Tendinita incheieturii mainii la copii. Ce este si ce trebuie sa faci

/ / Modificat: 2021-12-04
Tendinita incheieturii mainii la copii. Ce este si ce trebuie sa faci

In cazul copiilor, tendinita incheieturii mainii apare in momentul in care face un sport care ii solicita mana (tenis) sau petrece foarte mult timp jucand jocuri video. Din pacate insa, tendinita incheieturii mainii este tot mai frecventa in cazul copiilor, deoarece acestia petrec tot mai mult timp in fata dispozitivelor electronice. Cel mai grav este insa faptul ca poate dura saptamani intregi pana ca aceasta sa se vindece.

Tendinita este o iritatie a fibrelor tendinoase care leaga muschiul de os. Daca integritatea fibrelor este afectata, se numeste tendinoza, dar daca inflamatia apare in teaca care le inconjoara, se numeste tenosinovita. Dintre acestea din urma, cea mai cunoscuta este maladia de Quervain, care afecteaza tendoanele muschilor de la degetul mare. De multe ori, in cazul jocurilor video, degetul mare este cel mai solicitat.

Jocurile video, efecte periculoase pentru tendoane, pe termen lung

Printre multiplele dezavantaje pe care jocurile video le au asupra dezvoltarii copiilor, se numara si probleme grave de dezvoltare. Orele intregi petrecute intr-o postura inadecvata si lipsa pauzelor pot cauza grave probleme de sanatate.

La fel cum adultilor li se recomanda sa ia pauze in timpul serviciului, si copiii trebuie sa ia pauze la fiecare ora de stat in fata jocurilor video, mai ales ca jocurile sunt tot mai captivante si ii poate face pe micuti sa petreaca ore in sir fara sa se miste de la calculator.

In timp ce se joaca, de cele mai multe ori, copiii stau fie pe jos, in fata televizorului, fie in fotoliu sau pe canapea, fie pe scaunele parintilor. Postura in aceste spatii este inadecvata, iar concentrarea asupra jocurilor ii poate tine mult timp in pozitii inadecvate si incordati. In plus, pot face intinderi musculare si tendinite din cauza miscarilor repetitive ale mainilor.

Leziunile provocate de jocurile video variaza in functie de tipul de activitate si de consolele utilizate. Dar, in general, tendinita incheieturii mainii se afla in fruntea listei afectiunilor cauzate de utilizarea sustinuta a joystick-ului.

Tratamentul tendinitei la copii

Dupa evaluarea si diagnosticarea corecta de catre medic, prima masura care trebuie luata este odihna de la activitate. In acest moment este esential ca atat parintii, cat si copilul, sa inteleaga importanta intreruperii activitatii care a cauzat leziunea pana la ameliorarea simptomelor.

Aceasta perioada de odihna trebuie insotita de un tratament de fizioterapie care ajuta tesuturile sa se refaca in mod corespunzator si care previne reaparitia ranilor pe viitor.

Riscul nerespectarii tratamentului si recuperarii duce la vatamarea prelungita a incheieturii mainii si la agravarea in timp a acesteia. 

Tratamentul incepe prin reducerea mobilitatii articulatiei (cu orteze sau atele) pentru a o sustine si a-i permite sa se odihneasca. Acesta ar trebui sa fie utilizat doar in anumite momente din timpul zilei, in special atunci cand se desfasoara activitatile zilnice.

In plus, exercitiile de intindere ale tendonului sunt necesare pentru a mentine flexibilitatea si functionalitatea tendoanelor. In mod progresiv, sunt incorporate activitati de consolidare ale zonelor afectate.

In cazul tendinitei incheieturii mainii, fizioterapeutii folosesc tehnici non-invazive, cum ar fi masajul transversal profund (sau Cyriax), sau tehnici invazive, cum ar fi acupunctura. Un curent galvanic este transmis prin ace, care genereaza modificari in tesutul tendinos afectat. Cele mai frecvente tehnici se numesc PIE (electroliza intratesutala percutanata) sau PEM (microelectroliza percutanata), ambele fiind foarte eficiente.

Foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre