3 superstitii legate de mancarimea in ureche

/ / Modificat: 2017-08-30
3 superstitii legate de mancarimea in ureche

Atat de suparatoare si de enervante, mancarimile in ureche pot aparea la orice varsta, iar la baza lor pot sta diverse afectiuni. Mancarimea poate sa fie usoara sau severa, poate sa apara numai pe timpul noptii, poate sa afecteze una sau ambele urechi.

In incercarea de a gasi explicatii pentru aparitia acestui simptom, oamenii au creat si cateva superstitii!

1. Te mananca urechea dreapta? Cineva te vorbeste de rau!

Una dintre cele mai intalnite superstitii legate de mancarimea in urechi se refera la faptul ca in momentul in care te mananca o ureche cineva vorbeste despre tine. Mai exact, daca te mananca urechea stanga atunci persoana care te vorbeste este una care te iubeste, care te apeciaza si spune ceva frumos despre tine. In schimb, daca te mananca urechea stanga, persoana care vorbeste despre tine nu are tocmai cuvinte frumoase la adresa ta.

Se spune ca daca iti umezesti degetul cu putina saliva si il treci peste lobul urechii, atunci persoana care vorbeste urat despre tine isi va musca limba. Este o superstitie amuzanta, care se intalneste in randul poporului irlandez, dar care s-a raspandit si la alte popoare.

2. Te mananca urechea? Se schimba vremea!

O superstitie romaneasca este aceea ca daca te mananca o ureche, atunci este semn ca vremea se va schimba, mai exact vesteste sosirea unei ploi.

3. Daca te mananca urechea, vei afla un secret!

O veche traditie medievala spune ca atunci cand te mananca o ureche, trebuie sa te astepti ca o persoana apropiata sa iti incredinteze un secret, sa ti se destainuie. Superstitia merge chiar mai departe si spune ca daca urechea care te mananca este cea stanga, atunci persoana care iti va dezvalui secretul este de sex feminin, iar daca te manaca urechea dreapta atunci secretul iti va fi impartasit de catre un barbat.

Acestea sunt doar cateva superstitii in care, desi pare greu de crezut, se incred foarte multe persoane. Insa dincolo de toate aceste superstitii, mancarimile in ureche au o explicatie medicala!

Cauze medicale ale pruritului in ureche

Mancarimile apar din diferite cauze medicale. Poate fi vorba despre o infectie la nivelul canalului urechii, infectie care se poate manifesta si prin acest simptom, despre prezenta unei ciuperci (infectiile fungice sunt cauza a peste 10% din mancarimile in ureche), afectiuni ale pielii (dermatita seboreica si psoriazis). Si persoanele care sufera de alergii se pot plange de mancarimi ale urechii, indiferent ca vorbim de copii sau adulti. 

O alta cauza a pruritului poate fi productia insuficienta de ceara, substanta protectoare a canalului auditiv. De asemenea, se pot confrunta cu mancarimi si cei care au un exces de cerumen (dop de ceara) in urechi. Cand se acumuleaza un dop de ceara in ureche, apar si alte simptome precum tiuitul, senzatie de durere si disconfort, chiar pierderea partiala a auzului.

Folosirea unor produse de ingrijire corporala, precum samponul, gelul de dus, spuma pentru par, pot duce la aparitia mancarimilor urechii. Aceste produse pot ajunge in ureche in timp ce iti faci baie sau cand te aranjezi pentru o iesire in oras. Pentru a preveni aparitia mancarimilor din aceasta cauza nu trebuie decat sa acorzi atentie atunci cand folosesti aceste produse de ingrijire si infrumusetare, astfel incat ele sa nu patrunda in urechea interioara.

Atat pentru adulti, cat si pentru copii, tentatia de a se scarpina folosind obiecte care pot duce la afectarea timpanului este mare. De aceea nu trebuie sa fie folosite betisoare de ureche ori obiecte precum creioane sau pixuri pentru a-ti scarpina urechea. Copiii sunt mult mai sensibili decat adultii, de aceea ei trebuie sa fie mult mai bine protejati.

Tratamente recomandate

In cazul in care senzatia de mancarime in ureche nu este trecatoare, ci din contra, revine, este necesar un consult medical, pentru a stabili cauza si tratamentul. Acesta poate sa includa antibiotice pentru mancarimile cauzate de infectiile bacteriene, care pot fi sub forma de crema sau lotiuni, administrarea de antifungice si antihistaminice (in cazul mancarimilor cauzate de alergii).

Daca mancarimile apar din cauza unui dop de ceara, se pot recomanda solutie salina, ulei de parafina, glicerina, care trebuie aplicate timp de cateva zile, pana cand ceara este dizolvata si dopul este eliminat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mancarime urechi Afectiuni urechi Supersitii

Articole recomandate

Citeste si despre