Durerea in gat, amigdalita si adenopatia

/ / Modificat: 2004-11-22
Durerea in gat, amigdalita si adenopatia


Descrierea amigdalelor si polipilor

Sunt mase de tesut limfoid, similare ganglionilor limfatici latero-cervicali, inghinali sau cei de la nivelul membrelor superioare care, atunci cand exista o infectie in vecinatate, au rolul de a distruge germenii ce produc boala si a construi rezistenta specifica a organismului.
Amigdalele palatine

La copiii normali si sanatosi, amigdalele palatine incep sa se mareasca pana la 7-8 ani, dupa care descresc in volum. In trecut, se credea ca toate amigdalele marite sunt bolnave si trebuie extirpate.

In cazul amigdalitei cronice simple, racelilor frecvente, otitelor, matismului, nu este cazul sa fie extirpate amigdalele. Nici cand sunt hipertrofiate, dar copilul e perfect sanatos (avand putine infectii ale cailor respiratorii superioare) nu mai este indicata.

Nu sunt motive sa se recurga la interventia chirurgicala, deoarece pot aparea tulburari de alimentatie, balbaiala sau nervozitate, iar uneori e posibil ca operatia sa agraveze starea generala a copilului si susceptibilitatea sa la infectii. Exista trei cazuri cand se ia in considerare amigdalita: amigdalita cronica criptica purulenta, obstructia severa a cailor respiratorii prin hipertrofie amigdalita neobisnuit de mare si flegmonul amigdalian sau periamigdalian.

Amigdala faringiana Luschka

Amigdala faringiana a lui Luschka este o masa de tesut limfoid situata pe plafonul rinofaringelui (unde partea posterioara a foselor nazale comunica cu faringele). Cand se hipertrofiaza, poate obtura caile respiratorii, provocand aparitia respiratei pe gura si a sforaitului, impiedicand drenarea secretiilor nazale purulente, avand drept consecinta agravarea guturaiului sau a sinuzitelor. Poate bloca trompa lui  Eustachio favorizind otitele cronice. In trecut, in astfel de situatii se recurgea la extirparea lor chirurgicala. Astazi se recurge mai des la tratamentul cu antibiotice care sa combata infectia.

Exista o entitate patologica numita apneea obstructiva de somn, in care hipertrofia vegetatiilor este atat de mare incat caile respiratorii pot fi obstruate cand copilul doarme. Sforaie mult mai puternic dar ceea ce este mai periculos este faptul ca poate prezenta episoade de apnee. Este o situatie care impune interventia chirurgicala.

Interventia chirurgicala nu duce totdeauna la rezolvarea problemelor. Unii copii prefera din nastere sa respire pe gura. La alti copii, obstructia nazala e datorata inflamatiei tesuturilor din partea anterioara a  nasului (de exemplu in alergii), iar operatia  nu are efectul scontat. Frecventa otitelor nu este redusa deloc (sau e foarte putin influentata) de indepartarea "vegetatiilor".

Vegetatiile adenoide cauzeaza totusi, dar se refac intotdeauna intr-o oarecare masura, acest lucru aratand ca organismul are nevoie de tesut limfoid si se straduieste sa il refaca (nu cum, gresit, considera unii parinti operatia nu a fost bine efectuata sau trebuie facuta din nou).

Infectii ale amigdalelor


Angina streptococica

Este denumirea data bolii provocata de infectia faringelui si amigdalelor cu streptococ beta-hemolilic grup A. Copilul poate avea febra mare si se simte bolnav acuzand dureri de cap si de stomac. Amigdalele devin eritematoase si puternic inflamate. Poate aparea si adenopatie laterocervicala. Dupa o zi sau doua amigdalele pot prezenta puncte sau zone albicioase pe suprafata lor. Copiii mai mari se plang de dureri foarte mari de gat, care ii impiedica sa inghita, si se pot plange de dureri de stomac sau de cap. In mod surprinzator, copiii mai mici sunt mai putin deranjati de durerea de stomac. De obicei, tusea sau semnele de infectie respiratorie sunt rare.


Alte tipuri de amigdalite

Exista multe varietati de amigdalite, cele mai multe fiind produse de virusuri. Multe persoane resimt o jena la deglutitie la debutul oricarei raceli. Deseori la examenul clinic medicul gaseste doar un faringe discret mai rosu. Copilul poate prezenta sau nu durere la deglutitie (inghitire).

Multe din amigdalite se rezolva repede. Copilul trebuie sa ramana in casa daca se simte bolnav sau daca are febra. Medicul trebuie sa consulte copilul indiferent de gravitatea cazului.

Rinitele cu rinoree sau cu nasul infundat, mai ales in cursul diminetii pot produce amigdalite datorita mucusului care aluneca in cursul noptii in gat si produce iritatii.

Adenopatia laterocervicala

Ganglionii de pe partile laterale ale gatului se umfla adesea, ca urmare a unor afectiuni faringiene (usoare sau grave). Ganglionii nu sunt infectati de fiecare data. De regula, ei reactioneaza la o infectie din vecinatate. Cea mai comuna cauza a  adenopatiei este amigdalita si poate aparea in timpul bolii sau la 1 - 2  saptamani dupa. Daca sunt atat de umflati incat devin vizibili sau exista febra peste 38,5°C, trebuie consultat medicul. Tratamentul poate fi uneori necesar si e mai eficient daca e instituit precoce.

Ganglionii pot ramane umflati saptamani sau luni de zile dupa amigdalita. Marirea lor poate fi datorata si altor cauze precum: infectii dentare, infectii ale pielii capului, boli generale (rubeola, de exemplu). Trebuie consultat medicul, dar daca el gaseste copilul sanatos in rest, nu sunt motive sa va ingrijorati din cauza ganglionilor umflati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre