Infectiile urechilor: simptome si tratament

/ / Modificat: 2012-01-17
Infectiile urechilor: simptome si tratament

Alaturi de comuna raceala, infectiile urechilor se numara printre cele mai raspandite afectiuni in randul copiilor. 80% dintre cei mici primesc acest diagnostic in jurul varstei de 3 ani, desi aproape jumatate au mai avut aceasta problema de cateva ori inainte, fara sa fie depistata. Prin urmare, cunoasterea simptomelor si tratamentul imediat sunt doua aspecte esentiale de care parintii trebuie sa tina cont.

Infectiile urechilor se petrec atunci cand o cantitate de lichid ramane captiva in urechea medie, o zona umpluta cu aer si situata chiar langa timpan. In timp, portiunea dezvolta o infectie in urma actiunii bacteriilor si a virusilor contactati din mediul inconjurator.

Cauze


O infectie a urechii este cel mai probabil sa se intample atunci cand tubul eustachian (canal care face legatura intre gat si urechea medie) este blocat de o inflamatie sau o congestie pe fondul racelilor obisnuite si a alergiilor.

Anatomia este de asemenea un factor favorizat: copiii au tubul eustachian mai scurt, mai putin unghiular si mai flexibil decat cel al adultilor. In consecinta, acumularea de lichid si germeni se realizeaza mai usor.

Sistemul imunitar slabit al celor mici ii predispune totodata unei lupte mai aprige cu bacteriile din jur.

Simptome

In timp ce un copil mai mare se poate plange de dureri in ureche, alertandu-si parintii imediat, bebelusii nu pot comunica la fel de eficient problema. Totusi, simptomele afectiunii se pot deduce astfel:

  • febra mai mare de 38 de grade Celsius;
  • palparea frecventa a urechii si iritabilitate crescuta;
  • disconfortul evident in pozitia culcat: infectia determina o presiune crescuta asupra tubului eustachian;
  • tulburari de auz;
  • scurgeri de fluid sau puroi din ureche, in stadiul avansat.

Tratament

In majoritatea cazurilor, antibioticele sunt varianta de tratament aleasa de medici. Pentru copiii mai mici de 2 ani, ele sunt obligatorii, din cauza sistemului imunitar fragil.

La varste mai mari, infectiile usoare pot fi puse sub observatie intre 48 si 72 de ore, intrucat se pot trata de la sine. Daca, de pilda, problema este cauzata de un virus, el nu va raspunde oricum antibioticelor. In aceasta situatie, medicamentele cu acetaminofen si ibuprofen ajuta la atenuarea durerii.

In cazul infectiilor recurente, medicul va recomanda interventia unui alt specialist, numit otolaringolog. Un sistem de ventilatie care sa previna acumularea de lichid este solutia ideala in acest caz.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii urechi Afectiuni urechi

Articole recomandate

Citeste si despre