Igiena mainilor il protejeaza de raceala si gripa

/ / Modificat: 2013-11-09
Igiena mainilor il protejeaza de raceala si gripa





 




La fiecare 3 minute, un copil pune mana pe nas si gura. Avand in vedere ca unele virusuri si bacterii pot supravietui 2 ore sau mai mult pe suprafete cum ar fi mesele din cafenele, manerele usilor si bancile pe care copiii le ating pe parcursul zilei, este usor de sesizat ca spalarea mainilor este deosebit de importanta in evitarea bolilor.

Medicii spun ca pastrarea mainilor curate este unul din cei mai importanti pasi in evitarea imbolnavirii si raspandirii microbilor. In aceasta perioada, parintii trebuie sa ii invete sau sa le reaminteasca tuturor copiilor cat de importanta este o buna igiena a mainilor.

Printre practicile unei igiene eficiente a mainilor sunt incluse spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, cand dispunem de apa si sapun; folosirea servetelelor umede sau a unui gel de curatare a mainilor care sa contina pana la 60% alcool.

Toate persoanele, indiferent de varsta, pot beneficia de pe urma unei igiene a mainilor in timpul sezonului racelii si gripei. Totul se reduce la 3 pasi:

Pasul 1

Spune-i copilului tau de ce sunt atat de importante mainile curate.

Pasul 2

Arata-i copilului tau cum sa se spele corect pe maini:

  • Umezeste mainile cu apa curata si calda si aplica sapun;

  • Freaca mainile una de alta pentru a curata toate suprafetele (inclusiv intre degete si sub unghii);

  • Continua frecarea mainilor pentru 20 de secunde;

  • Clateste mainile sub jetul de apa;

  • Usuca intotdeauna bine mainile.

    Pasul 3

    Ajuta-i pe copiii tai sa se pastreze curati oriunde ar fi. Cand nu au la dispozitie apa si sapun, un gel de curatare a mainilor ucide 99,99% din microbi. Arata-le copiilor cum sa foloseasca in mod corect gelul de curatare:

  • Aplica gelul in palma;

  • Freaca mainile una de alta – in asa fel incat produsul sa acopere toate suprafetele mainilor si degetelor – pana cand mainile se usuca.

    Apoi: aminteste-le, aminteste-le si iar aminteste-le. Incurajeaza-i pe copiii tai sa se spele pe maini frecvent in timpul zilei, in special inainte de masa si dupa ce folosesc toaleta sau se joaca afara.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre