Pancreatita la copii: simptome, cauze si tratament

/ / Modificat: 2020-09-08
Pancreatita la copii: simptome, cauze si tratament

Pancreatita la copii este o inflamatie a pancreasului. Poate provoca simptome similare cu cele ale unui virus stomacal, precum dureri abdominale, varsaturi si greata.

Care sunt tipurile de pancreatita?

Exista doua tipuri de pancreatita:

  • acuta, care dureaza doar cateva zile. Acesta este cel mai frecvent tip la copii, iar majoritatea au doar un episod.
  • cronica, care dureaza mai mult timp. Inflamatia continua poate provoca leziuni permanente pancreasului.

Care sunt semnele si simptomele pancreatitei?

Copiii cu pancreatita au adesea dureri foarte severe la nivelul abdomenului superior. De asemenea, pot avea dureri la spate, piept sau parti laterale.Alte semne de pancreatita includ urmatoarele: greata si varsaturi

  • pierderea poftei de mancare
  • febra
  • iritabilitate

De asemenea, copiii cu pancreatita cronica pot avea urmatoarele simptome:

  • diaree
  • scaune tari 
  • scadere in greutate si crestere slaba
  • control inadecvat al zaharului din sange (nivel ridicat al zaharului din sange sau nivel scazut al zaharului din sange)

Unii copii care au episoade repetate de pancreatita acuta pot dezvolta pancreatita cronica.

Ce face pancreasul?

Pancreasul este o glanda mare care se afla in spatele stomacului. Produce enzime digestive care sunt eliberate in intestinul subtire pentru a ajuta la descompunerea alimentelor. De asemenea, pancreasul produce insulina si glucagon, doi hormoni care ajuta la controlul nivelului zaharului din sange.

Care sunt cauzele pancreatitei?

Cauzele frecvente ale pancreatitei la copii includ urmatoarele:

  • calculi biliari sau probleme cu canalele pancreasului sau ale ficatului
  • infectii
  • unele medicamente
  • leziuni traumatice la nivelul abdomenului
  • trigliceride foarte mari
  • tulburari ereditare sau genetice
  • Unele afectiuni sau boli medicale, cum ar fi fibroza chistica sau boala celiaca, pot creste riscul de pancreatita la un copil. 

Cum este diagnosticata pancreatita?

Pentru a diagnostica pancreatita la copii, medicii vor recomanda analize de sange si vor include teste pentru masurarea enzimelor pancreatice amilaza si lipaza. Daca nivelurile sunt ridicate, medicul poate realiza o ecografie abdominala pentru a verifica ficatul si pancreasul pentru a afla calculii biliari.Alte teste, cum ar fi tomografia computerizata (sau CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), sunt utilizate pentru a determina daca exista inflamatie sau deteriorare a pancreasului.

Cum se trateaza pancreatita?

In majoritatea cazurilor, pancreatita se amelioreaza singura in decurs de o saptamana. in timp ce pancreasul se vindeca, medicii pot administra medicamente pentru a controla durerea si pentru a trata greata si varsaturile.

Copiii care pot bea suficiente lichide si ale caror dureri sunt ameliorate de medicamentele pentru durere orala pot fi ingrijiti acasa. Copiii cu pancreatita mai severa trebuie ingrijiti in spital. Li se vor administra lichide si medicamente pentru durere. Medicul va urmari complicatii, cum ar fi infectii, probleme de respiratie sau probleme cu rinichii.

Doctorii recomanda copiilor cu pancreatita usoara sa inceapa sa manance cat mai curand posibil. Copiii cu cazuri mai severe pot primi formula printr-un tub de alimentare care merge direct in stomac sau intestinul subtire. Unii dintre ei ar putea avea nevoie sa primeasca nutritie prin vena, care se numeste "nutritie parenterala totala".

Unii copii cu pancreatita au nevoie de o procedura numita "colangiopancreatografie retrograda endoscopica" . Aceasta procedura permite medicilor sa vada canalele pancreasului si ale ficatului.

In timpul ERCP, medicii pot elimina calculii biliari si pot trata alte cauze ale pancreatitei. Majoritatea copiilor cu pancreatita acuta se recupereaza fara probleme. Poate exista lichid in sau in jurul pancreasului, dar acest lucru se imbunatateste de obicei fara a fi nevoie de tratament. Uneori medicii trebuie sa scurga lichidul.

Copiii cu pancreatita cronica au dificultati in digestia alimentelor si adesea trebuie sa ia suplimente de enzime pancreatice. Pancreatita cronica poate duce la diabet, dar aceasta dureaza, de obicei, ani de zile.

Sursa: kidshealth.org

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre