8 mituri despre alimentatia in sarcina

/ / Modificat: 2012-09-13
8 mituri despre alimentatia in sarcina

Cand esti gravida, esti bombardata cu tot soiul de sfaturi si sugestii legate de ceea ce ai voie sau nu sa mananci in sarcina. Nu de putine ori ti se intampla sa afli ca ceea ce iti recomanda sa mananci cineva este contestat de altcineva si devii confuza. Nu mai stii ce anume este sigur si benefic pentru sarcina ta si care sunt alimentele si preparatele nocive, care pot face rau fatului din burtica. Iata cele mai frecvente mituri sau neadevaruri legate de alimentatia din timpul sarcinii!

In sarcina, trebuie mananci cat pentru doi

Faptul ca de cand ramai insarcinata trebuie sa dublezi cantitatea de mancare pe care o consumi este cel mai cunoscut mit despre alimentatia din sarcina. Este un neadevar care te poate costa sanatatea la sfarsitul sarcinii, fiind predispusa la obezitate si bolile asociate ei. Este adevarat ca aportul caloric trebuie crescut in sarcina, insa numai in al doilea si al treilea trimestru, si doar cu aproximativ 300 de calorii pe zi.  

Gravidele trebuie sa bea lapte pentru a stimula lactatia

Nimic mai neadevarat decat acest mit, destul de des crezut de gravide. Pentru a produce suficient lapte in alaptare, gravidele trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata si sa se hidrateze corespunzator - cu apa, sucuri de fructe sau chiar lapte.

O dieta bogata in legume, fructe, peste, fructe oleaginoase, cereale integrale si proteine iti poate procura nutrientii necesari pentru a stimula lactatia si a asigura bebelusului necesarul de lapte pentru a creste mare si sanatos.

Daca mananci sofran in sarcina, pielea copilului va fi mai deschisa la culoare

Niciun aliment nu poate influenta pigmentul pielii viitorului copil. Culoarea pielii este stabilita pe baze genetice, iar alimentatia nu isi aduce contributia in niciun fel, astfel ca, nici sofranul si nici alte produse alimentare nu pot avea un impact in acest sens.

Mai exista un alt mit legat de alimentatie si pigmentarea pielii. Exista voci care sustin ca o dieta bogata in alimente cu fier (sau administrarea de suplimente cu continut crescut de fier) ar favoriza o culoare mai inchisa a pielii viitorului bebelus. Specialistii sustin ca nu exista nicio legatura intre alimentele sau suplimentele cu fier si impactul asupra pigmentului pielii.  

Consumul de avocado, mango si ananas provoaca avortul sau pierderea sarcinii

Un alt mit legat de alimentatia in sarcina este cel in care consumul unor fructe exotice ar determina pierderea sarcinii.

Tot in acelasi context, se spune ca semintele de susan consumate la inceputul sarcinii ar favoriza producerea avortului. Medicii sustin ca alimentatia nu are nicio influenta in declansarea unui avort spontan si ca alte probleme medicale sunt vinovate de aceasta intamplare nefericita in sarcina.

Avortul apare atunci cand sanatatea mamei este precara sau dezvoltarea fatului este anormala, iar ceea ce mananci nu are nicio legatura cu aceasta problema.

Poftele de sarcina semnaleaza anumite deficiente nutritionale in organism

Tot in aceeasi idee, se mai spune ca atunci cand esti gravida, poftesti doar la alimentele de care are nevoie organismul pentru a functiona normal. Poftele sunt un fenomen firesc in sarcina, in special in primul trimestru, dar nu exista dovezi care sa ateste ca acestea apar pe fondul unor deficiente nutritionale in organism.

Potrivit medicilor, principalii vinovati pentru aparitia acestor dorinte alimentare sunt hormonii si fluctuatiile lor constante din aceasta perioada. Teoria conform careia poftesti la nutrientii de care are organismul nevoie este greu de crezut si dovedit, mai ales daca ne gandim ca multe gravide poftesc la alimente care au un continut nutritiv sarac sau care nu contin aproape deloc vitamine si minerale esentiale pentru organism - inghetata, dulciuri, ciocolata.

Nu ai voie sa mananci peste in sarcina

Multe gravide iau sfaturile medicilor cu privire la consumul echilibrat si responsabil de peste in sarcina ca pe o interdictie de a consuma acest aliment. In acest sens, ele renunta sa mai consume produse pe baza de peste si renunta, astfel, la unele dintre cele mai importante substante nutritive pentru organismul lor si dezvoltarea fatului.

Consumul de peste nu este interzis in sarcina, insa trebuie sa respecte cateva reguli esentiale. Opteaza doar pentru tipuri de peste cu un continut scazut de mercur (somon, ton conservat etc.), ai grija sa il consumi foarte bine gatit (pestele crud poate pune sarcina in pericol) si nu servi mai mult de o portie pe saptamana.

Nu ai voie sa bei deloc cafea in timpul sarcinii

In timp ce medicii te sfatuiesc sa reduci cat poti de mult consumul de cafeina, atat din cafea cat si din alte alimente, nu inseamna ca un consum rational si echilibrat al acestei bauturi tonice ar putea dauna sarcinii. Sigur ca este mai bine sa eviti sa bei cafea in sarcina, insa daca aceasta bautura face parte din rutina ta zilnica, nu trebuie sa suferi si sa iti privezi organismul de mica ta placere de zi cu zi.

Medicii sustin ca un consum de 200-300 mg de cafea pe zi este sigura in sarcina, atat timp cat e bauta dimineata, pentru a nu interveni in odihna si somnul de seara.

Trebuie sa mananci multa carne

Daca te gandeai sa devii vegetariana in sarcina, s-ar putea sa tot ai parte de avertizari din partea cunoscutilor cum ca nu ti-ai ales cel mai bun moment pentru a face asta. Carnea este unul dintre cele mai bogate alimente in proteine si fier, doua substante nutritive esentiale pentru sarcina. De aceea, medicii o si recomanda frecvent in meniul gravidelor.

Medicii sustin ca poti naste un bebelus puternic si sanatos si fara consumul de carne, prin furnizarea de proteine si fier organismului din alte surse alimentare, cum ar fi cerealele integrale, spanacul, legumele verzi, ciuperci, tofu sau prin administrarea de suplimente alimentare.

De ce mituri legate de alimentatia din sarcina te-ai lovit cand ai fost gravida? Ce alte mituri mai cunosti si care este adevarul din spatele lor? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri alimentatie sarcina Alimentatie sarcina Alimente interzise sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre