Temperatura la copii: cum se masoara corect si cand se considera febra

/ / Modificat: 2020-09-14
Temperatura la copii: cum se masoara corect si cand se considera febra

Febra la copii nu este o boala, ci o reactie a organismului care indica o infectie cu un virus sau o bacterie. De ce avem febra? Atunci cand un virus sau o bacterie care infecteaza tesuturile intra in corp, in organism se declanseaza un proces fiziologic care reuseste sa stimuleze hipotalamusul, un centru termoreglator, care reactioneaza prin cresterea temperaturii corpului pentru a combate infectia.

Masurarea corecta a temperaturii copilului este importanta pentru a sti daca ar putea trece printr-un proces infectios, mai ales daca sunt prezente si simptome precum tuse, diaree sau cefalee.

Temperatura normala la copii?

Temperatura normala a corpului nu este aceeasi la toti oamenii, poate varia de la o persoana la alta, precum si pe parcursul zilei. Ca regula generala, se poate considera febra atunci cand temperatura in axila atinge 37,5 ºC sau 38 ºC daca este luata rectal. 

Masurarea temperaturii la copii: la ce valori se poate considera febra

Temperatura normala: 36-37 ° C axilara (pana la 37,5 ° C rectal)

  • Febra de grad scazut: intre 37 si 38 ° C
  • Febra moderata: intre 38 si 39 ° C
  • Febra mare: intre 39 si 40 ° C
  • Febra foarte mare: peste 40 ° C

Temperatura la copii poate fi luata in diferite parti ale corpului, cea mai raspandita fiind:

Rectal: este o masurare foarte sigura, deoarece temperatura corpului de baza este masurata si este mai putin modificata de factori externi, dar ar putea fi periculoasa daca copilul se misca si termometrul se rupe, deci nu este recomandat in mod obisnuit. Masurata in rect, o temperatura intre 36,5 si 38 ° C este considerata normala.

Oral: O temperatura orala pentru adulti variaza in mod normal de la 36,1 grade C pana la 37,5 grade C;

In ureche: Temperaturile timpanice – 36,3 grade C pana la 38 grade C;

La subrat: este metoda preferata deoarece este mai putin deranjanta pentru copil. Termometrul trebuie asezat sub axila si pornit. La axila, o temperatura intre 34,7 si 37,3 ° C este considerata normala.

Ce termometru trebuie folosit pentru masurarea temperaturii 

Medicii recomanda pentru masurarea temperaturii termometrele digitale (cele vechi cu mercur au fost interzise), datorita vitezei de citire, fiabilitatii si deoarece nu contin materiale poluante. Aceste termometre contin un termistor, un senzor care isi variaza rezistenta electrica in functie de temperatura. Acestea functioneaza cu baterii si pot masura temperatura orala, axilara sau rectala in mai putin de 30 de secunde. Avertizeaza cand atinge temperatura maxima a copilului.

Cat de sigure sunt alte tipuri de termometre 

Benzi de masurare a temperaturii: masoara temperatura prin aplicare pe frunte si nu sunt foarte exacte

Termometre cu suzeta - Este posibil ca masurarea sa nu fie fiabila.Termometre pentru urechi - pot fi fiabile daca sunt utilizate in mod necorespunzator.

Termometrele otice pot sa nu detecteze febra sau sa detecteze febra atunci cand nu exista, cum ar fi o infectie a urechii. in studiile efectuate exista o lipsa de acord la evaluarea rezultatelor obtinute folosind termometre atriale cu infrarosu.

Termometre pentru frunte: este o metoda eficienta de a lua temperatura de la distanta in caz de urgenta de sanatate. Luati temperatura arterei temporale, situata in frunte. Este mai precis decat termometrul timpanic si mai confortabil decat sa se ia temperatura rectala. Este o metoda buna pentru a verifica daca copilul are febra, dar nu pentru a o masura cu precizie, deoarece poate fi afectat de transpiratie.

Cand devine febra o urgenta medicala 

Copilul cu febra nu trebuie sa mearga la gradinita sau la scoala pana nu dispare febra. in plus, ar trebui sa consultati un medic daca:

  • Febra dureaza mai mult de 48-72 de ore.
  • Daca copilul are varsta cuprinsa intre 3-6 luni si temperatura sa depaseste 39 ° C sau daca are 40 ° C la orice varsta.
  • Copilul este foarte iritat sau somnoros.
  • Copilul are o stare generala proasta sau are probleme cu respiratia.
  • Daca copilul are o eruptie pe piele.
  • Daca copilul are mai putin de 3 luni, in orice caz, ar trebui sa fie evaluat de un medic. 

Sursa: bebesymas.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre