Esti insarcinata si folosesti indulcitori artificiali? Mare atentie! Acestia cresc riscul de obezitate la bebelusi

/ / Modificat: 2022-01-31
Esti insarcinata si folosesti indulcitori artificiali? Mare atentie! Acestia cresc riscul de obezitate la bebelusi

Dezvoltarea sanatoasa a bebelusului depinde si de alimentatia, si de stilul de viata al mamei in timpul sarcinii. Multe gravide isi adapteaza meniul atunci cand afla ca vor fi mame, incearca sa nu mai faca excese, renunta la alimentele nesanatoase si incearca sa gaseasca un echilibru pentru a se simti bine si pentru ca bebelusul sa se dezvolte sanatos.

Din dorinta de a avea un bebelus sanatos si de a nu lua prea mult in greutate in timpul sarcinii, unele femei ajung in extrema cealalta si renunta la zahar, insa il inlocuiesc cu indulcitori artificiali. Acest lucru este cat se poate de gresit, atrag atentia cercetatorii, si poate duce la obezitate in cazul bebelusilor.

Cercetatorii canadieni au efectuat un studiu pe femele cobai gestante, carora le-au dat sa consume stevia si aspartam, doua dintre cele mai populare inlocuitoare ale zaharului. Expertii au ajuns la concluzia ca femelele sobolan care fusesera hranite cu indulcitori artificiali au nascut pui mai gresi decat celelalte si sunt de parere ca acest lucru se aplica perfect si la oameni.

Profesorul Raylene Reimer, de la Universitatea din Calgary, a declarat: „Dieta unei mame in timpul sarcinii este foarte importanta pentru sanatatea pe termen scurt si lung a copiilor lor. Urmarea regulilor de dieta si respectarea recomandarilor pentru cresterea in greutate in sarcina sunt pasi-cheie de urmat”.

De ce sunt indulcitorii artificiali atat de populari

Indulcitorii artificiali sunt o alternativa foarte populara pentru cei care vor sa se bucure in continuare de gustul dulce, insa fara a adauga calorii si fara a creste nivelul de zahar din sange. Studiile recente au demonstrat insa ca acestia nu ar ajuta la pierderea in greutate, dimpotriva, pot pacali creierul sa simta foame.

Cercetatorii canadieni au impartit cobaii in trei grupuri: unora li s-a dat apa simpla, altora apa indulcita cu aspartam si altora apa cu stevia. Puii cobailor din cele trei grupuri au fost atent examinati si cantariti, imediat dupa nastere. Li s-au facut si teste ale bacteriilor intestinale, pentru a vedea in ce fel i-a afectat dieta mamelor.

In timp ce la mame nu s-a observat niciun efect, oamenii de stiinta au constatat ca puii mamelor care consumasera indulcitori artificiali erau mai grei si cu un procent de grasime corporala mai mare.

„Chiar daca descendentii nu au consumat niciodata indulcitori cu continut scazut de calorii, bacteriile lor intestinale si riscul de obezitateau fost influentate de indulcitorii pe care mamele lor i-au consumat in timpul sarcinii. Am descoperit ca anumite bacterii si enzimele lor au fost legate de cat de mult au castigat in greutate puii si cata grasime corporala au acumulat”, a explicat profesorul Reimer.

O alta serie de studii a scos la iveala impactul negativ al indulcitorilor utilizati in bauturile racoritoare dietetice asupra obezitatii. Cercetatorii de la Universitatea din California de Sud au testat impactul unui anumit indulcitor asupra unui grup de 74 de voluntari si au constatat ca, de fapt, creste pofta de mancare.

Totusi, cercetarile privind efectul indulcitorilor in stimularea apetitului sunt incomplete si exista in continuare voci care sustin argumentul potrivit caruia bauturile racoritoare de dieta pot fi o alternativa sanatoasa pentru persoanele cu diabet care trebuie sa tina cont de nivelul de zahar din sange.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre