se vorbeste de stadiul fetal. La sfarsitul lunii a treia de sarcina fatul are aproximativ 5,5 cm si 14 grame. In aceasta perioada a sarcinii se poate deja dermina sexul copilului. Majoritatea functiilor organismului s-au format: bebelusul se hraneste si respira prin placenta.

De acum si pana la sfarsitul lunii a noua bebelusul va creste intr-un ritm alert. Daca pana acum bebelusul s-a dezvoltat normal, este putin probabil sa apara anomalii. Bebelusului incep sa-i creasca unghiile, degetele de la maini si picioare fiind deja formate si separate. Mama inca nu simte miscarile fatului.

A patra luna de sarcina

Luna a patra reprezinta inceputul trimestrului 2 de sarcina. In aceasta perioada apare parul pe capul si corpul fatului (lanugo). La sfarsitul lunii, fatul ajunge la 13 cm si 140 grame. Fatul incepe sa semene tot mai mult cu o fiinta umana.

Fatul incepe sa exerseze respiratia, isi misca gura si picioarele. Auzul si corzile vocale sunt in curs de dezvoltare. Multe femei gravide sunt de parere ca aceasta este cea mai frumoasa perioada din sarcina. Greturile din primul trimestru au trecut, iar abdomenul inca de dimensiuni mici nu cauzeaza dureri de spate. Multe femei insarcinate au un libidou crescut in aceasta perioada.

A cincea luna de sarcina

La sfarsitul acestei luni, fatul va avea 25 centimetri si aproximativ 450 grame. Fatul este complet dezvoltat, urmand ca in perioada urmatoare sa ia in greutate si sa creasca in inaltime. Pe pielea fatului se depune vernix (invelis de grasime protector). Fatul poate sa inghita, sughite, isi suge degetul. Este recomandata ecografia morfofetala pentru depistarea eventualelor anomalii. Deja miscarile bebelusului se fac simtite.

A sasea luna de sarcina

Un fat de 24 de saptamani este considerat viabil. Cu toate acestea, nasterea prematura trebuie evitata, pentru ca bebelusul poate avea probleme in respiratie (plamanii nu sunt complet maturati si nu produc destul surfactant, substanta indispensabila respiratiei) si pot aparea multe alte complicatii. La sfarsitul acestei luni un fat normal dezvoltat are aproximativ 35 centimetri si 900 grame.

A saptea luna de sarcina

Luna a saptea reprezinta intrarea in trimestrul 3 de sarcina. Fatul are in jur de 40 centimetri si 1500 grame. Doar plamanii mai au nevoie de timp pentru a fi complet dezvoltati. Bebelusul are acum auzul complet format si poate recunoaste vocea mamei. Ochii bebelusului sunt complet formati.

A opta luna de sarcina

La sfarsitul acestei luni, bebelusul are in jur de 48 centimetri si 2500 grame. Vernixul incepe sa dispara spre sfarsitul lunii, pentru ca la nasterea la termen copilul sa nu mai prezinte decat usoare urme ale acestui invelis branzos. Bebelusul deschide ochii atunci cand este treaz si ii inchide atunci cand doarme. Orele de somn ale bebelusului nu coincid de multe ori cu cele ale mamei. De aceea, mama poate avea insomnii cauzate de activitatea intensa a bebelsului noaptea.

A noua luna de sarcina

Fatul continua sa creasca si sa ia in greutate, ajungand la termen la dimensiunile medii de 3,5 kilograme si 51 centimetri. Procesul de dezvoltare a creierului nu se finalizeaza in uter, ci continua pe perioada copilariei si adolescentei. Unii bebelusi pot avea cordonul ombilical infasurat in jurul gatului, lucru de care trebuie sa se tina cont la nastere (normala sau prin cezariana).

Incepand cu 37 de saptamani, nasterea se poate declansa oricand. In luna a noua de sarcina este bine sa mergi la controale saptamanale. Daca pierzi dopul gelatinos, ti se rup membranele (se rupe apa) sau ai contractii dureroase regulate, inseamna ca esti in prima faza a travaliului si intalnirea cu bebelusul este aproape. Suna-ti medicul obstetrician si prezinta-te la spital.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea intrauterina

Articole recomandate

Citeste si despre