Patru alimente care baloneaza in timpul sarcinii. Consuma-le cu moderatie pentru a evita problemele digestive!

/ / Modificat: 2022-03-02
Patru alimente care baloneaza in timpul sarcinii. Consuma-le cu moderatie pentru a evita problemele digestive!

In perioada sarcinii, multe femei experimenteaza probleme digestive, precum balonarea sau constipatia. Viitoarele mamici acuza stari de disconfort si dureri abdominale, iar de vina pentru tulburarile digestive pot fi alimentele bogate in fibre. Problemele digestive dispar, de obicei, odata cu eliminarea din dieta a acestor alimente.

In primul rand, toate viitoarele mamici ar trebui sa aiba o alimentatie echilibrata in timpul sarcinii, din care sa nu lipseasca vitaminele, mineralele, fibrele, proteinele, carbohidratii in proportii variabile. Toti macronutrientii sunt importanti pentru dezvoltarea echilibrata a bebelusului, insa unele alimente ii pot produce gravidei stari de disconfort si pot incetini digestia in perioada sarcinii. De asemenea, alimentele bogate in fier pot produce constipatie, asa ca fiecare viitoare mamica trebuie sa isi adapteze dieta la aceasta parioada, pentru a satisface atat nevoile bebelusului, cat si pe ale sale.

Ce alimente provoaca gaze in timpul sarcinii

Alimentele care baloneaza nu ar trebui excluse complet din alimentatie, ci consumul lor ar trebui sa fie unul moderat. De asemenea, exista alternative care aduc aceleasi beneficii nutritionale, fara a produce balonare sau flatulenta.

1. Nautul

Leguminoasele, in general, si nautul in special provoaca balonare si, in consecinta, gaze deoarece fermenteaza in tractul digestiv. Cu toate acestea, ele sunt benefice pentru sanatate, datorita continutului mare de fibre. Acestea reduc constipatia si stimuleaza tranzitul intestinal, lucru benefic mai ales in perioada sarcinii. Viitoarele mamici ar trebui sa stie ca exista un truc pentru ca leguminoasele sa nu mai provoace balonare: ele trebuie sa fie gatite la foc mic, timp indelungat. In acest fel, fibrele se inmoaie, ceea ce inseamna ca vor fermenta mai putin in intestin. In plus, nu toate femeile insarcinate experimenteaza senzatii de balonare atunci cand consuma leguminoase, asa ca nu ar trebui sa le excludeti din alimentatie din start, ci doar daca va provoaca probleme.

2. Broccoli

Broccoli si alte legume crucifere pot creste, de asemenea, productia de gaze intestinale in timpul sarcinii. Cu toate acestea, daca sunt destul de fierte si de moi, problema se reduce semnificativ. Nu ar trebui sa va feriti complet de acest tip de legume, deoarece ele au o cantitate mare de substante nutritve importante pentru sanatate. Datorita antioxidantilor care neutralizeaza radicalii liberi, consumul regulat de broccoli este asociat cu un risc mai scazut de cancer, potrivit unui studiu publicat in Journal of Oral and Maxillofacial Pathology.

3. Salata verde

Salata verde are o cantitate mare de fibre, ceea ce duce la balonare si flatulenta. Desi este o sursa bogata de antioxidanti, poate fi nevoie sa limitati consumul salatei verzi in timpul sarcinii. Exista multe alternative la care puteti apela pentru a va bucura de aceleasi beneficii in alimentatie, fara sa aveti de-a face cu efectele neplacute. De exemplu, legumele cu frunze verzi gatite pot fi mai usoare pentru digestie si la fel de hranitoare, iar spanacul este un exemplu excelent in acest sens.

4. Anghinare

Aceasta leguma este cunoscuta pentru faptul ca protejeaza ficatul, dar in acelasi timp poate creste cantitatea de gaze din intestine. Pentru a nu experimenta disconfortul, este necesar sa se limiteze consumul de anghinare in timpul sarcinii, mai ales daca este cruda. Va puteti bucura de aceleasi efecte benefice asupra sanatatii ficatului pe care le are anghinarea consumand fructe de padure, de exemplu. Acestea au si o cantitate mare de vitamina C si ajuta la reducerea cantitatii de radicali liberi.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre