Intoxicatia cu pesticide organofosforice la copii: simptome si tratament

/ / Modificat: 2020-08-27
Intoxicatia cu pesticide organofosforice la copii: simptome si tratament

Pesticidele organofosforice sunt substante toxice, folosite in agricultura si in gospodarii. Frecventa intoxicatiilor cu pesticide organofosforice se datoreaza atat folosirii acestora pe scara larga, cat si pastrarii lor necorespunzatoare (in recipient de apa, bere, uleiuri). 

Simptomele intoxicatiei cu pesticide la copii apar destul de rapid si sunt simptome neurologice, respiratorii, cardiovasculare la un copil anterior in perfecta stare de sanatate.

La examenul obiectiv se urmaresc urmatoarele simptome: 

  • halena
  • modificarea culorii urinii
  • semne neurologice (tulburari de echilibru, diminuarea sau exacerbarea reflexelor, stari comatoase).
  • Simptomele pot aparea fie foarte rapid, la cateva minute, pana la ore. Depinde foarte mult de tipul de pesticid, de calea de patrundere, de varsta pacientului. Unii compusi pot desfasura manifestari clinice intarziate.  

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul de intoxicatie cu pesticide la copii se stabileste pe baza anamnezei, care arata expunerea la toxic, natura toxicului (tablete, lichid), istoricul incidentului. Este necesar stabilirea diagnosticul diferential cu: suferinte ale sistemului nervos central (SNC) (stari comatoase, meningita, encefalita), boli ale tubului digestiv (enterite, gastroenterite), stari convulsive.

Caile de acces a toxicului in organism

  • calea digestiva prin ingestie (accidentala sau voluntara)
  • calea cutanata (aplicarea in componenta de alifii, frectii tegumentare cu remedii populare in unele afectiuni)
  • calea respiratorie
  • prin mucoase (conjunctiva ochilor ) 

Primele masuri in caz de intoxicatie cu pesticide la copii: 

1. Evaluare rapida

2. Decontaminare cutanata si gastrointestinala.

3. Administrare a antidotului

4. Eliminare a toxicului din organism

5. Terapie simptomatica

6. Supraveghere clinica

7. Reabilitare 

Principii generale de conduita

  • Se va spitaliza orice copil suspectat de intoxicatie cu pesticide organofosforice
  • Se va considera intotdeauna doza maxima posibila ingerata si absorbita
  • Se va stabili cat mai rapid posibil doza si farmacologia exacta a preparatului ingerat din grupa organofosforicelor

Orice suspiciune de intoxicatie cu organofosforice este considerata drept intoxicatie! Fiecare minut pierdut pana la acordarea ajutorului medical reprezinta o cantitate de substanta toxica din grupa organofosforicelor in plus absorbita!

Cum se face decontaminarea

  • Decontaminare gastrointestinala: lavaj gastric (vezi protocolul general intoxicatii exogene)
  • Administrare de Carbune activat, doze mari > 2 gr/kg, doza unica
  • Administrarea de enterosorbenti (imediat dupa prima doza de antidot).
  • Expunerile cutanate si oculare necesita irigare indelungata cu apa

Formele clinice in functie de gravitatea intoxicatiei:

Forma usoara: copilul este constient, astenic, prezinta cefalee, lacrimare, bronhospasm.

Forma medie: copilul este constient, dar sunt prezente semne de detresa respiratorie in asociere cu insuficienta respiratorie. Sunt prezente semnele clinice: mioza, sialoree, bradicardie, fibrilatii musculare. Pseudocolinesteraza scade la 10-20% din valoarea normala. Succesul tratamentului depinde de tratamentul adecvat cu antidotul specific.

Forma grava: copilul este comatos, prezinta convulsii, ncontenenta sfincteriala, insuficienta respiratorie acuta, paralizii musculare, tulburari cardiace de ritm si de conducere, extrasistolii.  Evolutia este fatala.

Toxicitatea tardiva a organofosforicelor

La 1-4 zi de la ingestie se poate dezvolta slabiciunea musculara, reducerea reflexelor tendinoase, pareza nervilor cranieni si deprimarea respiratorie. Refacerea dureaza 1-3 saptamini.

Neuropatia periferica se manifesta prin o polineurita distala ce determina adesea paralizia flasca a extremitatilor inferioare, care este numita piciorul Jake. Refacerea dureaza uneori ani de zile. 

Tratamentul intoxicatiilor cu pestidice la copii

In cazul unei contaminari oculare, tratamentul consta in spalatura abundenta cu apa si ser fiziologic timp de 10-20 minute, precum si consult oftalmologic.

In cazul in care copilul prezinta o intoxicatie produsa printr-o contaminare respiratorie se regasesc urmatoarele efecte: leziuni pulmonare acute cauzate de substante caustice, substante clorurate; leziuni pulmonare cronice cauzate prin inhalatia de talc, siliciu; efect cancerigen pulmonar produs prin inhalare de azbest; efect asfixiant ce apare la intoxicatia cu azot, metan, CO.

Terapia in acest caz consta in: scoaterea bolnavului din mediu, administrare de oxigen (O2), bronhodilatatoare, respiratie artificiala.

Contaminarea orala se recunoaste prin urmatoarea simptomatologie: leziuni locale (iritatie, arsuri), aspiratie si/sau absorbtie sistemica. In aceste cazuri metoda terapeutica spalatura gastrica. Contraindicatiile metodei sunt: in cazul ingestiei de caustice, hidrocarburi; in starile convulsive si coma. Terapia prevede si administrarea de carbune activ in doza de 15-50 grame.

Spalatura intestinala consta in introducerea de substanta salina izotona in cantitate mare in stomac. Spalatura intestinala este eficienta in cazul ingestiei de toxice cu absorbtie lenta. Scopul acesteia este eliminarea toxicului deja absorbit. In acest sens se creste debitului urinar printr-un aport crescut de lichide. Debitul urinar se poate creste si prin administrarea de diuretice. 

Sursa: https://www.romedic.ro/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre