Laringita la copii

/ / Modificat: 2017-07-04
Laringita la copii

Laringita reprezinta inflamarea laringelui copilului in urma unor reprize de tipete si strigaturi exagerat de tari sau a expunerii acestuia la diverse substante si factori chimici. Principalul simptom al ei este pierderea vocii sau raguseala. Desi multi parinti asteapta ca vocea sa isi revina la normal de la sine, laringita este o afectiune care necesita tratament, in caz contrar copilul fiind expus unor pericole extrem de mari, chiar si decesului.

Ce este laringita?

Laringita este o infectie sau inflamatie a laringelui. De cele mai multe ori, laringita apare atunci cand un virus infesteaza zona adiacenta corzilor vocale. In cele mai multe cazuri infectiile sunt virale si in cazuri rare sunt cauzate de bacterii.

Care sunt cauzele laringitei?

Laringita acuta este adesea cauzata de infectii respiratorii virale, incluzand si simpla raceala sau virusul gripal. In cele mai multe situatii, inflamatia este cauzata de virusii Parainfluenza de tip 1 sau 2; virusul Influenza tip A este responsabil pentru aceasta afectiune in proportie de 75%.

Epiglotita este o forma severa de laringita provocata de virusul Haemophilus influenzae, tip B. Exista cazuri destul de rare in care laringele se inflameaza ca urmare a difteriei, o infectie provocata de bacteria Corynebacterium diphtheriae.

Uneori, laringita apare ca urmare a unei simple iritatii a corzilor vocale:

- atunci cand un copil vorbeste, striga sau tipa timp indelungat;

    - inhalarea unor corpuri straine poate obstructiona caile respiratorii si poate contribui la iritarea corzilor vocale.

      In alte cazuri, expunerea copilului la fum de tigara sau la alte tipuri de fum, precum si la anumite substante chimicale toxice pot irita laringele si determina inflamarea lui. Afectiuni precum sinuzita, bronsita, polipii nazale sau alergiile si episoade recurente ale lor pot determina aparitia laringitei cronice.

      Ce complicatii pot aparea?

      La copii laringita determina blocajul cailor respiratorii, pe cand la bebelusi virusul care cauzeaza infectia poate sa patrunda in trahee si apoi in plamani, provocand aparitia complicatiilor(unor infectii mai mari si mai agresive) si uneori moartea (daca este netratata).

      Care sunt simptomele laringitei la copii?

      Simptomele la copii variaza uneori de cele aparute la adulti si se caracterizeaza prin:

      - respiratia dificila care se caracterizeaza prin suieratul care insoteste fiecare inspiratie si contractia muschilor pieptului pe masura ce copilul incearca sa inhaleze;
      - raguseala;
      - inflamare a gatului;
      - pierdere a vocii sau diminuarea exagerata a volumului ei;
      - tuse seaca;
      - posibila febra;
      - insomnie;
      - oboseala;
      - paloarea pielii;
      - albastrirea usoara a unghiilor si buzelor.

        Cum se pune diagnosticul?

        Daca suspectezi ca micutul tau are laringita atunci este cazul sa mergi la medic pentru a stabili cu exactitate daca aceasta este cauza. De asemenea, daca observi unele dintre simptomele enumerate mai sus la un sugar sub varsta de 3 luni, consultul medical este obligatoriu.

        - doctorul va face un examen fizic al copilului si o anamneza;

          - este posibil sa i se faca o laringoscopie (vizualizarea laringelui micutului cu o oglinda mica);

            - daca medicul suspecteaza o infectie, atunci va recurge la recoltarea secretiei din gatul micutului pentru a fi analizata in laborator.

              Cum se trateaza laringita?

              Un copil care prezinta simptomele specifice laringitei, dar nu are febra, frisoane sau alte semne de infectie ori dificultati in respiratie, poate fi tratat acasa. Daca simptomele continua si dupa 2 saptamani de ingrijire la domiciliu, atunci este cazul sa mergi cu el al medic.

              De asemenea, daca micutul sufera de laringita si are febra, nu poate respira, are ameteli si nu poate sa inghita mancarea atunci el trebuie internat de urgenta pentru a i se administra tratamentul potrivit.

              - Sunt recomandate medicamentele care nu contin aspirina pentru ameliorarea unor simptome (datorita riscului aparitiei sindromului Reye).

                - Copilul trebuie sa consume diferite lichide benefice pentru corzile vocale.

                  - Se recomanda repaus vocal pe o perioada determinata. Este greu sa faci un copil sa nu mai vorbeasca, dar in masura in care intelege, ii poti explica ca este bine sa o faca cat mai putin; nici macar soptirea nu este indicata pentru ca pune presiune foarte mare pe corzile vocale.

                    - Se poate folosi si terapia cu aerosoli pentru a trata infectia (daca este bacteriana).

                      - Daca laringita este cauzata de o infectie bacteriana (in cazuri foarte rare), medicul ii va prescrie antibiotic.

                        - Se mentine un nivel optim de umiditate in camera copilului.

                          Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                          Taguri Laringita copii Simptom laringita Tratament laringita Tratament aerosoli copii Infectii respiratorii copii Raguseala la bebelusi

                          Articole recomandate

                          Citeste si despre