Surse alimentare de fier in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Surse alimentare de fier in sarcina

Sursele alimentare de fier in sarcina sunt foarte importante pentru sanatatea mamei, dar si pentru o buna dezvoltare a fatului. Fierul este esential in producerea globulelor rosii care contribuie la oxigenarea intregului corp; de asemenea, fierul este o componenta importanta a mioglobinei (care contribuie la oxigenarea muschilor), a colagenului si a altor enzime.

De aceea, aportul de fier trebuie marit inca din sarcina. Daca apare anemia, globulele rosii nu vor mai putea sa transporte oxigen in corp, rezultand o stare de oboseala accentuata a gravidei si o imunitate scazuta a acesteia. Pentru a evita anemia in timpul sarcinii si dupa nastere este nevoie de o alimentatie echilibrata si uneori de suplimente de fier.

Alimente bogate in fier

Exista doua tipuri de fier: cel cu absorbtie rapida (fier eme) si cel cu absorbtie lenta (fier non-eme).

Carnea rosie este o sursa buna de fier eme recomandata femeilor insarcinate. Ficatul contine cea mai mare cantitate de fier, insa, din cauza cantitatilor prea mari de vitamina A, este de evitat in sarcina. In lipsa proteinei animale, aportul de fier poate fi suplimentat in sarcina prin consumul crescut de legume si cereale integrale (fier non-eme).

Alimentele cu adaos mare de fier recomandate in sarcina sunt:

  • carnea de pui, de curcan, carnea de vita, carnea de miel, pestele (atentie la pestele oceanic ce poate contine mercur);

  • legumele verzi, mazarea, fasolea, lintea;

  • broccoli, salata verde, spanac;

  • oua;

  • fructe uscate dar si crude;

  • seminte, alune;

  • cereale imbogatite cu fier.

Absorbtia fierului depinde in mare masura de cantitatea de fier deja existenta in organism. Daca organismul dispune de o cantitate de fier mica, se va asimila mai mult din fierul consumat, pentru ca organismul sa-si refaca "stocurile". Atunci cand exista o cantitate suficienta de fier in organism, absorbtia acestuia va fi mai lenta. In general, fierul consumat este absorbit in proportie de 5-10 %. Dar, daca nevoile de fier sunt crescute, acesta poate fi absorbit intr-o proportie de 30 -35 %.

Atentie! Absorbtia fierului poate fi impiedicata de anumiti factori, precum:

  • excesul de calciu si fosfor din alimentatie;

  • acidul tanic, prezent in ceaiuri, cafea si bauturi tip cola;

  • acidul fitic din cereale si fibre.

De asemenea, poti contribui la o mai buna absorbtie a calciului in organism consumand la aceeasi masa vitamina C si alimentele bogate in fier (nu suplimente de fier).

Cantitatea de sange creste cu 50 % in perioada sarcinii, de aceea cantitatea de fier introdusa in organism trebuie sa fie suplimentata cu 15-20 mg/zi, astfel incat sa se asigure o buna oxigenare a celulelor. In special in trimestrele 2  si 3 de sarcina este nevoie de o cantitate marita de fier pentru placenta si copil, care are un ritm de crestere accelerat in aceasta perioada.

Uneori, anemia mamei se poate transmite si fatului. Anemia feripriva in sarcina este asociata cu riscul de nastere prematura, greutate mica a fatului la nastere si mortalitatea infantila. Daca ai o stare de oboseala continua si crezi ca suferi de anemie, consulta un medic inainte sa iei suplimente de fier.

Si excesul de fier poate fi periculos; fierul in cantitati prea mari are un efect pro-oxidant asupra organismului, crescand riscul de boli cardio-vasculare si cancer.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia in timpul sarcinii Alimentatie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre