9 alimente interzise in sarcina

/ / Modificat: 2017-01-31
9 alimente interzise in sarcina

Alimentatia in sarcina trebuie aleasa cu mare atentie. In general, gravidutele au voie sa manance cam ce le pofteste inima, daca tin cont de cateva reguli clare. Exista cateva alimente pe care nu trebuie sa le consumi deoarece creeaza probleme de sanatate care pot fi grave pentru tine si fat. Tine cont de ele pentru o sarcina fara pericole!

Carne cruda, inclusiv fructe de mare negatite

carne

Evita orice preparat care are in compozitie carne cruda. Iti creste riscul intoxicatiei cu listeria sau salmonella, extrem de periculoase in sarcina. Exista posibilitatea aparitiei avortului spontan sau al nasterii premature in urma imbolnavirii.

Ou crud

oua-prepelita

Nu consuma sub nicio forma ouale crude. Riscul de imbolnavire cu salmonella este extrem de mare. Ai grija si la sosurile pentru salate care pot contine urme de ou crud si maioneza. Intreaba de fiecare data inainte ce contine sosul sau citeste eticheta. Daca ai vreun dubiu in privinta lor, evita-le!

Alcool

alcool-sarcina

Alcoolul in timpul sarcinii poate cauza probleme serioase fatului, mai ales daca este consumat in exces. Sindromul alcoolismului fetal, avortul sau afectarea dezvoltarii creierului la fat sunt doar cateva efecte adverse.

Ficat

Ficatul este un aliment extrem de bogat in fier. Insa pe langa fier, contine si o cantitate foarte mare de vitamina A. Excesul de vitamina A este daunator fatului.

Branza moale (crema de branza)

Evita cateva tipuri de branza precum: Feta, Camembert sau Brie si altele pe baza de crema daca au in compozitie lapte nepasteurizat.

Lapte crud

lapte

Nu consuma lapte nepasteurizat si nici produse care il contin. Exista un risc foarte mare de contaminare cu listeria, care poate pune in pericol sarcina. Daca este pasteurizat, il poti consuma fara probleme.

Ceai

bauturi-ceai-sarcina

Unele plante, precum si ceaiurile obtinute din ele, sunt periculoase in sarcina. De exemplu, ceaiul din ginseng contine cantitati foarte mari de estrogen, iar cel de musetel poate provoca reactii alergice severe. Ceaiul din boabe de ienupar provoaca iritatie stomacala. Doar pentru ca ierburile sunt considerate naturale, nu inseamna ca sunt si sigure la femeile gravide.

Cel mai indicat este sa intrebi medicul care supervizeaza sarcina care sunt ceaiurile indicate in sarcina, pentru a exclude orice risc.

Peste (care contine cantitate mare de metilmercur)

Toti pestii sunt contaminati cu metilmercur, care este periculos in sarcina. Exista pesti care sunt expusi mai mult la mercur (extrem de daunator sanatatii) si pesti care sunt expusi mai putin acestuia. In timpul sarcinii consumul oricarui fel de peste trebuie limitat la maxim 350 de grame pe saptamana.

Este de preferat sa ii eviti complet pe cei care contin foarte mult mercur.

Cei care contin cea mai mare cantitate de mercur sunt:

rechinul;
scrumbia;
pestele-spada.

Acestia sunt urmati de tipuri de pesti care contin cantitati destul de mari:

ton proaspat (si chiar si cel din conserva);
biban;
pastrav de mare;
homar.

Mezeluri

Evita mezelurile care au fost realizate industrial fara a fi trecute prin procesul de fierbere. Adica acele mezeluri pe baza de carne cruda. Mezelurile crude reprezinta un risc de contaminare cu listeria. Daca ai pofta sa mananci, incearca sa le fierbi sau sa le prajesti la temperaturi foarte mari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente interzise sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre