Accidentul vascular cerebral cauzat de caldura, in cazul copiilor. Care sunt simptomele si ce trebuie sa faci

/ / Modificat: 2022-07-20
Accidentul vascular cerebral cauzat de caldura, in cazul copiilor. Care sunt simptomele si ce trebuie sa faci

Temperaturile ridicate din timpul verii sunt deosebit de periculoase pentru cupii. In special copiii mici, de pana in cinci-sase ani, dar mai ales bebelusii sunt cei mai vulnerabili in fata caldurii. 

Atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate si va expuneti la soare, riscati sa pierdeti multe lichide corporale, ceea ce duce la deshidratare, care poate duce la ceea ce se numeste soc termic. Stresul termic apare atunci cand corpul genereaza o cantitate de caldura care nu poate fi eliminata de sistemele de racire ale organismului.

Acest lucru se poate datora unei productii excesive de caldura corporala, unei temperaturi ambiante prea ridicate sau unei disfunctionalitati a mecanismelor de eliminare a caldurii din organism, desi, cel mai adesea, este vorba de o combinatie a acestor trei factori. Insolatia este cea mai frecventa forma.

Pentru ca urmeaza zile de foc in Romania, este important sa stii sa recunosti rapid semnele insolatiei si sa actionezi rapid, pentru a preveni socul termic. Odata ce corpul copilului intra in etapa de soc trmic, mai ramane foarte putin pana in momentul in care acesta poate suferi un accident vascular cerebral. Prin urmare von analiza simptomele asociate cu insolatia, astfel incat sa intelegem mai bine acest proces si sa stim cum sa il detectam cat mai curand posibil, dar si sa stim cum sa actionam in cazul in care acest sindrom apare.

Simptomele asociate cu insolatia

De multe ori, simptomele asociate insolatiei, pot fi confundate cu cele ale altor boli. Insa, daca micutul tau era perfect sanatos inainte de a iesi din casa, apoi incepe sa se simta rau si are unul sau mai multe din simptomele de mai jos, este important sa mergi de urgenta la spital.

Simptome frecvente in cazul insolatiei:

 • Cresterea temperaturii corpului la 39°C sau peste.
 • Transpiratie abundenta la debutul socului.
 • Dureri de cap, o durere de cap pulsatila si, in cazuri extreme, confuzie si pierderea cunostintei (acest lucru necesita internare de urgenta in spital).
 • Oboseala.
 • Crampe musculare.
 • Greturi si/sau varsaturi.
 • Eruptii cutanate: piele rosie, fierbinte si, in  cazuri extreme, lipsa transpiratiei.
 • Cresterea pulsului sau a ritmului cardiac.
 • Probleme de respiratie si dificultati de respiratie.

Daca nu sunt luate masuri imediat ce copilul are primele simptome de insolatie, se poate ajunge foarte usor la soc termic si in cele din urma la AVC si deces.  

Ce trebuie sa faci in caz de insolatie

Daca banuiesti ca un copil a suferit un AVC din cauza caldurii, trebuie fie sa mergi cu el la cel mai apropiat centru de sanatate, fie sa chemi de urgenta salvarea.  

Intre timp, daca astepti venirea salvarii, trebuie sa incerci sa reduci temperatura corpului copilului. Poti face acest lucru in urmatoarele moduri: 

 • Gaseste un loc umbros si racoros in care sa muti copilul.
 • Aerisiti sau ventilati locul pentru a scadea temperatura corpului.
 • Udati copilul cu apa rece. O carpa umeda poate fi asezata pe frunte, pe ceafa, pe incheieturi, la subrat sau la vintre pentru a reduce temperatura corpului. Daca este afara, si este imbracat, il poti stropi bine cu apa.
 • Ofera-i apa de baut pentru rehidratare. Apa trebuie sa fie mai rece decat temepratura coprului, insa nu foarte rece, deoarece poate duce la alte probleme. 
 • Daca are febra de peste 40oC, si esti acasa, fa-i un dus cu apa rece, insa nu foarte rece, astfel incat sa incerci sa-I scazi temepratura corpului pana la 38 de grade Celsius. In acest punct se opreste procedura, deoarece poate aparea hipotermia. Se asteapta, iar daca temperatura creste iar la 39 de grade, se repeta procedeul. 

FOTO: today.com

Articole recomandate

Citeste si despre