Boli frecvente (repetitive) la copii, ce e normal si ce nu?

/ / Modificat: 2011-02-23
Boli frecvente (repetitive) la copii, ce e normal si ce nu?

Copilul tau poate fi predispus sa repete o serie de boli ca raceli, gripe, infectii ale urechilor, faringita, pneumonia si alte afectiuni care au caracter recurent. Le intalnesti la tot pasul si nu e ca si cand odata ce le-a facut prinde imunitate la ele. Totusi, este necesar sa stii de cate ori e normal sa le faca micutul si care sunt semnele de ingrijorare care ar putea aparea in cazul lor.

Raceala

Ce este normal?

Racelile pot apara de mai multe ori pe an la copii. Ele apar in majoritatea cazurilor de 5-6 ori anual. Copilul se poate imbolnavi de banale raceli chiar si de 8 sau 10 ori fara a fi un motiv de ingrijorare. Avand in vedere ca exista peste 100 de virusuri gripale care circula in aer, atunci nu este neobisnuit ca micutul sa se prinda de cateva dintre ele.

Ce nu este normal?

Tot ce depaseste mai mult de 10 imbolnaviri anual. De asemenea, aparitia febrei care dureaza mai mult de 5 zile nu este normala. Dificultatile de respiratie, fara a pune la socoteala nasul infundat, sunt ingrijoratoate. Iar daca raceala tine mai mult de 10 zile, este indicat sa mergi cu copilul la medic.

Crupul

Ce este normal?

Este normal ca aceasta afectiune sa apara cel putin o data pana la varsta de 3 ani. Aproape jumatate din copii care au avut un episod de crup – infectie virala care duce la inflamarea cailor respiratorii si tuse latratoare – va trece din nou prin aceasta afectiune inconfortabila.

Ce nu este normal?

Atunci cand respiratia copilului devine foarte dificila, aproape imposibila.

Infectiile urechilor

Ce este normal?

Infectiile urechii sunt frecvente in special in randul bebelusilor. Ele pot reveni insa nu este normal sa apara de mai mult de 2 ori pe an. Uneori, infectiile urechii apar si in raceala sau gripa. Tuburile eustahiene (ale urechii mijlocii) se umfla atunci cand micutul este racit, atrag fluid in ele si devin astfel un mediu propice pentru virusuri si bacterii.

Cand apar motive de ingrijorare?

Cand infectiile se repeta foarte des si cand febra sau durerile manifestate de copil dureaza mai mult de 2 zile. In acest caz este indicat sa chemi medicul.

Diareea

Ce este normal?

Desi diareea este o afectiune frecventa printre copii, aceasta nu este indicat sa apara foarte des. Cam 2 sau 3 episoade de diaree pe an reprezinta media normala, maxim 3.

Ce este ingrijorator?

Diareea este o afectiune care ar trebui sa dea semne de ameliorare in cel mult 24 de ore de la declansare. Daca aceasta dureaza mai mult de 5 zile, copilul nu mananca foarte bine si apar semne de deshidratare, atunci este indicat sa mergi cu el la medic.

Varsaturi

Ce este normal?

Si varsaturile sunt unele dintre bolile recurente comune printre copii. Au cauze variate si pot fi simptomul mai multor boli: infectii, intoxicatii alimentare, stres. Nu este ingrijorator ca acestea sa apara de 2 sau 3 ori pe an. Atentie, a nu se confunda cu regurgitatiile bebelusilor.

Cand trebuie sa iti faci griji?

Daca varsaturile se succed de mai mult de 3 ori pe an si daca episoadele vomitive sunt severe si apar de mai multe ori pe zi sau mai multe zile la rand.

Pneumonia

Ce este normal?

Pneumonia nu este una dintre acele afectiuni care pot aparea frecvent, fara motive de ingrijorare. In principiu, este indicat ca micutul sa nu o faca deloc, dar daca sufera o data de pneumonie atunci este suficient.

 

Cand este pneumonia ingrijoratoare la copil?

Aceasta nu este o boala care ar fi normal sa apara anual. Este suficient daca micutul o face o data si atat. Daca apare de doua ori pe an sau de mai mult de 3 ori in timpul copilariei, este indicat sa faci mai multe investigatii copilului pentru a nu avea ceva probleme la plamani.

Recurenta pneumoniei poate fi un semn al unei afectiuni ca astmul, refluxul gastroesofagian, fibroza cistica, probleme neurologice sau deficienta a sistemului imunitar.

Faringita streptococica

Ce este normal?

Copiii au mereu probleme cu gatul si cu durerile in gat sau cu inflamarea amigdalelor. Chiar si infectiile in gat, asa cum este si faringita streptocicca (cauzata de o bacterie) este des intalnita in randul lor. Insa este in regula ca aceasta sa apara cel mult o data pe an.

Cand trebuie sa iti faci griji?

Atunci cand infectia nu da semne sa cedeze in cel mult 3 zile, cand copilul saliveaza in exces si are dificultati mari in a inghiti orice, chiar si fluide.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala copii Gripa copii Varsaturi copii Diaree copii Febra la copii Infectii respiratorii copii Pneumonie copii

Articole recomandate

Citeste si despre